Vallan kolmijako ja informaatiosota

Kuten eilen arvelinkin, niin eduskunnan kyselytunnilla poliitikot hämmensivät al-Holin leirillä olevien suomalaisten ja ulkoministeri Pekka Haaviston ympärillä pyörivää keskustelua lisää. Puheissa menivät puurot ja vellit sekaisin niin perusteellisesti, että ilmeisesti iso osa kansanedustajista ei ole kuullutkaan vallan kolmijaosta.

Illalla tv:n ajankohtaisohjelmassa kävi selväksi, että ainakaan perussuomalaiset eivät halua kenenkään palauttamista. Tänä aamuna Helsingin Sanomat pani hämmennyskattilaan oman kauhansa kertomalla, että oikeastaan hallitukselle jää vain yksi mahdollisuus: hallitus päättää harkita tapauskohtaisesti, keitä suomalaisia al-Holin leiriltä voidaan avustaa Suomeen. Keskustan puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Katri Kulmuni järjesti Instagramissa kansanäänestyksen siitä, keitä leiriltä palautetaan.

Ihanko oikeasti tästä asiasta saa päättää kansa tai pikemminkin se kansanosa, joka mellastaa sosiaalisessa mediassa eniten? Ne kiltit perheenäidit, jotka ovat valmiita jättämään lapsetkin leirille kuolemaan tai radikalisoitumaan? Ne perussuomalaiset nuoret, jotka pitävät Haaviston selitykseen tyytyneitä ulkoasiainvaliokunnan jäseniä maanpettureina ja ovat valmiita tuomitsemaan heidät kuolemaan?

Ei se niin mene. Kansanedustajat on valittu säätämään lakeja, mutta eilisestä päätellen he ovat jo ottaneet itselleen myös täytäntöönpanoviranomaisen ja tuomioistuimen roolin. He haluavat päättää tapauskohtaisesti lastensuojelutoimenpiteistä tai niiden jättämisestä tekemättä. Äidit he ovat jo tuominneet rikoksista tutkimatta, ja rangaistuksena on kielto tulla maahan. Sosiaalisessa mediassa on esitetty jopa taannehtivaa lakia kansalaisuuden poistamisesta. Kansalta tällaista tietämättömyyttä voi odottaa, mutta kansanedustajien pitäisi tietää paremmin.

Olemme keskellä informaatiosotaa, jonka ensimmäisiksi sotavangeiksi ovat jääneet laillisuus ja oikeusvaltio. Poliitikot näyttävät antautuneen vapaaehtoisesti. Media ja erityisesti sosiaalinen media vilisevät vääriin uutisiin perustuvaa maalittamista, joka saa trolliarmeijat liikkeelle häiritsemään viranomaistoimintaa. Poliisihallitus on tehnyt valtionhallinnon asiakirjavuodosta tutkintapyynnön valtakunnansyyttäjävirastolle. Kun eilen eduskunnan kyselytunnilla sisäministeri Maria Ohisalo paheksui eduskunnasta peräisin olevaa väärän tiedon levittämistä, niin Jussi Halla-ahoa vain hymyilytti.

Kun kansanedustajat ottavat tuomarin ja täytäntöönpanoviranomaisten roolin ja jättävät silloinkin päätösvallan äänekkäimmin huutavalle kansanosalle, niin saamme kohta viettää demokratian hautajaisia. Kun oppositio kohtelee demokratiaa näin nyt, niin miettikääpä, mitä se tekisi sille päästessään valtaan.

Entäpä itse asia? Siinä ei näytä olevan mitään uutta. Näin joulun alla muistuu mieleen, että pari tuhatta vuotta sitten Lähi-idässä taisi myös olla lapsi, jolle ei löytynyt sijaa majatalosta.

***
Jos kommentointi ei pysy asiallisena, niin se loppuu. Tämä ei ole netin yleinen keskustelu- ja rähinäpalsta, jossa intetään ja jankutetaan loputtomiin.

puheenaiheet laki politiikka yhteiskunta
Kommentit (152)
 1. Jarmo Mäkinen
  13.12.2019, 09:58

  Aika vähän on pohdittu vaihtoehtoa, että ei tehdä mitään. Ilmeisesti kurdien käsiin jää valtava ”aavikon Guantanamo”, joka on vaihtoehdoista pahin. Valtava paise, joka puhkeaa ennemmin tai myöhemmin ja silloin sitä vasta kusessa ollaan. Onkohan liian pahantahtoista epäillä, että on olemassa valtiollisia toimijoita, joiden ajatusmaailmaan se sopisi? Kukapa siinä lähialueella huseeraakaan, ettei olisi Uusottomaanien kalifi Erdogan?

  1. Tomi Riihelä
   13.12.2019, 12:04

   Itse täysin samaa mieltä.

  2. Kai Mykkänehän kertoi ministerinä olleessaan ”valmistelujen olevan pitkällä lasten osalta”.

   https://yle.fi/uutiset/3-10799617

   Olisi kiintoisaa tietää, kuka virkamies silloin valmisteli asiaa. Vai kuka sitten valmisteli?

   1. Miksi pitäisi tietää? Viranomaiset ja virkamiehet valmistelevat monia asioita eri skenaarioita varten. Poliitikko sitten päättää, mikä vaihtoehto toteutetaan. Pitäisikö mielestäsi olla aina housut kintussa vain odottamassa maailman tapahtumia? Vai olisiko ollut tarve päästä lähettämään ”kannustavia” viestejä suoraan työtehtäviään hoitavalle virkamiehelle?

   2. Eikös Sininen Soini ollut Sipilän hallituksessa ulkoministeri ja Mykkänen sisäministeri. Varmaan Soini kävi ohilennollaan pakolaisleirin aidan takaa vilkaisemassa ja peukutti Mykkäsen valmisteluille ?

 2. Selkosen Roope
  13.12.2019, 09:59

  Aamen!

Kommentointi suljettu.