Likaista politiikkaa

Satuin eilen avaamaan tv:n välikysymyskeskustelun aikana juuri silloin, kun perussuomalaisten Mika Niikko vaati äitien jättämistä al-Holin leirille, jotta he eivät pääsisi pakoon oikeutettua rangaistusta. Sehän on siellä päin hyvin helposti kuolemantuomio, mutta sen Niikko jätti sanomatta. Muutenkin koko keskustelu oli pelkkää opposition huutelua, ivaa, ilkeilyä, tosiasioiden venyttämistä ja asian vierestä puhumista.

Pääministeri Sanna Marin kysyi ihan oikeutetusti, että eikö oppositiota ja erityisesti kokoomusta hävetä. Tämä oli ainakin Ilta-Sanomien mielestä rimanalitus. Sinänsä mielenkiintoista, että kun Petteri Orpo kysyi samaa hallitukselta syyskuussa , niin se oli saman lehden saman toimittajan mielestä vain hallituksen kuumottamista. Politiikan toimittaja Timo Haapala kyselee Twitterissä jopa toimittajien aseman perään.

Haapalalla ei ainakaan luulisi olevan mitään valittamista toimittajien aseman suhteen, sillä hän oli yksi välikysymyksen mahdollistajia. Juuri hän kertoi salassa pidettävistä asiakirjoista ja väitti salaisen palautusoperaation olevan meneillään. Tieto on osoittautunut perättömäksi ja vuoto poikii rikostutkinnan, mutta se ei Haapalaa hävetä.

Tästä salassapitorikoksesta uutisoidaan yllättävän vähän, mutta ehkä media odottelee Jussi Halla-ahon kutsumista poliisin kuultavaksi joko rikoksesta epäiltynä tai todistajana. Sitten ainakin saadaan mahtavia otsikoita.

Mutta oppositio miettiköön ihan oikeasti, millaisella asialla ja millä tavoin se rupesi tekemään politiikkaa. Kyseessä on vain noin 30 Suomen kansalaista, joiden asia oli virkamiesvalmistelussa jo Sipilän hallituksen aikana. Nyt näillä naisilla ja lapsilla ruvettiin tekemään härskiä politiikkaa, joka perustuu salassapitorikoksella vuodettuihin valmisteluasiakirjoihin. Ne ovat oikeasti vain valmisteluasiakirjoja, joten älkää nyt enää viitsikö puhua mistään salaisista päätöksistä ja salaisesta operaatiosta.

Sipilän hallituksen ministeri Paula Risikko sanoi eilen, että silloisella hallituksella oli selvä linja lasten auttamiseksi, mutta hän ei kertonut syytä siihen, miksi lapsia ei autettu. Oppositiosta kukaan ei kertonut, miten vain lapsia autetaan niissä tilanteissa, kun äiti ei suostu luopumaan lapsesta. Muun muassa näitä tilanteita varten tarvitaan erityisneuvottelijaa, jonka Marinin hallitus on nyt lähettänyt kurdihallinnon alueelle.

Oppositio on puheista päätellen valmis heittämään romukoppaan koko oikeusvaltioperiaatteen, sillä jos oikeusvaltio ei toimi oikeusvaltion tavoin kaikissa tilanteissa, niin se lakkaa olemasta oikeusvaltio. Siitä tulee arvaamattomasti toimiva valtio, joka voi syrjäyttää oikeusvaltion periaatteet ihan missä ja kenen tapauksessa tahansa. Se voi vaikka estää sen toimittajien peräänkuuluttaman sananvapauden, jos se sattuu sille sopimaan. Se voi toimia vaikka Unkarin tavoin ja ruveta puuttumaan jopa teatteritoimintaan.

Uskon kyllä, että se sopisi perussuomalaisille, sillä onhan heidän puheenjohtajansa Jussi Halla-aho valmis supistamaan rajusti Ylen budjettia. Kokoomus ja kristilliset tuskin ovat valmiita menemään yhtä pitkälle, mutta kyllä heidän oikeasti pitää hävetä. Kokoomuksesta tuli pelkkä perussuomalaisten apupuolue ja kristilliset osoittivat joulun alla sopivasti, että kristillinen rakkaus ei sentään ulotu kaikkiin lapsiin.

Kuva: Sira Moksi

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (78)
 1. Tämä tapaus paljasti kuinka huonosti ymmärretään oikeusvaltion toimintaperiaate. Pahan asiasta tekee toimittajien uutisointi. Tämän aamun YLE toi onneksi kuultavaksi järki- ihmisiä . Iltapäivälehtien kommenttipalstoilla Tuomiojan kammoksuva henkilöön menevä panettelu jatkuu, ilman lehtien minkäänlaista häpeää.

  1. Jukka Tujula
   18.12.2019, 19:30

   Kyllä Iltalehden kommentit ovat pahempia kuin Iltasanomien. Persut ovat vahvasti niskan päällä Iltalehden kommenteissa. Ja mitä typerämpi kommentti, sitä nopeammin siihen tulee tuhat tykkäystä.
   Ja niitä samoja juttuja koko ajan jauhavat. “Onneksi ennen joulua on uudet vaalit.” on nyt vaihtunut muotoon: “Onneksi viimeistään kesällä on uudet vaalit”.

   1. Tästä syystä lopetin Iltalehden lukemisen vaalien jälkeen, kun some räjähti siellä käsiin. IS meni pannaan jo 8 vuotta sitten. Todella harvoin tulee käytyä nykyään näillä sivuilla.

    1. Tästä kannattaa myös kertoa lehdille. Muuten meno jatkuu. Tavan kansalaisia ( hankala määritellä, kun ”tolkun ihminenkin” on ilmauksena rapistunut) on kuitenkin vielä paljon enemmän kuin vihaa tihkuvaa ääri-mölisijöitä tai toimittaja Timo Haapaloita. Lehden talouspäättäjät alkavat ymmärtää, kun riittävän moni kertoo heille syyn, miksei lehteä ja sen mainoksia enää lueta. Itse ilmoitan, että lakia rikkovien kommenttien ja moderoimisen puuttumattomuus sekä erityisesti IS:n kohdalla Haapala ovat syitä, miksen iltapäivälehtiä enää lue.

 2. Haapalan asiattomien juttujen takia lopetin Ilta-Sanomien lukemisen, lopeta sinäkin.

  1. Kun Bisquit lopetti niin Ilta-Sanomiin ei jäänyt mitään luettavaa.

  2. Samoin, blokkasin uutiskeräimestäni koko Sanoma Median kaartin.

  3. Riitta Häkkinen
   18.12.2019, 15:56

   Sama täällä. Facebookissa Ilta-Sanomien kommenntikenttä on todella karu maasto, josta olen poistunut mielenrsuhani takia samoin kuin Ilta-Sanomien lukijakunnasta muutoinkin.

Kommentointi suljettu.