Kelvoton joulunäytelmä

Eduskunnassa esitettävä opposition kirjoittama joulunäytelmä on viime päivänä mennyt juoneltaan niin kehnoksi, että katsojan tekee mieli poistua vaivautuneena. Juonenkäänteitä kyllä riittää, mutta kohtaukset eivät seuraa toisiaan loogisessa järjestyksessä. Tärkeintä on yleinen meuhkaaminen, häiritseminen ja sumuttaminen, jonka tarkoituksena on häiritä hallituksen toimintaa ja narrata katsojia.

Eilen eduskunnan kyselytunnilla Sanna Marin joutui palaamaan närkästystä herättäneeseen kysymykseensä. Hän kysyi, eikö oppositiota ja erityisesti kokoomusta hävetä oma linjauksensa, jonka mukaan al-Holin leirille jätetään ne lapset, joiden äiti ei suostu antamaan lasta yksin Suomeen. Petteri Orpo väitti, että ei hän ole niin sanonut, tai jos onkin, niin häntä on siteerattu väärin. Lapsia autetaan aina.

Demokraatti julkaisi sanasta sanaan nauhalta puretun Orpon haastattelun, ja sen mukaan Orpo oikeasti sanoi, että kokoomuksen linjauksen mukaan lapset jäävät näissä tapauksissa leirille, ja toivottavasti äidit siinä vaiheessa miettivät, mikä on lapsen kannalta paras.

Jos Orpo ja kokoomus nyt kuitenkaan eivät ole tätä mieltä, vaan haluavat yksittäistapauksissa auttaa myös äitejä, niin silloin koko välikysymys oli turha. Sehän on hallituksen linja.

Vielä oudompaa on ulkoministeri Pekka Haaviston toiminnan vieminen ministerivastuulain mukaiseen tutkintaan, jonka tavoitteena on valtakunnanoikeus. Haaviston toiminnan poliittinen puoli ratkaistiin jo välikysymysäänestyksessä, joten nyt tutkitaan vain toiminnan juridinen oikeellisuus. Se oli jo oikeuskanslerin tutkittavana, mutta koska asiasta nyt nostettiin uusi prosessi, niin oikeuskansleri lopettaa oman tutkintansa. Sama asia ei voi olla vireillä kahdessa paikassa.

Nyt asia menee ensimmäiseksi perustuslakivaliokuntaan, joka kokoontuu tänään. Siellä kaksi vireillepanijaa, kokoomuksen Wille Rydman ja Heikki Vestman, ottavat kantaa itse vireille panemaansa asiaan. Jos kyseessä olisi oikeudenkäynti, niin he olisivat esteellisiä. Kukaan ei voi olla tuomari omassa asiassaan. Valiokunnassa he eivät katso olevansa esteellisiä, vaikka valiokuntaopas ei pidäkään toimintaa suotavana. Oppaan mukaan perustuslakivaliokunnan jäsenen ei ole soveliasta allekirjoittaa ministerivastuumuistutusta.

Asian etenemisestä tästä eteenpäin voitte lukea Perustuslakiblogista tiukkaa juridiikkaa. Nyt ei tosiaankaan enää tutkita ministerin toiminnan poliittista puolta, vaan ainoastaan laillista.

Ministerivastuumuistutuksen allekirjoitti kymmenen kansanedustajaa, viisi perussuomalaista, neljä kokoomuslaista ja yksi kristillinen. Kokoomus ja kristilliset eivät kuitenkaan ole puolueina tai eduskuntaryhminä mukana, vaan allekirjoittajat sooloilevat omissa nimissään. Näin he profiloituvat perussuomalaisten apulaisiksi, joiden toiminta väistämättä leimaa heidän puolueitaan. Puheet perussuomalaisten pönkkäpuolueista saavat uutta vauhtia.

Että semmoinen näytelmä tällä kertaa. Tämähän alkaa olla samanlaista sirkusta kuin kesällä 2017, jolloin perussuomalaiset hajosi kahtia ja samat ministerit jatkoivat sinisiksi muuttuneina u-käännöksen ja peräkontissa matkustaneen valtiosihteerin jälkeen. Silloin näytelmän käsikirjoittajat olivat hallituksessa, nyt he ovat pääosin oppositiossa.

Yhä useampi opposition kirjoittaman joulunäytelmän seuraaja alkaa pitkästyneenä kysellä, että milloinkas niitä oikeita asioita ruvetaan hoitamaan. Onhan niitä hoidettu koko ajan, mutta puolueettomana itseään pitävää valtamediaa ei kiinnosta. Demokraattia ja Kansan Uutisia kiinnostaa, mutta Marinin viitattua eilen Demokraattiin oppositiosta nauraa räkätettiin ivallisesti. Edustajiensa tavoin iso osa kansaa lukee vain iltapäivälehtien politiikan toimittajien tarinoita.

Tällä viikolla hyväksytyssä budjetissa parannetaan satojen tuhansien ihmisten asemaa. Aktiivimalli on purettu, koulutukseen satsataan lisää 350 miljoonaa, pienimpien eläkkeiden korotuksiin käytetään 600 miljoonaa, neljä vuotta kestänyt sosiaalietuuksien indeksijäädytys on purettu ja kokopäiväinen oikeus varhaiskasvatukseen palautetaan kaikille lapsille. Lukekaa lisää täältä.

Jos nykyisin haluaa tietää hallituksen päätösten sisällöstä niissä oikeissa asioissa, niin pitää näköjään lukea selkeästi puoluekantansa tunnustavia vasemmistolehtiä. “Puolueeton” valtamedia on kiinnostunut vain kohuista hallituksen ympärillä.

***
Jos kommentointi ei pysy asiallisena, niin se loppuu.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta laki
Kommentit (90)
  1. Kiitos taas sanansäilästä.
    Kumastuttaa hämmästyttää pientä kulkijaa tämä meno. Erityisesti valtamedian mutta myös kansanedustajien.

  2. Timonen kirjoittaa asiaa. Suuri osa suomalaisista haluaa maltillista, yhteistyökykyistä, tulevaisuuteen katsovaa politiikkaa ja yhteiskuntaa. Ei todellakaan häiriköitten ja koulukiusaajien temmellyskenttää. Miksi pieni häirikkölauma saa rellestää? Tällaiset heitettäisiin teatterin katsomostakin ulos! Suomalaiset sivistysarvot, rauhallinen mielipiteiden vaihto ja järki kunniaan, 30-luvun retoriikassa ei ole mitään kaipaamisen arvoista eikä menneisyyden sodissa.

    1. Mauri Peltokangas, persujen agressio-osaston pääpuhuja, sanoi eduskunnaan puhujapöntöstä ettei keskustelu kannata. Hän ei osaa keskustelevaa länsimaista demokratiaa vaan ainostaan kiivaan vihamielisen asenteellisuuden. Hänellä on vain vihamielinen retoriikka, jossa on myös piirteitä historiamme väkivaltaisista vuosista. Persut puhuvat mielellään kansasta, mutta he eivät tunne suomalaisia. Meistä valtaosa ei halua väkivaltaa vaan malttia ja rakentavaa keskustelua vaikeistakin asioista.

Kommentointi suljettu.