Silakkaliike hakee muotoaan

-Mul- ja tolkun ihmisenä en pystynyt liittymään silakoihin.

Näinkin voi suhtautua muutaman vuorokauden ikäiseen Silakkaliikkeeseen, jos katsoo olevansa kaiken yhteiskunnallisen keskustelun yläpuolella. Silloin ei haittaa populismi, rasismi tai fasismi, vaan voi jatkaa kaikessa rauhassa kavereidensa huvittamista sosiaalisessa mediassa.

Näinhän monet tolkun ihmisiksi itsensä määrittelevät henkiset laiskurit tekevät, ja se on heidän asiansa. Minun mielestäni Silakkaliike on tervetullut herättelijä, johon on parissa päivässä liittynyt yli kymmenen tuhatta jäsentä. Sen esikuvana toimii Italian Sardiiniliike, joka on kyllästynyt populistisiin valheisiin, rasismiin, fasismiin ja vihapuheeseen. Silakkaliike on puoluepoliittisesti sitoutumaton, joten siihen voivat liittyä ihan kaikki ne, jotka jakavat liikkeen arvot. Ne näkyvät kootusti vaikkapa tästä kuvasta.

Kuva: Facebook/Silakkaliike

Tämän luulisi kelpaavan aika monille, mutta eipäs kelpaa. Ainakin Facebook-ryhmässä on käyty kiivaasti sitä tavallista keskustelua keskustelusta ja säännöistä. Se on välttämätöntä, jotta liikkeen periaatteet tulevat kaikille selviksi. Koko viikonlopun ryhmän ylläpito on näköjään joutunut estämään ja poistamaan ryhmästä sitä netin trolliporukkaa, joka jatkuvasti hakee vapaata tilaa. Huudetaan sananvapaudesta, syrjinnästä ja puoluepolitikoinnista. Viimeksi mainittu tarkoittaa tietenkin sitä, että ryhmässä on arvosteltu perussuomalaisten toimintaa ja linjauksia.

Mikäpä muu puolue tässä maassa sallisi jäsenistölleen rasismin ja vihapuheen? Niinpä Silakkaliikkeen on kokenut ilmeiseksi uhkaksi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, jonka mukaan liike on suunnattu perussuomalaisia ja jopa parlamentarismia ja demokratiaa vastaan. Hän kertoo jo kannattajilleen, että kyseessä on jonkinlainen paramilitaarinen Sturmabteilung, joka toimii vallanpitäjien suojeluksessa ja valtionavustuksilla, ja joka “puolustaa” demokratiaa häiritsemällä demokraattista osallistumista esimerkiksi maalittamalla somekeskustelijoita ja ilmiantamalla näitä työnantajille, masinoimalla boikottikampanjoita, askartelemalla hyvin väsyneitä persumeemejä ja rähinoimällä laillisissa poliittisissa tilaisuuksissa. Ehkä jopa suttaamalla persujen vaalijulisteita. Ryhmän ydinjoukkokin on hänen mielestään sekaisin kuin seinäkello.

Joku voisi ajatella Halla-ahon puhuvan omasta puolueestaan, mutta ainakaan hän ei allekirjoita Silakkaliikkeen arvoja. Ja kun hän jotain sanoo, niin hänen laumansa toistaa saman voimistuvasti kimpoilevana kaikuna. Kas näin:

Siinäpä sitä maalittamista kerrakseen.

Silakkaliikkeeseen osallistuu ilahduttavan paljon sellaisia ihmisiä, jotka ovat omaksuneet nämä vasta nyt kirjatut arvot, mutta ovat mieluummin pysyneet hiljaa. Syynä saattaa olla juuri maalittamisen ja vihapostin pelko, tai sitten heiltä on vain puuttunut sopiva foorumi. Nämä rasismia ja fasismia vastustavat someryhmät kun tuppaavat aika usein olevan puoluepoliittisesti värittyneitä. Toivon vilpittömästi Silakkaliikkeen pysyvän poliittisesti sitoutumattomana.

Ja sehän tarkoittaa sitä, että myös perussuomalaiset ovat tervetulleita mukaan, kunhan he vain sitoutuvat liikkeen arvoihin. Se saattaakin olla se vaikein pala. Tosin tunnen ihan henkilökohtaisesti sellaisia perussuomalaisia, jotka ainakin mielessään hyväksyvät nämä arvot.

Silakkaparvi siis hakee muotoaan ja kasvaa koko ajan. Minulla ei ole vaikeuksia sitoutua liikkeen arvoihin, sillä olen vuosikausia kirjoittanut juuri samojen arvojen puolesta. Työni on ollut yksinäistä, mutta lukijamääristä päätellen samoin ajattelevia on paljon. Siksi toivotan kaikki lukijani tervetulleiksi Silakkaliikkeeseen. Se on tarkoitettu juuri kaikille tolkun ihmisille, myös vitsiniekoille.

Ajatuksena on ihan lyhyesti sanottuna, että kaikilla on sananvapaus, mutta ketään ei voi pakottaa kuuntelemaan populistien valheita, rasismia ja fasismia. Sellaiselle puheelle on voitava sanoa ei kiitos, ja jakamattoman ihmisarvon ehdottomuudesta ei tarvitse käydä minkäänlaista keskustelua.

Ai niin, minä olen liikkeessä sitten vain rivijäsen. En aio pyrkiä näkyvään rooliin enkä edes Facebook-ryhmän ylläpitäjäksi. Tämä tiedoksi kaikille niille, jotka ovat jo ennättäneet vaatia anteeksipyyntöä yhdestä ainoasta ryhmään laittamastani kommentista.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (82)
 1. Loistavaa, nyt löytyi minullekin sopiva ryhmä olla vertaistensa parissa <3

  1. Merja Colliander
   30.12.2019, 12:43

   Hyvin sopii minunkin pirtaani! Vaikka täällä Savo-Karjalassa tutummalta tuntuisi muikkuliike… 🙂

 2. Silakkaliike on tervetullut herättelijä, johon on parissa päivässä liittynyt yli kymmenen tuhatta jäsentä.

  Joukossa on viestinnän ja IT-alan ammattilaisia, joten näin isolle porukalle kannattaa perustaa oma alusta, pois Facebookista ja Zuckerbergin imperiumin kontrollista. Tuokaa chattailu ja some-vaikuttaminen takaisin kotimaisille alustoille. Koodatkaa vapaan ja avoimen lähdekoodin työkaluilla itsenäinen web-käyttöliittymä ja sen alle keskustelupalsta, Silakka-forum. Hommalaisilla tällainen on ollut yli kymmenen vuotta. Silloin minäkin voin liittyä ja muut, jotka eivät ole naamakirjassa.

  1. Toivon kovasti irtautumista fb:stä, jotta liike sanomineen olisi kiinnostava myös nuorten keskuudessa (puhumattakaan Facebookin tietovuodoista, case Cambridge-Analytica jne.)

  2. Irrallaan some-alustoista se olisi myös vähemmän alttiimpi häiriköinnille – on nimittäin jokseenkin varmaa, että kunhan persujen ja suomalaisen altrightin häiriköt toipuvat joulun ja uudenvuoden putkestaan, perättömiä ilmiantoja alkaa sataa urakalla ja näiden some-alustojen toimintatavat tuntien sivu saattaa päätyä automaatisesti suljetuksi ja uudelleen avaaminen voi osoittautua työlääksi.

   1. Kannatan.

   2. Pipsa Mäntykangas
    30.12.2019, 12:14

    Juurikin noin.

  3. Kannatetaan.

  4. Kannatan lämpimästi!

  5. En minäkään ole facebookissa, mutta silakoihin voisin milloin vain liittyä.

  6. Silakoiden agenda odotetun, toivotun jes, mutta face alustana täälläkin nope. Komppaan perusteluna Stunnedia.

Kommentointi suljettu.