Parempaa uutisvuotta

Tästä päivästä lähtien yli 600 000 suomalaisen eläke paranee, yleinen perusturva nousee ja aktiivimalli on haudattu lopullisesti. Koulutuksen rahoitus kasvaa kaikilla koulutusasteilla ja peruspalvelujen rahoitus vahvistuu. Yhdenvertainen oikeus kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen palautetaan kaikille lapsille ja päivähoidon ryhmäkoot pienenevät.

Nämä ovat faktoja, joista uutisoidaan vaihtelevasti. Jotkut mediat vaikenevat niistä kokonaan tai jättävät kertomatta, että nämä päätökset on tehnyt eduskunta hallituksen esityksestä. Kun uutisissa kerrotaan Kelan nostavan etuuksia, niin hallituksen rooli hämärtyy tai jää kokonaan syrjään.

Oikea uutisoiminen aktiivimallista on tuottanut medialle ongelmia jo kaksi vuotta, ja niin se tuottaa vieläkin. Eilen Ylen tv-uutisissa kerrottiin pokkana, että Kela ja TE-toimistot eivät enää seuraa työttömän työnhaun aktiivisuutta. Jo kaksi vuotta on annettu ymmärtää, että aktiivimallilla seurattiin vain työnhaun aktiivisuutta ja että sen vaatimusten täyttämiseen olisi riittänyt pelkkä työnhaku.

Oikeampi tapa olisi uutisoida, että Kela ja TE-toimistot eivät enää edellytä työttömältä pakollista työn saamista ja tekemistä täyden työttömyysetuuden saamiseksi. Aktiivimallihan tarkoitti sitä, että työttömän oli tehtävä palkkatyötä työehtosopimuksen mukaisella palkalla 18 tuntia kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana ollakseen aktiivinen työtön. Jos ja kun tämä ei onnistunut, niin seurauksena oli tuen leikkaaminen.

Nyt Yle kertoo aktiivimallin poistamisen maksavan yhteiskunnalle noin 50 miljoonaa euroa. Kun toimeentulo- ja asumistuista säästyy noin 12 miljoonaa, kokonaislasku jää noin 39 miljoonaan euroon. Mitäs tämä nyt sitten tarkoittaa?

Se tarkoittaa sitä, että aktiivimallilla valtio säästi 50 miljoonaa euroa. Työttömyystuen leikkaaminen aiheutti kasvua toimeentulo- ja asumistukeen, joten nettosäästöksi jäi 39 miljoonaa euroa. Aktiivimallin tarkoitus olikin vain säästää, kuten jo lakiesityksen perusteluissa kerrottiin. Kuitenkin koko ajan on uutisoitu, että aktiivimallin tarkoitus oli työllistää. Kahden vuoden aikana kukaan ei vaivautunut selittämään, miten tukien leikkaaminen lisää työllistymistä, kun se ei lisää yhtään työpaikkaa.

Kun nyt uutisoidaan, että työttömien työnhakua ei enää seurata, niin moni kuvittelee ja on jo sanonutkin, että nyt saa maata rauhassa kotisohvalla. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä työttömällä on yhä edelleen velvollisuus olla työmarkkinoiden käytettävissä, hakea työtä ja ottaa vastaan tarjottu työpaikka. Nämä velvollisuudet ovat olleet voimassa jo kauan ennen aktiivimallia.

Kun aktiivimallin poistaminen tuottaa loppuun asti puutteellisia ja osin virheellisiä uutisia, niin herää epäilys, että samoin käy muidenkin hallituksen saavutusten kohdalla. Uutisten pitäisi antaa tietoa tietämättömille, mutta liian usein tuntuu, että niillä vain vahvistetaan tietämättömyyttä. Uutisia seuraavalla kansalaisella pitäisi olla paremmat perustiedot kuin toimittajilla, jotta oikea tieto löytyisi uutisesta.

Toimittajille annan sellaisen ohjeen, että tehkää aina kaikki uutiset ajatellen tekevänne ne sellaiselle, joka on asioista kiinnostunut, mutta jolla ei välttämättä ole perustietoja juuri kyseisestä asiasta. Joskus epäilyttää, että niin te teettekin ohjataksenne tietämättömien mielipidettä haluamaanne suuntaan.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (37)
 1. [K]ukaan ei vaivautunut selittämään, miten tukien leikkaaminen lisää työllistymistä, kun se ei lisää yhtään työpaikkaa.

  Työllistämistoimet ovat laskennallisia ja siltä osin kuvitteellisia, mutta niillä voidaan oikeuttaa ”kipeät päätökset”. Vertaisin työllisyysvaikutuksia nettipiratismin vahinkovastuisiin. Laskennallisesti mediayhtiöt ja oikeudenomistajat menettävät miljardeja, kun materiaali on saatavilla epävirallisista lähteistä. Yksi laiton lataus ei kuitenkaan vastaa yhtä menetettyä kauppaa. Vain murto-osa latauksista realisoituisi koskaan myyntinä.

  Kokoomus ja Petteri Orpo ovat kertoneet kansalle, että työpaikkoja syntyy leikkaamalla sosiaaliturvasta ja myöntämällä suurituloisille verohelpotuksia. Kansalaisen pitäisi kuitenkin ymmärtää, että Orpolle työllistäminen on lip servicea: vain pääoman ja varallisuuden matala verotus kiinnostaa kokoomusta.

  Edelleenkään veronalennukset eivät investoi minnekään eivätkä sosiaaliturvan leikkaukset palkkaa ketään.

  Missä viipyy yritysten aktiivimalli: tehtaan konttorin sohvalla loppuisi makoilu, jos yritystuet sidottaisiin palkkatyöllistämiseen ja yhteiskuntavastuuseen. Missä viipyy kauan kaivattu kapitalismi 2.0, jossa yrityksillä on muitakin tehtäviä kuin voiton takominen osakkeenomistajille?

 2. Hyvää uutta vuotta Saku ja kommentoijat.

  Hienoa, Saku teit sen taas. Koko juttu tiivistyi viimeiseen kappaleeseen:
  Toimittajille annan sellaisen ohjeen, että tehkää aina kaikki uutiset ajatellen tekevänne ne sellaiselle, joka on asioista kiinnostunut, mutta jolla ei välttämättä ole perustietoja juuri kyseisestä asiasta. Joskus epäilyttää, että niin te teettekin ohjataksenne tietämättömien mielipidettä haluamaanne suuntaan.
  Enpä usko ohjeen menevän perille. Eihän ”totuudenpuhujalle yösijaa ole”

Kommentointi suljettu.