Minulla on oikeus!

“Sananvapaus on vapaus sanoa mitä tahansa!”

Näin totesi kansanedustaja Ano Turtiainen twiitissään, ja sanoikin heti perään Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taposta munattomaksi nillittäjäksi. Kuten odotettavissa oli, niin Turtiaisesta on tehty rikosilmoitus.

Toimintakiellossa olevan uusnatsijärjestö PVL:n toimintaa jatkava Kohti vapautta -liike järjesti Tampereella mielenosoituksen, jossa se julisti avoimesti kansanryhmää vastaan kiihottavaa propagandaa ja poltti Israelin lipun. Moni pitää tätä mielenosoitusta laillisena, sillä meillä on kokoontumisvapaus. Poliisikin kävi paikan päällä katsomassa, mutta ei puuttunut oikeudessa kielletyn järjestön toimintaan.

Nämä kaksi tapausta eivät liity toisiinsa, mutta näyttäisivät kertovan perusoikeuksien huonosta tuntemisesta. Tai oikeastaan ne oikeudet tunnetaan liiankin hyvin, mutta niiden suhdetta toisiinsa ei ymmärretä. Juuri siitä oli kysymys Taposen ja Turtiaisen tapauksessa.

Taponen sanoi, että sanan kohteena olevilla ihmisillä on myös oikeutensa, joita yhteiskunta suojelee. Tätä Turtiainen ei hyväksynyt, vaan katsoi oikeudekseen sanoa ihan mitä tahansa. Hän ei ole ymmärtänyt, että perustuslain 2 lukuun kirjattuja perusoikeuksia ei aseteta vastakkain, vaan ne kaikki ovat voimassa yhtä aikaa. Niinpä Turtiaisella on oikeus sanoa ihan mitä tahansa, mutta koska perusoikeuksiin kuuluu myös kunnian suoja, niin sitä ei saa loukata toista perusoikeutta eli sananvapautta käyttämällä. Tai tietenkin saa, mutta seuraukset tulevat jälkikäteen.

Ihan sama koskee natsien mielenosoitusta. Kokoontumisvapaus on vahva oikeus, mutta sitäkään ei saa käyttää muiden perusoikeuksien loukkaamiseen. Mielenosoituksessa ei saa syyllistyä rikokseen. Vaikka Israelin lipun polttaminen ei Suomen lain mukaan olekaan rikos, niin kiihottaminen kansanryhmää vastaan on. Natsien toiminnan jatkuminen kiellosta huolimatta on pistänyt epäilemään, että kokoontumisvapautta tulkitaan niin laajasti, että sen katsotaan sallivan jopa rikollista toimintaa. Jo pelkästään kielletyn järjestön toiminnan salliminen on omituista. Vielä omituisempaa on, että se saa kiihottaa kansanryhmää vastaan sanan- ja kokoontumisvapauden nimissä.

Olen sanonut tämän monesti, mutta sanotaan se vielä kerran. Perusoikeudet eivät mene toistensa ohi, vaan ne kaikki ovat voimassa samanaikaisesti. Omia perusoikeuksia käyttämällä ei saa loukata muiden perusoikeuksia. Jos kaikilla on vain oikeuksia ilman velvollisuutta kunnioittaa muiden oikeuksia, niin perusoikeudet menettävät merkityksensä. Jokainen saa tehdä mitä haluaa omiin perusoikeuksiinsa vedoten ja muiden oikeuksista piittaamatta.

Siltä tilanne näyttää sanan- ja kokoontumisvapauden tulkinnan kannalta. Kaikki ymmärtävät oikein hyvin, että synagogan töhrimisen kaltainen rikos ei kuulu perusoikeuksiin, mutta jostain syystä lievemmän rikollisuuden katsotaan kuuluvan.

Varmuuden vuoksi korostan, että en vertaa perussuomalaisia natseihin, vaikka molemmista puhunkin. Tämä juttu käsittelee vain perusoikeuksia, joiden rinnakkaisuuden ymmärtäminen on joillekin perussuomalaisille vaikeaa. Yhdellekään heistä ei tuota ongelmia tuomita selkeä rikollisuus, mutta ongelmana näyttäisi olevan toisten oikeuksien kunnioittamisen vähättely.

Natsit puolestaan käyttävät omia perusoikeuksiaan täysin tietoisina toimintansa lainvastaisuudesta. Se ei ole ihme, sillä hehän pyrkivät kumoamaan kaikkien muiden perusoikeudet.

***
Kommentteihin ei sitten enää yhtään vitsiä Turtiaisen etunimestä, sillä nimi ei miestä pahenna. Ei myöskään yhtään väitettä siitä, että pitäisin perussuomalaisia natseina. Lukekaa kerrankin koko juttu ennen sen kommentoimista.

puheenaiheet laki politiikka yhteiskunta
Kommentit (134)
  1. Jälleen hyvä selkeytys perustuslain tulkinnasta. Toivotaan että nämä erilaiset ryhmittymät alkaisivat järkiintymään. Toivomus on tosin naiivi, mutta minulla on oikeus se esiintuoda.🤗

  2. Jos nyt lähdettäisiin siitä, että vapauden mukana tulee aina vastuu ja oikeuden mukana velvollisuus, niin päästäisiin tässä asiassa huomattavasti puusta pitemmälle.

Kommentointi suljettu.