Vihapuhe ja kannatuskäyrä

-Merkkejä siitä, että antisemitismi ja rasismi jälleen pyrkivät nostamaan päätään, löytyy valitettavasti myös meiltä. Niiden torjunnassa on oltava päättäväinen. Ne eivät ansaitse mitään jalansijaa yhteiskunnassamme.

Näin sanoi eilen presidentti Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa, ja ainakin minun mielestäni osoite oli selvä. Niin se tuntui olleen monelle muullekin, kuten vaikkapa Sebastian Tynkkysen uhriutumisesta voi päätellä.

Niinpä niin. Tynkkysen mielestä Niinistön puhe oli hyökkäys perussuomalaisten harjoittamaa politiikkaa vastaan. Siitä voisi päätellä, että rasismi on perussuomalaisten politiikkaa. Minä en tällaista päätelmää tee, mutta Tynkkynen näköjään tekee.

Presidentti sanoi myös, että raskaita leimoja, suunnasta tai toisesta, ei pidä lyödä löysin perustein. Yksilöinä meidän kaikkien on nautittava samaa suojaa, myös leimaamista vastaan. Tämänkin voi allekirjoittaa, sillä on ihan turha leimata ketään rasistiksi tai natsiksi, kun voi sanoa hänen mielipiteensä vaikuttavan rasistiselta tai natsismilta. Mielipide on eri asia kuin ihminen.

Mutta Tynkkynen on sikäli oikeassa, että vihapuhe näyttää olevan perussuomalaisten politiikan ydintä. Minkään muun puolueen kansanedustajia ei epäillä eduskunnassa pidetyistä puheista kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Minkään muun puolueen poliitikko ei ole antanut tukeaan tästä rikoksesta epäillylle samalla tavalla kuin Laura Huhtasaari muutama päivä sitten antoi tukensa Junes Lokalle. Huhtasaari vieläpä toivotti Lokalle onnea näytösoikeudenkäyntiin.

Tämä oikeudenkäynti päättyi eilen, ja Lokka tuomittiin kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomio ei ollut hänelle ensimmäinen laatuaan, ja lisää lienee tulossa. Jo nyt päiväsakkojen korkea määrä ja sakkojen tuomitseminen pidätysajan vapaudenmenetyksen lisäksi ovat merkki siitä, että tuomiot tulevat jatkossa kovenemaan lisää. Tämä on ihan normaali käytäntö, sillä jos joku osoittaa toimintansa jatkamisella selvää piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä, niin rangaistukset kovenevat.

Lokka ei ole perussuomalainen, joten hänelle annettu henkinen tuki kummastuttaisi, jos ei tietäisi Lokan olevan puolueelle hyödyllinen. Hänestä voi tehdä sananvapauden marttyyrin, mutta hän kärsii tuomionsa ihan itse likaamatta puolueen mainetta.

Puolueen edustajat likaavat sitä mainetta ihan itse. Samalla he kyseenalaistavat koko oikeuslaitoksen ja oikeusvaltion merkityksen ilmoittamalla etukäteen, että estävät rikoksesta epäillyn kansanedustajan asettamisen syytteeseen. Eduskunnankin maine siitä kärsii, joten en ihmettele yhtään presidentin, eduskunnan puhemiehen ja piispan puheita. He edustavat yhteiskunnan instituutioiden korkeinta tasoa, joten heillä on oikeus huolestua näiden instituutioiden horjuttamisesta. Juuri sitähän jatkuvat hyökkäykset poliisia, oikeuslaitosta, tutkijoita, toimittajia ja jopa itseään eduskuntaa vastaan ovat.

Se on tullut selväksi, että perussuomalaiset haluavat poistaa rikoslaista kiihottamisen kansanryhmää vastaan. Se ei ole tullut selväksi, miten he aikovat sen tehdä. Useat Suomea velvoittavat kansainväliset sopimukset edellyttävät sen olevan siellä, joten ensin pitäisi sanoa irti ne sopimukset.

Tällaisia sopimuksia ovat esimerkiksi YK:n rotusyrjinnän poistamista koskeva kansainvälinen yleissopimus ja Euroopan neuvoston tietoverkkorikollisuutta koskevan sopimuksen lisäpöytäkirja, jossa rasistiset ja muukalaisvihamieliset teot on määritelty rangaistavaksi.

Kansanryhmää vastaan kiihottaminen on kielletty myös YK:n kansalais­oikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevassa yleis­sopimuksessa. Lisäksi räikeä kiihottaminen kansan­ryhmää vastaan pitää olla rangaistavaa joukko­tuhontana pidettävän rikoksen ehkäisemistä ja rankaisemista koskevan yleis­sopimuksen perusteella.

Kuka tahansa muu puoluejohtaja kertoisi tavoitteiden lisäksi myös keinot, mutta Jussi Halla-aho ei kerro. Häntä kehutaan analyyttiseksi keskustelijaksi ja viiltävän älykkääksi argumentoijaksi, mutta tähän kysymykseen hänellä ei ole vastausta. Jostain syystä toimittajatkaan eivät sitä häneltä tivaa.

Jatkuva metelöinti, potkiminen lainsäädäntöä vastaan ja hyökkäily oikeusvaltion instituutioiden kimppuun alkaa vähitellen näkyä myös kannatusmittauksessa, kun puolueen suosio on pudonnut yhden prosenttiyksikön. Se on hyvin pieni pudotus, mutta suunta on selvä. Kansa alkaa saada tarpeekseen pelkistä suurista puheista ilman tekoja.

Kun puolueen puheenjohtajakin käyttää aikaansa sanomalla yksittäistä poliisikomisariota munattomaksi nillittäjäksi tai ilkeilemällä tavallisille kansalaisille kuin huonotapainen nulikka, niin kansalaiset alkavat ihmetellä, että näinkö tätä maata aiotaan hallita. Eikös sitä hallitakaan lailla?

***
HUOM!
Sanoin, että minkään muun puolueen kansanedustajia ei epäillä eduskunnassa pidetyistä puheista kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hussein al-Taeen ja Päivi Räsäsen tapauksissa ei tutkita heidän eduskunnassa sanomaansa. Tämä tarkennuksena kaikille asiasta huomauttaneille kommentoijille. (6.2.2020 klo 22.20)

puheenaiheet politiikka yhteiskunta laki
Kommentit (49)
 1. Juuri tähän aiheeseen liittymättä, hollannissa ollaan näköjään menty liian pitkälle tukien huijausten tutkinnoissa: https://www.theguardian.com/technology/2020/feb/05/welfare-surveillance-system-violates-human-rights-dutch-court-rules

 2. Joni Pelkonen
  6.2.2020, 11:19

  Nettivitsi kuuluu näin: kun joku, jossakin mainitsee sanan natsi tai rasisti, ilmestyy paikalle persu joka sanoo “paikalla”!

  1. Tämähän on harvinaisen osuva. Ei paljoakaan karrikoitu – aina tuntuu vähintään yksi ilmoittautuvan.

  2. Olavi Saastamoinen
   9.2.2020, 22:11

   Hyvä vitsi ja totta.

Kommentointi suljettu.