Kun raha ei kelpaa

Kun kansa kohisi paskapuheesta, niin samaan aikaan valtiovarainministeri Katri Kulmuni päätti haudata hiljaisuudessa rikkaiden maastapoistumis- eli arvonnousuveron. Tällainen vero on käytössä monissa maissa, kuten esimerkiksi Alankomaissa, Espanjassa, Itävallassa, Norjassa, Ranskassa, Saksassa, Tanskassa ja Yhdysvalloissa. Jos asia on teille vieras, niin kannattaa avata molemmat linkit ja lukea ne huolella.

Meillä tätä veroa ei voida ottaa käyttöön, koska valtiovarainministeriön mukaan se olisi ongelmallinen. Se monimutkaistaisi Suomen verojärjestelmää, kohdistuisi harvalukuiseen varakkaiden joukkoon ja voitaisiin kokea epäoikeudenmukaiseksi ja epäreiluksi. Lisäksi sillä saattaisi olla haitallisia vaikutuksia Suomen kilpailukykyyn.

Perustelut ontuvat ja lyövät toisiaan korville. Epäilemättä harvalukuiset varakkaat kokisivat sen epäoikeudenmukaiseksi, mutta miten ihmeessä harvoihin kohdistuva vero vaikuttaisi maan kilpailukykyyn? Rikkaathan siirtävät varallisuutensa maasta pois vain omaksi hyödykseen, eivät Suomen kilpailukyvyn hyödyksi. En myöskään ymmärrä verojärjestelmän monimutkaistumista maassa, jossa pilkkikilpailujen palkinnotkin ovat verotettavaa tuloa.

Perusteluista voi päätellä, että veroa ei voida säätää, koska rikkaat suuttuvat. Yleensähän rikkaat suuttuessaan uhkaavat viedä rahansa maasta pois, joten tämän veron säätämisen aiheuttamalla suuttumuksella ei olisi mitään merkitystä. Viekööt, kunhan maksavat veron.

Mikä tämä vero sitten olisi? Ylempänä oleva linkki Lauri Finérin tekstiin selventävää asiaa.  Sillä estettäisiin varakkaiden yksityishenkilöiden verovälttelyä, joka perustuu kirjojen siirtämiseen ulkomaille. Arvonnousuverolla myös varmistettaisiin, että myyntivoittoja, lahjoja ja perintöjä verotetaan siellä, missä ne ovat kertyneet. Veroa ei maksettaisi muuttohetkellä, vaan silloin, kun omaisuus myydään, annetaan perinnöksi tai lahjoitetaan.

Myös ne aiemmin paljon puhutut vakuutuskuoret liittyvät asiaan. Yksityishenkilöt voivat kerryttää pääomatulojaan vakuutuskuorissa maksamatta niistä veroa. Vero maksetaan vasta sitten, kun vakuutuskuorien sijoitukset realisoidaan. Verottaja kuitenkin jää ilman tuloja, jos vakuutuskuoren omistaja on ehtinyt muuttaa vaikkapa Portugaliin. Juuri tätä estämään veroa suunniteltiin.

Maastapoistumis- eli arvonnousuveron käyttöönoton selvittäminen oli yksi viime kevään hallitusneuvotteluissa sovittu asia. Nyt se on selvitetty, joten asia voidaan unohtaa. En tiedä onko unohtamispäätöksen takana keskustan kempeleläinen kenttäväki vai kuka, mutta nähtävästi Suomen valtio ei tarvitse sitä 50 miljoonaa euroa, joka verolla arvioitiin kertyvän. Samaisen arvion mukaan tuotto voisi olla enemmän jopa ihan yksittäisissä tapauksissa.

Rikkaita ei voi verottaa koska he suuttuvat. Köyhiä voi, koska heidän suuttumisellaan ei ole merkitystä. Näin se on aina ollut ja ilmeisesti tulee aina olemaan.

Tämä Kulmunin päätös ei tee hyvää hallitukselle, joka on jo korjannut monta epäkohtaa. Epäkohtien korjaaminen maksaa, mutta tarjolla olevaa rahaa ei haluta ottaa.

No, onhan meillä kansalaisilla muuta pohdittavaa, kuten nyt vaikkapa se Li Anderssonin sanoma ruma sana.

puheenaiheet laki politiikka yhteiskunta
Kommentit (59)
 1. Ei kait vaan ”vakuuskuori”ohjaile edelleen keskustaa 🙂. Aika nolo homma kaikkinensa hallitukselle.

 2. Jukka Laine
  9.2.2020, 13:00

  Myöskään nykyinen hallitus ei leikkaa suuryritysten yritystukia, koska rikkaat vaativat niin.

  1. Luukas Pyykorpi
   9.2.2020, 15:12

   Ei mikään hallitus uskalla ikinä: EK rules

Kommentointi suljettu.