Salonkikelpoisuutta

Meille kerrotaan jatkuvasti, että perussuomalaisista on tullut Jussi Halla-ahon kaudella salonkikelpoinen puolue. Minä luulin puolueen olevan sitä jo Timo Soinin kesään 2017 päättyneellä johtajakaudella, koskapa puolue kelpuutettiin Sipilän hallitukseen 2015. Jussi Halla-aholle hallitusohjelma olisi kelvannut sellaisenaan, mutta hän itse ei kelvannut kokoomukselle ja keskustalle.

Nyt alkaa kelvata. Varsinkin kokoomuksen kentältä kuuluu tällaisia vaatimuksia, ja kansanedustaja Wille Rydmanin mielestä Halla-ahon jättäminen ulos hallituksesta oli virhearvio. Silloin puuttui yhteinen arvopohja, mutta nyt se on löytynyt erityisesti sosiaaliturvan osalta. Molempien puolueiden mielestä nykyisen kaltaiset palvelut ja sosiaalietuudet ovat pitkällä aikavälillä liian raskaita julkiselle taloudelle. Selkokielellä tämä tarkoittaa peruspalvelujen ja sosiaaliturvan leikkaamista.

Tästä varmasti ilahtuvat tukiin turvautumaan joutuvat puolueen kannattajat. Heille tosin on syötetty sellaista tarinaa, että kun maahanmuuttajien tukia alennetaan tai ne poistetaan kokonaan, niin muut saavat enemmän. Tämähän ei pidä paikkaansa, sillä yhdenvertaisuus lain edessä edellyttää tukea myönnettävän kaikille samoilla perusteilla. Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä ilmoitti vuonna 2015 tärkeimmän tavoitteensa olevan maahanmuuttajien tukien leikkaaminen, mutta se hanke törmäsi ihan odotetusti perustuslakiin.

Tätä ei puolueessa haluta muistaa eikä varsinkaan kertoa kannattajille.

Mutta mietitäänpä vielä tuota yleistä salonkikelpoisuutta. Jussi Halla-aho näyttää ja kuulostaa varsinkin tv-esiintymisissä hyvinkin salonkikelpoiselta. Hän puhuu rauhallisesti ja selkeästi sortumatta ylilyönteihin. Sosiaalisessa mediassa näyttääkin sitten olevan ihan eri mies, joka puhuu kannattajilleen vaikkapa tällaista:

Koomikko Iikka Kivi tutki tätä päivitystä tarkemmin Facebookissa. Hänen mukaansa monietnisyyden ja monikulttuurin johdonmukainen vastustaminen tarkoittaa sitä, että puolueen kaikki jäsenet haluavat monoetnisyyttä ja monokulttuuria. Se taas tarkoittaa sitä, että vain valkoisilla on oikeus olla täällä ja vain valtion tukemalla kansallisella kulttuurilla on oikeus olla olemassa.

Se on Kiven mukaan juuri sitä puolueen nuorisojärjestön ajamaa etnonationalismia, johon emopuolue on tekevinään pesäeroa. Ja koska Halla-aho sanoo tämän ajattelun näkyvän kaikessa puolueen käytännön toiminnassa, niin se on kaikkien jäsenten hyväksymä linja.

Entäpä sitten se puolueen kenttäväki ja kannattajat? Ainakin minä näin eilisen juttuni jälkeen tällaisen kommentin Twitterissä:

Harvoin näkee näin selkeää laitonta uhkausta. En tiedä kuka tämä Ilkka Vaittinen on, eikä asia minua kiinnosta kuin siinä tapauksessa, että hän aikoo tulla toteuttamaan uhkauksensa. Ehkä kuitenkin teen rikosilmoituksen, sillä olen saanut tarpeekseni näistä vaientamisyrityksistä.

Poikihan eilinen juttuni paljon muutakin. Heti julkaisemisen jälkeen blogiin ryöpsähti noin 20 kommenttia, joista 18 oli silkkaa paskaa ja sen haistattamista. Niitä tulee aina tällaisiin juttuihin, ja ilmeisesti jossain odottelee joukko puolueen somesotaväkeä valmiina täyttämään joka ikisen uutislinkin ja blogin kommenttikentän mölinällään. Ensimmäiset kommentit määrittelevät koko kommentoinnin suunnan, joten nopeus on valttia.

Kysynkin nyt ihan vilpittömästi puolueen kenttäväeltä:

Oletteko te kaikki oikeasti Halla-ahon ilmaisemalla virallisella linjalla, jonka mukaan monietnisyyttä ja monikulttuuria ei sallita? Oletteko te tämän Vaittisen tavoin sitä mieltä, että puolueen kanssa eri mieltä olevat pitää vaientaa ja jopa tappaa? Jos olette, niin siinä tapauksessa toivotan onnea valitsemallanne tiellä. Erityisen paljon onnea toivotan niille puolueille, jotka ovat halukkaita tällaiseen yhteistyöhön.

***
Tätä juttua ei voi kommentoida. Myöskään sosiaaliseen mediaan ei kannata tulla rähisemään, sillä bannaan varoittamatta kaikki rähinöijät.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (0)