Näin huudatetaan kansaa

Ay-liike saa taas Kojamosta kymmenien miljoonien verovapaat osingot, kirkuu Iltalehden otsikko, ja jutun vastaanotto on täsmälleen haluttu. Kommenttiosiossa räyhätään toivottuun tapaan vasemmiston ahneudesta ja verorahojen haalimisesta itselle ja kavereille. Kyllä olisi aika saada ahne ay-liike kuriin ja verolle.

Itse jutussa sitten kerrotaan, miten vähän ay-liike Kojamosta omistaa, mutta sinne asti harva lukija pääsee. Tuohtumus pursuaa yli äyräiden jo pelkän otsikon perusteella. Kerrotaan kuitenkin tuo omistusosuus vielä kerran:

Teollisuusliitto 10,44 %, Ammattijärjestö OAJ 6,10 %, JHL 5,22 % ,Rakennusliitto 5,02 %,  Ammattiliitto PRO 4,23 % PAM 3,54 %, AKT 0,64 %, SEL 0,58 %, SAK 0,39 %, Jyty 0,34 %, Paperiliitto 0,29 %, PAU 0,24 % ja Sähköliitto 0,18 %.

Kojamon suurimpia omistajia ovat vakuutusyhtiöt ja muut sijoittajat. Niiden omistusta ja voittoja ei kerrota, koska halutaan nostattaa meteliä vain ay-liikettä vastaan. Erityisen paljon tuntuu ärsyttävän ammattiliittojen yleishyödyllinen status, joka vapauttaa ne osinkotulon verosta. Kaikesta muusta voittoa tuottavasta toiminnastaan ne maksavat veroa tavalliseen tapaan.

Sekin jätetään kertomatta, että myös työnantajapuolen liitot ovat yleishyödyllisiä, joten nekään eivät maksa veroa osinkotuloistaan. Eivät maksa myöskään yleishyödylliset säätiöt. Ei kerrota sitäkään tosiasiaa, että SAK oli valmis lopettamaan tämän ay-liikkeen verovapauden jo viime keväänä, mutta EK ja sitä tukevat oikeistopuolueet eivät esitystä hyväksyneet.

Mutta onhan se kamalaa, että markkinataloudessa toimiva ay-liike toimii markkinatalouden ehdoilla ja saa rahaa toimintansa ylläpitämiseen ja työtaisteluihin varautumiseen. Niin tuntuvat ajattelevan monet sellaisetkin, jotka itse hyötyvät ay-liikkeen toiminnasta.

Toinen kansaa viime päivinä huudattanut asia on suorastaan naurettavaksi paisunut kohu perhevapaaudistuksen lakitekstin sanamuodoista. Lakitekstissä ei enää puhuta isästä ja äidistä, vaan raskaana olevasta vanhemmasta ja synnyttäjästä. Kansan syvät rivit ovat kauhistelleet hallitusta, joka kieltää puhumasta isistä ja äideistä. Näin romutetaan perhearvot ja muokataan äidinkieltä ideologisista syistä.

Haluaisin tietää, kuinka moni yleensä käyttää arkikielessä lakitermejä. Onko nämä kauhistelijat pakotettu puhumaan autojen sijaan ajoneuvoista tai korvaamaan kaikessa kielenkäytössään tien liikenneväylällä? Eipä ole, eikä niin tule käymään nytkään.

Kyse on vain siitä, että lakitekstin on oltava yleispätevää ja sovelluttava kaikkiin tilanteisiin. Meillä on naispareja, joista nykyisen lainsäädännön mukaan toista joudutaan kutsumaan äidiksi ja toista isäksi. Tätä nurinkurisuutta eivät lakimuutoksen kauhistelijat ole tulleet ajatelleeksi.

Otetaan vielä kolmaskin esimerkki. Sisäministeri Maria Ohisalo sanoi, että Suomen pitäisi ottaa Kreikan pakolaisleireillä olevia pakolaislapsia. Tästä kauhistuivat erityisesti perussuomalaiset, joiden todelliset ajatukset paljastuivat viimeistään nyt. Tähän asti he ovat vaatineet, että otetaan lapsia. Nyt lapsetkaan eivät kelpaa, vaan heidän tiedetään jo etukäteen olevan 16-17-vuotiaita miehiä, jotka toimivat ankkurilapsina ja tuovat perheenyhdistämisen avulla koko sukunsa tänne.

Jouluna pelättiin kahta nelivuotiasta lasta, ja nyt pelätään 16-17-vuotiaita nuoria, joita kukaan ei ole tänne edes ottamassa. Mutta tärkeintä on kauhistella hallituksen kaikenpuolista kelvottomuutta ja sen ideologian mädännäisyyttä.

Olen aiemminkin sanonut, että ennen sosiaalisen median keksimistä pidin ihmisiä keskimäärin melko fiksuina. En ole pitänyt enää yli kymmeneen vuoteen. Iso osa kansasta on osoittautunut erittäin helposti manipuloitavaksi ja manipuloituvaksi. Kansa saadaan huutamaan täsmälleen sitä, mitä milloinkin halutaan.

***
Älkää todistako kommenteillanne minun olevan oikeassa.

EDIT 14.2.2020 klo 10.10

Koska yllättävän monet eivät halua uskoa SDP:n ja Vasemmistoliiton haluavan ay-liikettä verolle, niin suosittelen lukemaan kokoomuksen Verkkouutisten eilisen jutun aiheesta. Se löytyy täältä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (67)
 1. Ihmisten tyhmyyttä ei sovi ikinä aliarvioida. Tämä koskee erityisesti some-keskusteluja ja keltaisen lehdistön kirjoittelua. Tämä ajatus toimii kaikkien keskustelujen ja kirjoittelun primusmoottorina.

  1. Jari, olet oikeassa, näin se menee.

  2. Sepä se. Moderointi on jotenkin outoa näissä lehdissä. Kokeilin piruuttani muutamaan kertaan laittaa kommentteja eri sähköposteista ja eri ip:stä samoihin asioihin. Maltillisia ei ikinä julkaistu. Öyhötykset kyllä ja hengenheimolaiset tykkäsivät kovin. Karvalan ja Haapalan juttuihin tein tämän. Sattumaako?

   1. Tuskin sattumaa. Huomasin itse saman ilmiön taannoisen Husun taksijupakan aikana Hesarin kommenttiosioissa. En ensin ottanut uskoakseni, että Hesarin kaltainen laatumedia voisi valikoida tällä tavoin julkaistavia kommentteja, mutta todellakin useasta eri ip-osoitteesta ja eri käyttäjätileiltä blokattiin kaikki vain vähänkin Husun toimia selittävät ja ymmärtävät tekstit. Tämän jälkeen en enää ole lukenut lehden juttujen kommentteja enkä myöskään itse kommentoinut.

    Mielenkiintoinen ilmiö ja olisi varmasti tutkijan journalismin paikka selvittää moderoinnin selkeän yksipuolinen filtteröinti. Toki lehdet saavat valita mitä sivuillaan suostuvat julkaisemaan, mutta asiasta saisi helposti tutkimusaiheen jonka tulokset saattaisivat olla varsin häkellyttäviä.

 2. Virva Itäranta
  13.2.2020, 12:11

  “Kaikki palaa ennalleen eikä mitään uutta ole auringon alla eikä ihminen muutu, vaikka hänen vaatteensa muuttuvat ja myös hänen kielensä sanat muuttuvat. Siksi uskon, ettei tulevinakaan aikoina kirjoittaminen muutu siitä, mitä tähän asti on kirjoitettu, koska ihminen itse ei muutu. Valheen ympärillä parveilevat näet ihmiset kuin kärpäset hunajakakun kimpussa ja sadunkertojan sanat tuoksuvat suitsutukselta hänen istuessaan karjanlannassa kadunkulmassa, mutta totuutta ihmiset pakenevat.”
  – Mika Waltari, Sinuhe egyptiläinen

Kommentointi suljettu.