Päivän vappusatanen

-Rinteen lupaama vappusatanen kuihtui yli 11 000:lla eläkeläisellä korkeintaan ”vappuvitoseksi”, kirkuu Ilta-Sanomien otsikko. Tästä sosiaalinen media on taas kerran saanut vettä myllyynsä, ja hallitusta syytetään lupausten pettämisestä.

Vappusatanen oli kestoaihe viime kevään vaaleista lähtien koko kesän ajan ja pitkin syksyä, mutta sitten rummutus heikkeni. Siihen vaikutti oikean informaation leviäminen, mutta pienen tauon jälkeen sen oikean tiedon ehkä katsotaan jo unohtuneen.

Jo alkujaan ”unohdettiin”, että sitä satasta ei koskaan luvattu kerralla, vaan vaiheittain useamman vuoden ohjelmalla. Sen sanoi Antti Rinne ihan selkeästi vappupuheessaan 2018. En muista kuinka monta kertaa olen tämänkin sanonut ja puheen linkittänyt, mutta voin tehdä sen niin monta kertaa kuin tarvitaan. Ja jos Ilta-Sanomien lukija pääsee otsikkoa pitemmälle, niin se selviää hänelle heti.

Jutussa sanotaan myös, että yli 92 prosenttia kansaneläkeläisistä sai eläkkeisiinsä yli 25 euron korotuksen ja 17 prosenttia kaikkein pienituloisimmista täydet 50 euroa. Se jätetään sanomatta, että tämä korotus on ensimmäinen tasokorotus ja että tämän hallituskauden aikana luvassa on vielä kolme lisää.

Missä kohtaa juttua sitten puhutaan noista positiivisista asioista, niinkö kysytte? Ei niitä suoraan sanotakaan, vaan pitää katsoa jutun grafiikkaa. Siitä nämä asiat selviävät ihan päässälaskulla ja jopa vain kuvaa katsomalla. Suurin osa eläkeläisistä sijoittuu 25 euron paremmalle puolelle, ja he ovat juuri niitä kaikkein pienituloisimpia, joille korotuksen ensimmäinen vaihe oli ensisijaisesti suunnattukin.

Jutussa siis kerrotaan ihan oikeita ja positiivisia asioita, mutta otsikkoon on nostettu yksittäinen, negatiivisia tunteita herättävä asia. Näin saadaan vain otsikon lukeva meuhkaamaan sosiaalisessa mediassa hallituksen pettäneen lupauksensa, vaikka se tosiasiassa on pitänyt sen.

Iltapäivälehtien on näköjään pakko tarjoilla päivittäinen annos negatiivista kerrottavaa hallituksesta. Jopa positiivinen uutinen saadaan näyttämään negatiiviselta sopivasti valitulla otsikolla. Kun lisäksi itse jutussa kerrotaan valikoidusti korostaen pienimmistä korotuksista, niin sosiaalisessa mediassa alkaa ivallinen puhe vappuvitosesta.

Näin muokataan mieliä, mutta lehdet tietenkin puhuvat kriittisestä journalismista. Onhan se kieltämättä kriittistä, kun positiivisetkin asiat saadaan näyttämään negatiivisilta, mutta ei se minun mielestäni totuudenmukaista journalismia ole.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (68)
  1. Lopetin Iltasanomien lukemisen jo jonkin aikaa sitten ja voin paljon paremmin sekä fyysisesti että etenkin henkisesti. Toimi sinäkin samoin.

    1. Vuosi tulee kohta täyteen.Facessa on ryhmäkin sitä varten.Liittykää……

  2. Seppo Kinnunen
    26.2.2020, 18:36

    Näitä roskalehtiä en ole koskaan ostanut ja osa niiden toimittajistakin on ns. likasankojournalisteja, vieläpä erittäin oikeistolaisen rokotuksen saaneita. He kirjoittavat vain turhisjulkimoiden uusista ja entisistä rakkaista sen kun hallituksen tekojen vähättelyltä ehtivät.

Kommentointi suljettu.