Paniikin paikka

Muutaman päivän sisällä olen huomannut, että monen mielestä paras tapa hoitaa kriisitilanteita on mennä paniikkiin ja tehdä hätiköityjä päätöksiä. Tämä pätee sekä koronavirukseen että Turkista Kreikkaan tuleviin pakolaisiin. Virus tappaa meidät kaikki, ja kaikki pakolaiset ovat näillä hetkillä tulossa Ruotsin kautta nauttimaan Suomen sosiaaliturvasta.

Epätoivoisesti käsiään vääntelevät kyselevät toisiltaan neuvoja, ja niitähän tulee. Koronaviruksen takia pitää sulkea kaikki koulut, päiväkodit, työpaikat ja yleensä kaikki sellaiset paikat, joissa saattaa olla samanaikaisesti enemmän kuin yksi ihminen. Tämä ei kuitenkaan saa vaikuttaa millään tavalla omiin harrastuksiin, sillä ne joogatunnit on jo maksettu ja shoppailemaan pitää päästä. Töistä ei ole niin väliä.

Myös innokkaat poliitikot tarjoavat neuvoja. Ihan ensimmäiseksi pitää haukkua hallitus, joka vain seisoo tumput suorina. Toiseksi pitää haukkua kaikki viranomaiset, jotka eivät tiedota riittävästi, ja se vähäinenkin tiedottaminen on valehtelua. Kolmanneksi pitää sulkea rajat ja käpertyä odottamaan pahinta.

Koronavirus on tosiasia, mutta se tulee ja menee. Sen kanssa kannattaa pitää jalat maassa, kuten Savon Sanomat muutama päivä sitten pääkirjoituksessaan totesi. Rajojen sulkeminen ei auta yhtään, sillä virus on jo täällä. Se olisi tullut myös suljettujen rajojen läpi, sillä kaikkea ulkomaanliikennettä ei voi pysäyttää. Se on kyllä tavallista kausi-influenssaa vaarallisempi, mutta terveysviranomaiset ovat varautuneet antamaan hoitoa. Varautunut on myös hallitus, joten sitäkin on turha syyttää. Vaikka varatut määrärahat loppuisivat, niin tällaiseen löytyy ja on löydyttävä aina rahaa lisätalousarviossa.

Turkki teki Euroopan kannalta ikävän päätöksen avaamalla rajansa Syyriasta sotaa paenneille. Nyt ensimmäisenä vaikeuksissa on Kreikka, mutta ongelma on koko EU:n yhteinen. Siksi EU:n on siihen löydettävä ratkaisu. Hätiköijien mielestä Suomen on nyt kuitenkin välittömästi suljettava Ruotsin vastainen raja Torniossa. En tiedä, joko Jussi Halla-aho on ennättänyt vaatia pikakäännytyksiä ja keskitysleirejä, mutta ainakin Odinin sotilaiden johtaja on jo antanut liikekannallepanokäskyn. Nyt kuulemma alkaa sota.

Rajojen sulkijat katsovat väärää rajaa. Ruotsin kautta mahdollisesti tulevat kulkevat monien turvallisten maiden läpi, ja nykyisessä tilanteessa heidät varmasti rekisteröidään jossain niistä. Näin ei ollut vuonna 2015, jolloin jossain rekisteröityneiden lisäksi myös missään rekisteröimättömiä tuli Suomeen asti hakemaan turvapaikkaa. Dublin-asetuksen mukaan turvapaikanhakija palautetaan siihen maahan, jossa hänet on rekisteröity turvapaikanhakijaksi tai johon hän muuten on todistettavasti, esimerkiksi sormenjälkitunnisteiden perusteella saapunut.

Toista on itäraja. Venäjä ei kuulu Schengen-alueeseen, joten sitä kautta voi hyvinkin ruveta tulemaan turvapaikanhakijoita, jos Venäjä jostain syystä näin päättää. Siinä vaiheessa Suomi tarvitsee muun EU:n apua ihan samalla tavalla kuin Kreikka nyt. Rajaa vartioivista Odinin sotureista ei ole silloinkaan mitään hyötyä, vaikka suoraan sanoen näkisin mielelläni heidän seisoskelevan lumihangessa jossain Lieksan korvessa.

Jokaisella on kaksi vaihtoehtoa. Voi ruveta hätäilemään ja vaatimaan tietoon perustumattomia nopeita päätöksiä, tai voi ottaa rauhallisesti ja antaa viranomaisten hoitaa työnsä. Samoin voi antaa viranomaisia kuuntelevan hallituksen tehdä rauhassa tarvittavia päätöksiä. Käsien vääntelyä voi hyödyntää pesemällä niitä samalla.

Tai sitten voi jatkaa paniikissa hosumista ja vaatia rajojen sulkemista. Sehän on varsinkin yhden oppositiopuolueen patenttiratkaisu ihan kaikkiin ongelmiin.

EDIT 2.3.2020 klo 12.10: Korjattu neljättä kappaletta koronaviruksen vaarallisuuden osalta. CFR:ssä kuolleisuus on noin kymmenkertainen verrattuna kausi-influenssaan, jossa kuolleisuus on 0,1 prosenttia. Alkuperäisessä tekstissä sanottiin, että eroa ei ole.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (44)
 1. Antti Linnanvirta
  2.3.2020, 11:08

  Ei Öödinin soturi rajalla lumihangessa viihdy ja jos Lieksaan tulevat niin heidät löytää örisemästä keskustan keskikaljakuppilasta.

  1. Odinin porukalle ei kannata antaa kunniaa puhumalla sotureista..kyseessähän on joukko sivistymättömiä huligaaneja.
   Putinin trollit olisi heille osuvampi nimitys

 2. Viljo Manninen
  2.3.2020, 11:19

  Itärajan ylitse, aikoinaan persujen ollessa hallitusvastuussa, hallitsemattomin pakolaisten toimitus meille alkoi. Näyttää ja vaikuttaa siltä, ettei kansallismielisten veljeily veli venäläisen suuntaan ole silti vähentynyt. Valeuutiset, niiden levitys ja yhteistyö venäjämyönteisessä ryhmässä Eussa on vakiintunutta toimintaa. Euroopan yhteistyötä vastaan ja sen hajottamispyrkimyksiin kyllä riittää aikaa ja panostusta ykkösoppositiolla.

Kommentointi suljettu.