Tahallista tyhmyyttä

-Paitsi että nyt itse asiassa tuli minusta selväksi ministeri Ohisalon puheista se, että hallituksessa on hallituksen linja ja ministeri Ohisalon linja. Hänhän sanoi tänään – median tietojen perusteella – että Kreikka toimii väärin.

Näin sanoo Petteri Orpo heittäytyen tahallaan tyhmäksi. Näin tehdään härskiä sisäpolitiikkaa Kreikan pakolaistilanteella. Vielä tyhmemmiksi heittäytyvät perussuomalaiset, sillä he aikovat tehdä hallituksen väitetystä kahdesta eri linjasta välikysymyksen. Media ei osaa päättää pitäisikö heittäytyä yhtä tyhmäksi vai pitäisikö kertoa kansainväliseen oikeuteen perustuvia tosiasioita. Valitettavan usein heittäydytään tyhmäksi, ja se näkyy tuttuun tapaan sosiaalisen median mölinänä.

Oppositio on juuttunut höpöttämään hallituksen kahdesta linjasta, vaikka linjoja on vain yksi. Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan hallitus tukee Kreikkaa sen vaikeassa tilanteessa, mutta se ei tarkoita kansainvälisen oikeuden vastaisen toiminnan hyväksymistä. Lakien tavoin velvoittavien sopimusten mukaan turvapaikan hakemista ei saa estää, ja laittomasta toiminnasta vastaa Kreikka itse sitten aikanaan kansainvälisessä tuomioistuimessa.  Suomen hallitus ei päätä Kreikan hallituksen toimista, mutta voi auttaa sen laillisten päätösten toteuttamisessa. Avuksi lähetettävät rajavartioviranomaiset eivät saa toimia lainvastaisesti.

Tätä opposition tuntuu olevan mahdoton ymmärtää. Juuri äsken oppositio vaati ulkoministeri Pekka Haaviston eroa mahdollisten laittomuuksien takia, mutta nyt se vaatii, että Suomen hallituksen pitäisi tukea Kreikan laitonta toimintaa. Kokoomus menee jopa niin pitkälle, että haluaa omaan lainsäädäntöömme mahdollisuuden rajoittaa turvapaikanhakua.

Kuten sanottu, niin kansainväliset sopimukset ovat voimassa samalla tavalla kuin laki. Kokoomuksen ehdotus tarkoittaisi toteutuessaan sitä, että Suomi säätäisi lain, joka mahdollistaisi toisen lain ja kansainvälisen oikeuden noudattamatta jättämisen haluttaessa. Perustuslakivaliokunnalla olisi varmasti paljonkin sanottavaa, jos tällainen ehdotus joskus päätyisi sen käsiteltäväksi.

Sanotaan vielä kerran, että kansainvälisen oikeuden mukaan turvapaikanhakua ei saa estää. Tämä ei tarkoita turvapaikan myöntämistä, vaan ainoastaan sen hakemista ja hakemuksen lainmukaista käsittelyä. Tämä on se hallituksen linja, jota oppositio ei halua ymmärtää.

Oppositio näyttää olevan enemmän huolissaan omasta kannatuksestaan kuin Kreikan pakolaistilanteesta. Muuten ei oikein voi selittää sen toimintaa. Tai sitten vika on oikeasti hoksottimissa.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta laki
Kommentit (58)
 1. Minä luin itseasiassa tuon Kai Mykkäsen esille tuoman idean, että olisi tärkeä löytää uudenlaisia tapoja rakentavasti hallita pakolaisten liikkuvuutta, ja yllätyksekseni huomasin, että herra Mykkäsen ideoissa oli ihan perääkin. Jos tässä tilanteessa on tosiaan kyse Erdoganin painostuksesta, niin sitähän ei pitäisi missään nimessä sallia, mutta yhtä lailla emme saa kääntää selkäämme toisten hädällä. Pitää löytää rakentava keskitie, jossa pakolaiset saavat tarvitsemaansa apua, EU:ta ei kiristetä ja sitten isossa kuvassa alkaa ratkaisemaan tuota valtavaa ongelmaa, mikä lähi-Itää ja Afrikan raja-aluetta koskettaa.

  Rakkautta ja rohkeutta kaikille <3

  1. EU:lla on ollut 4 vuotta aikaa suunnitella ja rakentaa turvapaikkajärjestelmä, mutta mitään ei ole saatu aikaiseksi. Unioni näyttää vajoavan sisäisten klikkiensä ja kansallisten etujen puolustamisen taistelukentälle. Tämä kotimaan tilanne on oiva kuva siitä, mitä suuremmassa mittakaavassa maailmalla on käynnissä. Toivon syvästi, että me täällä kykenemme säilyttämään oikeusvaltion ja kunnioittamaan ihmisoikeuksia opportunistien mölinästä huolimatta.

   1. Sirpa Kärkkäinen
    7.3.2020, 23:36

    Kyllä EU on saanut aikaiseksi jotakin. Vaikka taakanjaosta pakolaisasiassa ei olekaan onnistuttu sopimaan, on kuitenkin neuvoteltu yhteinen rahoitus sitä varten, että Erdogan ja Turkki pitää pakolaiset EU:n ulkopuolella. Kyse ei ole pikkusummasta, vaan peräti kuudesta miljardista eurosta. Mielestäni tuo valmiiksi neuvoteltu rahapotti pitäisi käyttää viisaammin. Sen sijaan, että rahaa ohjataan Turkkiin, mistä se kulkeutuu helposti aseisiin ja eskaloi tilannetta entisestään, raja pitäisi jakaa niiden Eiroopan valtioiden kesken, jotka suostuvat ottamaan vastaan pakolaisia. Jokaisessa maassa, joka ilmottautuisi osaksi tällaista pakolaisohjelmaa, pitäisi olla myöskin toimiva ja sujuva turvapaikkahakemusprosessi sekä kunnon kotouttamisohjelmalle niille, jotka saavat pakolaisstatuksen. Näinhän ei ole läheskään kaikissa Euroopan maissa ja se on myös syy, jonka vuoksi turvaa jakevat ihmiset ”pakkautuvat” mieluusti vain tiettyihin maihin. Minusta näitä maita pitäisi palkita ja tukea viisaasta yhteiskuntapolitiikastaan. Äärioikeiston nousua hillitsisi tehokkaasti se, että jokaisesta maahan saapuvasta pakolaisesta oman maan köyhin kymmenys saisi myös ns. solidaarisuusrahaa. Sillä onhan totta, että Suomessa kuten muissakin EU maissa on paljon syrkätyneitä ihmisiä, joita aivan oikeutetusti harmittaa, kun heidän asiaansa ei aja kukaan eivätkä he ole huolestuneiden poliitikkojen huomion keskipisteessä. Olkoonkin vaikka niin, että peruspäivärahalle pudonnut työtön ei sentään asu teltassa ja kulje paljain jaloin mudassa ja loskassa, hänen asiansa on aivan yhtä tärkeä. Pakolaisasiaa pitää siis hoitaa kaksisuuntaisesti – sekä omassa maassa että maan ulkopuolella. Tämä ei ole loppujen lopuksi vaikeaa, rahoituskin on jo valmiina – nyt tarvittaisiin vain sitä, että päättäjien päät kääntyvät näkemään ratkaisuja vanhan tutun puheenlouskutuksen sijasta.

    1. Sirpa Kärkkäinen
     7.3.2020, 23:38

     ”raha pitäisi jakaa niiden Euroopan valtioiden kesken, jotka suostuvat ottamaan vastaan pakolaisia”. Näin piti siis kirjoittaman =)

    2. ”Sen sijaan, että rahaa ohjataan Turkkiin, mistä se kulkeutuu helposti aseisiin ja eskaloi tilannetta entisestään, raja pitäisi jakaa niiden Eiroopan valtioiden kesken, jotka suostuvat ottamaan vastaan pakolaisia.”

     Näitä rahoja ei makseta Turkille (eikä muullekaan valtiolle), vaan Turkissa pakolaisia auttaville järjestöille. Ne eivät siis kulkeudu aseisiin tai eskaloi tilannetta.

  2. Eiköhän sopimusoikeuden yleiset periaatteet päde ihan kansainvälisesti: ”Pääsääntöisesti sopimusoikeudessa noudatetaan pacta sunt servanda-periaatetta, jonka mukaan sopimukset on pidettävä. Voi kuitenkin olla, että on solmittu sellainen sopimus, jonka ehdot ovat niin kohtuuttomat, ettei toisen osapuolen voida edellyttää pysyvän sopimuksessa.”. Vaihtoehto on tietysti se, että ollaan sitä mieltä, että kohtuuttomat sopimusehdot pätevät.

 2. Naishallitus seisoo vahvasti omilla jaloillaan. – Ruohonjuuritason ihmisyyttä.
  7.3.2020, 09:22
Kommentointi suljettu.