Öyhöttäjille öylättiä

Olen viime päivinä kirjoittanut monta juttua median harrastamasta hallituksen Kreikka-linjauksen tahallisesta väärinymmärryksestä, joten en nyt enää kerro sitä. Tärkeintä näyttää olevan, että ei millään suostuta ymmärtämään, vaan jatketaan jankuttamista. Tämä puolestaan houkuttelee paikalle lukijoita, joiden elämän tärkein sisältö on öyhöttää jutun kommenttiosiossa ja jatkaa vielä kovemmalla linjalla sosiaalisessa mediassa.

Kun pelin henki on tämä, niin ei pidä ihmetellä, kun pääministerin YK-puhetta käsittelevä uutinen saa vaikkapa tällaisen kommentin.

Media on tehnyt itselleen karhunpalveluksen avaamalla mahdollisuuden kommentoida uutisia. Asiaa on pahennettu moderoinnin heikkoudella, ja usein tuntuu siltä, että juuri öyhötyskommentteja sinne halutaankin. Ne keräävät paikalle lisää öyhöttäjiä, ja klikkausten määrä kasvaa.

Tämän seurauksena törkeyksien määrä lisääntyy ja paha tapa leviää. Jo aikoja sitten se on levinnyt sosiaalisen median puolelle, ja sieltä se on siirtynyt tutkijoiden, toimittajien ja virkamiesten maalittamiseksi. Tästä esimerkkinä olkoon valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen työssään kohtaama maalittaminen. Hän määräsi aloitettavaksi esitutkinnan Päivi Räsäsen kirjoituksista, ja Räsänen on saanut arveluttavia keinoja käyttäviä puolustajia.

Arveluttavia eivät ole ne, jotka ovat tehneet valtakunnansyyttäjän toiminnasta kantelun. Se on ihan hyväksyttävää virkamiehen toimintaan kohdistuvaa kritiikkiä. Tarkoitan tällaista:

Monille tulee vieläkin yllätyksenä, että uutisointi poikii jopa tällaisia uhkauksia. Nämä yllättyneet ovat siitä onnellisessa asemassa, että he vain lukevat uutisen jäämättä seuraamaan niin sanottua keskustelua. Ei sitä kannatakaan seurata, sillä yleensä se on ihan täyttä kuraa. Kun medialle huomauttaa siitä kurasta, niin vastauksena on korkeintaan pahoittelu ja selitys moderoinnin reaaliaikaisesta mahdottomuudesta.

Ei se ole mahdotonta, vaan kyse on haluttomuudesta. Tämän blogin Facebook-sivulla on yli 47 000 seuraajaa, mutta silti pystyn pitämään kommentoinnin kurissa sekä blogissa, Facebookissa että Twitterissä. En tietenkään ihan reaaliajassa, mutta moderointia helpottaa ennaltaehkäisy. Estän hävyttömäksi heittäytyvien kommentoinnin heti.

Tätä ei media halua tehdä, vaan se tarjoaa öyhöttäjille jokapäiväisen raivostumiskanavan. Öyhöttäjät ovat tulleet riippuvaisiksi rähjäämisestä, ja tämän jokapäiväisen leivän tarjoaminen tuo leipää myös sen tarjoajille.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (68)
 1. Kalle-Ville Ruohonen
  9.3.2020, 10:15

  Tässä blogissasi oli kylmääviä esimerkkejä todella törkeistä kommenteista ja uhkailusta. Eikö tällaiset sairaat julkitulot tutkita automaattisesti jos ne havaitaan?

  Tuo pääministeriä ällöttävästi halventava teksti on käsittämätöntä! Näinkö Suomessa kunnioitetaan päättäjiä jos eivät jaa samaa arvopohjaa. Jos/kun sellaista ei edes ole.

  1. Valitettavasti esim. kunnianloukkaus on asianomistajarikos. Samoin kaiketi vainoaminen, uhkaaminen, syrjintä, jopa väkivaltarikokset lievinä (olen maallikko, saatan olla väärässä). Eikä keskusteluja useimmissa medioissa valvo kuin toiset keskustelijat.

   Media on julkaisualustan ylläpitäjänä itsekin mahdollisessa rikosvastuussa materiaalista, jota julkaisee.

   Itse ilmoitan poliisin nettivinkkiin pahimmat jutut ja toivon hartaasti, että jollain olisi aikaa vilkaista ne. Ongelma on päässyt pahaksi, kun siihen ei ole ajoissa puututtu. Toivon hartaasti, että JOKAINEN vihakirjoittelun kohteeksi joutunut tekisi rikosilmoituksia ja vaatisi tekijöille rangaistusta. Pöljät eivät muuten lopeta eivätkä pöljimmät sittenkään, mutta on ainakin tehty jotain eikä vain sallittu vihan kasvaa, tarttua ja trivialisoitua.

   Käytöstavat ja asiallinen keskustelu on mahdollista oppia vielä Arkadianmäelläkin.

 2. Jukka Laine
  9.3.2020, 10:15

  Öyhöttäjät osaavat kiertää ilmaukset, joita moderoinnin automaatti ei hyväksy.

  Se sijaan satunnaisempien kirjoittajien asialliset kommentit jäävät pois sääntöjen vastaisina. En esimerkiksi ymmärrä mitä vikaa on Ville Ranta -keskusteluun viikko sitten kirjoittamassani kommentissa “Ranta on oululainen”. Se rikkoo moderoinnin sääntöjä eikä sitä julkaista, tuli ilmoitus.

  Jäi viimeiseksi kommentikseni, koska IL ei edes vastaa palaiutteeseeni. Öyhöttäkööt siellä.

  1. Mirja Pekkonen
   10.3.2020, 00:48

   Samaisen lehden kommenttiosiossa jäi minulta hyväksymättä kommentti “Meillä on erittäin hyvä hallitus.” Lieneekö sittemmin hyväksytty, en ole viitsinyt käydä katsomassa.

Kommentointi suljettu.