Kuusen kaatajat ja oksan ottajat

On oksan ottajia, jos on kuusen kaatajia.

Tämä vanha sanonta tarkoittaa sitä, että kun joku tekee työt, niin kunnian ottajia riittää enemmän kuin niitä varsinaisen työn tehneitä. Nämä kunniasta osallisiksi pyrkivät valmistelevat osuuttaan jo etukäteen häiritsemällä neuvoillaan työtä tekeviä. Mitä enemmän antaa neuvoja, niin sitä todennäköisemmin jokin niistä osoittautuu jälkikäteen katsottuna oikeaksi. Silloin voidaankin unohtaa aktiivisesti kaikki kelvottomat tai jopa haitalliset neuvot ja korostaa oikeaan osunutta.

Tältä tilanne näyttää nyt, kun hallitus on ruvennut saamaan neuvoja oppositiopoliitikkojen lisäksi jopa jääkiekkolegendalta. En epäile hetkeäkään Teemu Selänteen tietämystä jääkiekosta, mutta virologian suhteen hän on kyllä ihan samanlainen maallikko kuin vaikkapa minä.

Erityisen mieltyneitä oppositiopoliitikot ja muutkin neuvojen jakajat ovat kovempiin liikkumis- ja kokoontumisrajoituksiin, joita saattaa tänään olla myös tulossa. Hallituksen antamien rajoitusten lähtökohta on, että ihmiset noudattavat annettuja ohjeita, mutta valitettavasti osa ei katso niiden koskevan itseään. Tällä huolettomuudellaan he saattavat hankkia meille kaikille ulkonaliikkumiskiellon.

Tässä esimerkki kovien keinojen vaatimisesta:

Tätä voi sanoa ennakoivaksi jälkiviisaudeksi. Tavio näkee etukäteen hallituksen toimien osoittautuvan riittämättömiksi, ja tämä on aina varma valinta. Jos koronaviruksen leviäminen kiihtyy, niin voi sanoa olleensa oikeassa. Jos leviäminen pysähtyy, niin synkät ennustukset voi unohtaa. Ei niitä kukaan enää sitten muista kuitenkaan.

Vielä ikävämpää on moittia niitä, jotka työtä tekevät. Siitä tarjoaa esimerkin Laura Huhtasaari, joka paheksui voimakkaasti pääministeri Sanna Marinin yhtä ainoaa vapaapäivää:

Koko viime viikon Marin oli jatkuvasti kokouksissa suunnittelemassa toimia ja selittämässä niitä medialle ja yleisölle. Nukkuminenkin lienee jäänyt vähälle, mutta ilmeisesti hänen ei pitäisi nukkua tai muutenkaan levähtää hetkeäkään.

Näin kerätään poliittisia pisteitä ja valmistellaan jälkiviisautta. Samalla myös horjutetaan luottamusta kaikille yhteisen asian hoitajiin. Sen seurauksena ohjeita ja suosituksia ylenkatsotaan, ja se johtaa entistä kovempiin toimiin. Niitä sitten voi sopivasti taas arvostella, jos katsoo siitä olevan hyötyä.

Jotkut tekevät työt ja jotkut odottelevat neuvoja jaellen ja arvostellen työn hedelmien putoamista syliinsä. Tässä vielä Juuan kunnanjohtajan esimerkki siitä, miten sitä työtä tehdään oikeaoppisesti:

Tähänpä ei tee mieli mennä neuvomaan.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (120)
 1. Juha Jaatinen
  23.3.2020, 09:52

  Viimeistään tämä osoittaa minkälainen sakki persut on. Kansakunta on uhan alla sosiaalisesti ja taloudellisesti, niin nämä eivät pysty muuhun kun …ttuiluun.

  Nyt kylmää kaikenlainen spekulointi tuon porukan hallituskelpoisuudesta. Tämä persujen toiminta on pidettävä tiukasti mielessä, kun seuraavat vaalit tulevat.

  1. Luotan vielä sen verran suomalaisten enemmistön perusjärkeen, että vaikka persut olisivatkin seuraavien vaalien jälkeen suurin puolue, muut,eli kansan enemmistö kuitenkin, ei lähde heidän kanssaan samaan hallitukseen.

  2. Ja Haapalakin, tuo ek:n ääni lehdistössä, oli jälleen vauhdissa. Tällä kertaa otsikon mukaan ”kriisiviestintä” on hoidettu väärin. En antanut klikkausta avaamalla juttua.

  3. Tietämys lisääntyy, kun ajatuksia voi kritisoida ja kritiikkiä kritisoida; näin ei voi tehdä totalitaristisssä yhteiskunnissa. Ymmärsinkö oikein, että et pidä kritiikistä.

   1. Mikko Rintasaari
    23.3.2020, 19:33

    Siinähän se olkiukko leimahtikin iloisesti. Voi sinuakin ressua.

 2. Tuttava arveli, että Teemu Selänteen viesti oli enemmänkin suunnattu niille tavallisille ihmisille, jotka eivät ota rajoituksia vakavasti. Tai oikeastaan Jesarin viesti: että jos ette pääministeriä tai presidenttiä usko, niin uskotteko lätkäkuningasta?

  1. sakutimonen
   23.3.2020, 09:59

   Kiitos, tämäpä voi tosiaan olla taustalla.

  2. Teemun sanoma voi olla mitä vain, mutta tärkeämpää on Hesarin viesti, kun se julkaisee legendan twiitin uutisena.

   Hesari käyttää kiekkosankaria punnuksena tasaamaan vaakaa tilanteessa, jossa Marinin suosio on kohoamassa uusiin sfääreihin.

   Hesarin yhteistyökumppanit ja sidosryhmät etsivät keinoja loiventaa tätä uhkaavan jyrkkää kansalaisluottamuksen käyrää.

   Siksi mediassa halutaan korostaa presidentin tai minkä tahansa muun osapuolen kuin pääministerin aloitteellisuutta, joka tukisi jo etukäteen päätettyä tarinaa hapuilevasta tulenjohdosta.

   1. Mikko Makkonen
    23.3.2020, 13:15

    Yllättäen Hesari julkaisi pari päivää sitten jutun, jossa kerrottiin objektiivisesti ja lähteisiin nojaten päätöksentekokulku, ja vahvistettiin hallituksen ja pääministerin rooli siinä. Tässä HS löi kunnolla kynsille populisti (ei journalisti) Timo Haapalaa (IS ja Kok.), joka juuri oli julistanut, kuinka pressa hoiti homman ja tytöt totteli kiltisti.

    1. Junkkari kirjoitti Hesarissa 18. maaliskuuta, että TP on ollut (valmiuslaissa) ”keskiössä” ja ”kuskin paikalla”.

    2. Katja Jaakkola
     23.3.2020, 19:45

     Makkonen. Hesari oli viime viikolla samoilla linjoilla kuin Timo Haapala, joka lienee ottanut siltä pohjat omalle pläjäykselleen aiheena ”Niinistö komensi laiskat tytöt töihin”. Hesari korjasi asian viikonloppuna, kun tajusi olleensa väärässä.

     Mutta Haapala sen kun porskuttaa edelleen.

   2. Hesarin tapa tehdä uutinen tuosta twiitistä on vankkaa 7 päivää-tasoa. Sellainen on entinen laatumedia nykyisin.

  3. Tuomas Aaltonen
   23.3.2020, 10:24

   Niin tämän tuntuu moni tulkinneen (ja silloinhan Teemun touhussa olisikin järkeä), mutta kyllä tuossa Selänteen twiitissä aika selvästi huudellaan Kalifornian kartanon porttien takaa miljoonat perstaskussa ohjeita rapakon taakse presidentille ja pääministerille, että nyt sitä lockdownia koko porukalle, kun jotkut eivät tunnu ohjeistuksia noudattavan ja aivan samalla retorisella linjalla on Hesarikin.

   1. Teemulla on syvät taskut: kiekkolegendan apu on tervetullutta veronmaksun ja lahjoitusten muodossa.

    Nyt kun yrityksiä ja elinkeinoelämää tuetaan verovaroin, olisi hieno ele Tweemultakin kotiuttaa varallisuuttaan Suomeen ja osallistua yhteiskunnan ylläpitoon. Näin saisimme kulkutautiepidemian selannetettya nopeammin ja vähemmin vaurioin.

    ”Put your money where your mouth is.”

    1. Tuntuu vain, että kaikki hyvin tienaavat, jotka ovat siirtäneet tulonsa suomen verottajan ulottomattomiin kuka portugaliin, sveitsiin tai minnekin ovat nyt hanakammin antamassa ohjeita tai huutamassa valtiota apuun.

    2. Mikko Rintasaari
     23.3.2020, 19:36

     Ei tule tapahtumaan. Mitään tällaista isänmaallisuutta ei ole Selänteeltä nähty.

Kommentointi suljettu.