Missä se kunta viipyy?

Valtion pitää auttaa yrityksiä ja korvata niille aiheutuneet taloudelliset tappiot. Valtion pitää sulkea maan rajat ja asettaa liikkumisrajoituksia maan sisällä tarvittaessa jopa armeijan avulla. Valtion pitää mahtitoimin estää viruksen leviäminen, testata kaikki ihmiset, sulkea ravintolat ja muut tarpeettomat liikehuoneistot ja kokoontumistilat. Valtion pitää huolehtia siitä, että suojavälineitä, desinfiointiaineita ja ennen kaikkea hoitohenkilökuntaa on riittävästi saatavilla koko ajan. Samaan aikaan valtion pitää turvata arjen jatkuminen mahdollisimman normaalisti.

Tällaisia vaatimuksia esitetään jatkuvasti. Minne ovat kadonneet nyt kaikki ne, jotka pitävät verotusta varkautena ja luottavat markkinavoimien kykyyn hoitaa kaikki? Minne ovat kadonneet kaikki yövartijavaltion kannattajat, joiden mielestä valtion ja yleensä koko julkisen sektorin toiminta on supistettava minimiin? Missä ovat kaikki ne, joiden mielestä virkamiehet laidasta laitaan ovat turhakkeita ja ylimääräinen kuluerä, josta on päästävä eroon?

En minä heitä kaipaa, mutta ihmettelen vain, minne he ovat kadonneet. Yhtäkkiä valtio onkin kaikkien mielestä se pelastusrengas, jonka pitää hoitaa kaikki asiat kuntoon välittömästi. Onhan sitä varten maksettu veroja.

Niin on, ja hyvä niin. Ilman niitä kirottuja veroja meillä ei nyt olisi minkäänlaista keskitettyä toimintaa, vaan markkinavoimat hoitaisivat kaiken. Meillä olisi kyllä valtion ja kuntien organisaatiot, mutta niillä ei olisi resursseja tehdä mitään keskitetysti.

Monta vuotta olen ihmetellen seurannut aiempien hallitusten veronkevennyksiä ja julkisen sektorin harkittua alasajoa. On pidetty normitalkoita, on vähennetty sääntelyä, on ulkoistettu toimintoja yksityisten yritysten hoidettavaksi. Sipilän hallitus yritti jopa ulkoistaa sosiaalitoimen ja terveydenhoidon, mutta se pysähtyi perustuslakiin. Kaiken maailman dosentit ja perustuslakitalibanit häiritsivät ikävästi markkinavoimien toimintaa.

Nyt viimeinkin alkaa löytyä ymmärrystä niille pahuksen veroille. Niitä kerätään juuri sitä varten, että yhteiskunta toimisi kaikissa olosuhteissa. Lainsäädäntö asettaa vastuun monen toiminnan järjestämisestä juuri julkiselle sektorille, ja avainasemassa tässä ovat valtion itsensä lisäksi myös kunnat. Koko julkinen sektori on juuri se monesti kirottu hallintohimmeli, joka tästä kaikesta vastaa, ja ihan konkreettisesti näitä asioita hoitavat virkamiehet ja muut julkisen sektorin työntekijät. Siis juuri ne ihmiset, joiden työtä niin usein vähätellään ja pidetään turhana.

Kaksi vuotta sitten edesmennyt pitkäaikainen kunnanjohtajamme Olavi Tiittanen oli viisas mies. Hän ihmetteli tätä ristiriitaa veronmaksuhalukkuuden ja palveluille asetettujen odotusten välillä sanoen, että aina valitetaan veroista, mutta jos joku vaikka putoaa jäihin, niin rannalle kerääntyy iso joukko ihmisiä kyselemään toisiltaan, että onko kukaan soittanut kuntaan ja missä se kunta viipyy.

Se viipyy sitä kauemmin, mitä vähemmän sillä on resursseja toimia paitsi arjessa, niin myös ja erityisesti hädän hetkellä. Juuri siksi kunnat nyt kääntyvät valtion puoleen, sillä kyse on koko julkisen sektorin avaintoimintojen säilymisestä. Tällä hetkellä kovimmat paineet kohdistuvat vuosia kestäneiden valtionosuusleikkausten takia muutenkin talousvaikeuksissa oleviin kuntiin, joiden vastuulla terveydenhoito on.

Lopuksi vastaus siihen, missä se kunta viipyy. Se ei viivy missään, vaan kykenee muuttamaan joustavasti toimintojaan tarjoamalla vaikkapa Juuan tavoin asiointiapua.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (91)
 1. Valtio olemme me.

  Btw: “Hyvinkäällä on edelleen voimassa yt-neuvotteluajatus, ainoana Aamupostin alueen kunnista.
  Kaupunginjohtaja Jyrki Mattilan mukaan se liittyy kuntatalouden kestävyysvajeeseen, ei koronatilanteeseen.
  – Tulos on miltei 20 miljoonaa alijäämäinen viime vuodelta. Jo viime vuoden puolella kaupunginvaltuusto päätti tehdä talouden tasapainotusohjelman. Sen tulee valmistua kesäkuun valtuustoon. Vuosina 2020-2024 pitäisi saada alijäämä katoamaan.
  – Korona-asiasta emme ole toistaiseksi tehneet mitään yt-neuvottelukutsua, tässä on sotkettu kaksi asiaa.
  Mattila toteaa, että henkilöstöjaosto tekee päätöksen, aloitetaanko yt-neuvottelut vai ei. Asiasta järjestetään tiistaina henkilöstöinfo.
  – Tosiasia on, että vaikka koronan vaikutuksia kuinka kunnille kompensoitaisiin, meillä on edelleen tarve tasapainottaa perustekemistä ja pohtia kaikkien keinojen käyttämistä.
  Mattilan mukaan aloitetut investoinnit on loppuun vietävä kuten koulut ja uimahalli. Ensi valtuustokaudella ehkä pidättäydytään investoinneista mahdollisimman pitkään. Se ei kuitenkaan auta pysyvään käyttötalousongelmaan.
  – Investointipuolta helpottaisi, jos pääsisimme eroon käytöstä poistuvista kouluista eli Sveitsin lukiokiinteistöstä, Hykistä ja Härkävehmaan koulusta. Kun Sveitsissä on kaavavalitukset päällä, tulot tonttien myynnistä lykkääntyvät. Pitäisi päästä niistä mahdollisimman nopeasti eroon, uuteen käyttöön tai purkamaan.
  Nopeasti muuttuva koronatilanne on oma huolensa.
  – Pyrimme tavoittamaan erityisesti yli 70-vuotiaat henkilöt myös muutoin kuin vain sähköisten välineiden avulla.”
  Kuinka sattuikin sopivasti. Seliseli.

 2. Petri Sakkinen
  24.3.2020, 09:35

  Eilen televisiossa ETLA:n tutkija esitti erääksi tärkeäksi syyksi ja kohteeksi valtion tuelle pörssikurssien saamisen nousuun.

  Olen jo kauan ihmetellyt, miksi ihmiset kuvittelevat, että sijoittamalla osakkeisiin voi tukea suomalaisia yrityksiä. Yritys sai minun aikanani tällaisia sijoitusvaroja vain laskemalla liikkeelle uusia osakkeita.

  1. Onko pörssikurssit minkään mittari, tai siis minkä:
   http://jouniiiskola.blogspot.com/2020/03/koronavirus-ja-porssit.html

  2. Nopeasti se takki näyttää kääntyvän täällä nykyään Etlan toimitusjohtajana työskentelevä ekonomisti Aki Kangasharju vaatii valtavia kymmenien miljardien tukipaketteja valtion piikistä ja valtion rahoittamia lainahelpotuksia yrityksille:

   https://www.satakunnankansa.fi/a/0f4ab53e-9959-4656-9088-7ef9957a4164

   https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/de9e08ad-53f8-4d7b-b168-19f9c1865be9

   Täällä taas sama herra vaatii keppiä työttömille pari vuotta aikaisemmin ja kehuu aktiivimallia toimivana ja vaaatii verojen alennuksia:
   https://www.satakunnankansa.fi/kotimaa/nordean-kangasharju-tyollisyyden-nostoon-tarvitaan-keppia-ja-porkkanaa-aktiivimallin-nuijiminen-on-enemman-populismia-201182744

   Ilmeisesti nyt kun pitää saada hyvät tukipaketit valtion kukkarosta ei ole oikea hetki vaatia veronalennuksia, koska sellainen saisi vaatijan näyttämään typerältä. Myöskään velkaantumisesta ei voi olla huolissaan juuri tällä hetkellä ennenkuin tukipaketit on varmistettu valtion piikistä.

   Minulla olisi kysymys Akille jos keppi hänen omankin mielensä mukaisesti toimii kaikkein köyhimpiin ihmisiin kun he ovat taloudellisessa hädässä miksi se sama keppi ei nyt toimi myös näihin yrityksiin miksi nyt ei voisi sorvata yritysten aktiivilakia? Miksi Aki yrittäjät mielestäsi motivoituvat porkkanalla ja köyhät kepittämällä? 🙂

   En kyllä Aki odota vastausta Suomessa on tapana, että kiperiin kysymyksiin ei taloudellinen ja poliittinen eliitti vastaa. Käydään toki aina kaikki ne jutut kertomassa mistä milloinkin on hyväosaiselle eliitille etua, mutta jos joku näkee politiikassa jotain olevan pielessä ollaan hiljaa vaan. Sellaisia te kullanmussukat ootte. 🙂

   1. Kangasharju ei vastaile kuin saman agendan omaavien kysymyksiin. Ylen toimittajat eivät kyseenalaista hankalillla kysymyksillä. Sama asia näkyy nyt koronakriisin yhteydessä,kun kriisiin kuulemma liittyy valeuutisia. Asiantuntijana käytetään jotain Naton “informaatikkoa”,jonka mukaan tietysti Venäjä ja Kiina ovat kaiken takana. Toimittaja oikein ekstaasissa kehuu miten tärkeää tietoa nyt saatiin. Harhauttaminen on ylellä mennyt erittäin julkeaksi.

    1. Ei vastaa olen muutaman sähköpostin joskus kirjoittanut Akille vuosien varrella. Kansanedustajilta olen joskus saanut vastauksia saman sisältöisiin viesteihin mihin Aki ei koskaan vastaa. Olen kirjoittanut vuosien varrella Akille niin aktiivilaista (jota hän julkisuudessa kannatti) kuin varakkaita suosivasta talous ja veropolitiikasta mitä hän ajaa julkisuudessa.

     Mitä järkeä on Aki Kangasharjun peräänkuuluttamissa veronalennuksissa jos se johtaa siihen, että sitten aletaan käydä entistä aktiivisemmin lentomatkoilla ulkomailla ja tuodaan koronaa tuliaisina takaisin suomeen samalla kun veron alennukset leikataan pois kaikkein köyhimmiltä ja koulutuksesta.

     Sain tosiaan bannit yhteen Akin hengenheimolaisen blogiin kun epäilin siellä, että koronan nopea leviäminen on seurausta hyväosaisten valtavasti lisääntyneestä lentomatkailusta ja samasta syystä koronaa nimenomaan esiintyy tälläkin hetkellä eniten ns. varakkaimmilla alueille monessa eri maassa. Akin mielestähän hyväosaisille pitäisi antaa veronalennuksia vaikka tämä johtaisi lisääntyneeseen lentomatkailuun ja sitä kautta nopeasti leviävään koronaan, sekä muihin kulkutauteihin. Samaan aikaan pitää veronalennukset rahoittaa kepittämällä köyhiä aktiivilailla ja muilla leikkauksilla. Riippumatta siitä, että tämä tämmöinen heikentaa kansan kykyä suojautua koronalta, koska jos köyhällä ei ole asuntoa tai varaa ostaa lääkkeitä ja käsidesiä ei se koronalta suojautuminen oikein onnistu tai karanteenit.

Kommentointi suljettu.