Arvostelun ammattilaiset

Nyt kun koronakriisi on tosiasia, niin myös syyllisten etsintä on hyvässä vauhdissa. Varsinkin oppositiopoliitikot ja osa mediaa ovat jo syytelleet maan hallitusta melko suorin sanoin, ja erityiskritiikin kohteeksi on joutunut THL. Hallitus ei ole reagoinut riittävän nopeasti ja THL ei ole ollut tehtäviensä tasalla. Espanjasta lennätettiin Suomeen 2 500 suomalaista, ja heille annettiin THL:n ohjeistus karanteenista. Samat asiat myös kuulutettiin lentokoneissa. Kun kaikki eivät noudattaneet ohjeita, niin Iltalehden mukaan se on hallituksen vika.

Näin ulkoistetaan vastuu ihmisiltä itseltään hallitukselle ja samalla horjutetaan yleistä luottamusta kovan paineen alla työskentelevään hallitukseen. Esiin astuvat kaikki ne, joiden mielestä rajojen sulkeminen oli tuosta vain päätettävä juttu ja joiden mielestä ravintolat olisi pitänyt sulkea ja ainakin Uusimaa eristää pohtimatta asiaa sen tarkemmin. Nyt he vaativat vieläkin kovempia eristystoimia aina täydellistä ulkonaliikkumiskieltoa myöten.

He eivät ymmärrä, että oikeusvaltio ei lakkaa olemasta kriisitilanteessa, vaan juuri silloin sen merkitys korostuu. Perusoikeuksien rajoittamisen on pohjauduttava lainsäädäntöön, eikä valmiuslain ottaminen käyttöön anna oikeutta tehdä mitä tahansa millä perusteella tahansa. Valmiuslain mukaiset toimet on päätettävä erikseen annettavilla asetuksilla tai käyttäen tavallista lainsäädäntöä, kuten ravintoloiden sulkemisesta päätettiin.

Palataanpa vielä kritiikin keskiöön joutuneen THL:n toimintaan. Minun ymmärtääkseni se on toiminut parhaan mahdollisen asiantuntijatiedon perusteella, mutta jos sen toiminnassa havaitaan puutteita, niin etsitään syylliset kauempaa.

Keväällä 2016 THL:ssä käytiin yt-neuvottelut, jotka johtivat 220 henkilön siirtymiseen pois laitokselta. Heistä irtisanottiin 94 ja THL:n rahoitusta leikattiin lähes kymmenellä miljoonalla eurolla. Tämänkin säästötoimen takana oli Sipilän hallitus, jossa olivat mukana nyt THL:n toiminnassa pahoja puutteita näkevät kokoomus ja perussuomalaiset. En tiedä onko asioilla yhteyttä, mutta sanotaan nyt niin, että saattaisi olla. Yleensä rajut leikkaukset johtavat myös toiminnan heikkenemiseen.

Maa on kriisitilanteessa, ja silloin johtaminen on aina kriisijohtamista. Tilanteet muuttuvat nopeasti, ja kaikki päätökset tehdään aina sen hetken parhaan tiedon mukaan. Kriisijohtaminen on helppoa ja suoraviivaista vain sellaisen mielestä, jonka ei tarvitse tehdä päätöksiä muiden kuin itsensä osalta. Näyttää siltä, että moni ei kykene edes siihen, vaan odottaa hallituksen valvovan hänen jokaista askeltaan.

Mikään ei ole niin helppoa kuin toisten tekemien päätösten arvostelu sitten, kun tietoa on tullut lisää. Jotkut kyllä arvostelevat niitä päätöksiä etukäteen, tekohetkellä ja jälkikäteen, mutta he ovatkin erikoistuneet juuri siihen. Mihinkään muuhun heistä ei välttämättä olekaan.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (82)
 1. Petri Sakkinen
  25.3.2020, 15:46

  Jos hallitus olisi tehnyt jotain aikaisemmin tai nyt tiukemmin, samat tahot möykkäisivät diktatuurista.

  1. Mari Ryyppö
   25.3.2020, 16:13

   Joillakin ei enää näissä nopeasti muuttuvissa tilanteissa pysy homma senkään vertaa hanskassa, että osaisivat päättää haukkuako hallitusta velttoilusta vai diktatuurista. Onneksi hallitus kykenee mukautumaan jatkuviin muutoksiin ja tekemään tarvittavia ratkaisuja.

   Kauhistuttaa edes ajatella, miten asiat olisivat, jos H-a olisi nyt pm. Todennäköisesti Orbanin tyyliin virus laitettaisiin kaikkien ulkomaalaisten syyksi.

   1. Tiina Sorjonen
    26.3.2020, 15:01

    Armeija olis kaduilla ja väärämieliset takaa-ajettuina.

  2. Jos THL olisi supistettu niin pieneksi, että siellä olisi ollut vain yksi ylijohtaja eikä ketään muita ja tämä yksi ylijohtaja ei olisi tajunnut huomioida, että Suomeen tulee parisataatuhatta suomalaista ulkomailta, niin silloinkin tämä yksinäinen ylijohtaja olisi ollut harvinaisen epäpätevä.

   1. Kun ulkoministeriö viikko sitten kehoitti kaikkia suomalaisia matkailijoita palaamaan mahdollisimman pian Suomeen, niin miten se tuli STM:lle yllätyksenä, että matkailijat tuli. Tällä tasollako on ministeriöiden tiedonkulku. Ei

    1. Suomen kansalaisia taitaa asua ulkomailla pysyvästi 300 000 henkilöä. Matkailijoita oli kriisin alussa 40 000.

     Kalle Palander loukkasi jalkansa urheilussa asuessaan matalan verotuksen Monakossa, mutta tuli Suomeen saamaan kirurgista hoitoa.

     Ulkosuomalaiset eivät jostain syystä hae apua kohdemaastaan, vaan hakeutuvat Suomi-neidon helmaan maailman myrskyissä.

     Tarja Halonen puhui aikoinaan sosiaaliturvashoppailusta: uratykit viihtyivät ulkomailla, kunnes lapset tulivat kouluikään. Suomessa oli halvempaa kouluttaa.

     Yhdysvaltain kansalaiset eivät pääse pyristelemään verottajasta eroon muuttamalla kirjansa ulkomaille – vain luopumalla USA:n passista tämä onnistuu.

     1. ”Ulkosuomalaiset eivät jostain syystä hae apua kohdemaastaan, vaan hakeutuvat Suomi-neidon helmaan maailman myrskyissä.”

      Usein kyse on vieläpä hyvätuloisista ihmisistä, jotka maksavat veronsa sinne muualle matalan verotuksen maahan, mutta sitten he tulevat suomeen kuitenkin myrskyssä ja kriisissä hakemaan pääasiassa köyhempiensä korkean verotuksen maassa maksamilla veroilla rahoitettua turvaa ja palveluita.

      Tätä samaa kyllä näkee muuallakin kun veroparatiisiin rekisteröity laiva joutuu merihätään huudetaan apuun korkean verotuksen maiden meripelastusta sen sijaan, että pyydetään apua sieltä veroparatiisista minne paatit on rekisteröity.

 2. Hienosti kirjoitettu. Erityisesti siksi, että näidenkin arvostelujen takaa paljastuvat samat persu-kokkaripiirit jo Sipilän hallituksesta saakka.

  1. Samaa mieltä. Kyseessä lienee myös kateus. Ovat nähneet, miten toimitaan harkitusti ja asiantuntemukseen nojautuen, mutta räksytetään siitä huolimatta. Varjelkoon meitä persupäättäjiltä. Eläköön se yhden parlamenttipaikan enemmistö. Taisi pelastaa meidät täydelliseltä katastrofilta. Tosin ei Halla-aho haluakaan pääministeriksi. Hän pelkää, koska tietää jenginsä ala-arvoiseksi päätöksentekoon. Katastrofi odottaakin häntä. Käy kuten Soinin persuille. Kävi miten tahansa, äänestäjät pettyvät ja edessä on hajaannus. Kuka on seuraava mestari, Teuvoko?

Kommentointi suljettu.