Korona ja osingonjako

Kenellekään ei ole enää epäselvää, että elämme poikkeuksellisia aikoja. Valmiuslait ovat voimassa, liikkumista Uudenmaan ja muun Suomen välillä on rajoitettu ja kaikkia neuvotaan pysymään kotona. Talous on pysähtynyt ja monet pienyritykset ovat joutuneet keskeyttämään toimintansa. Lukuisat yksinyrittäjät ovat jo ilmoittautuneet työttömiksi työnhakijoiksi, koska maan hallitus teki viisaasti helpottaessaan työttömyysturvan saamista.

Hallitus on myös luvannut mittavan tukipaketin, jolla on tarkoitus estää yrityksiä ajautumasta konkurssiin ja ihmisiä massatyöttömyyteen. Valtio kantaa kiitettävällä tavalla vastuuta sekä kansalaisistaan että yritystoiminnasta. Niin tekevät myös tavalliset kansalaiset, jotka haluavat omalla ostokäyttäytymisellään auttaa paikallisia yrittäjiä selviytymään. Näyttäisi siltä, että olemme kerrankin kaikki samassa veneessä. Monta kertaa on kansalaisia huudettu yhteisiin talkoisiin, mutta nyt niihin oikeasti osallistutaan.

Vai osallistutaanko? Kaikki eivät näytä taaskaan osallistuvan, sillä jotkut yritykset jakavat osinkoja ja bonuksia ihan entiseen tapaan siitä huolimatta, että ne ovat aloittaneet yt-neuvottelut. Näiden neuvottelujen aloittamista on hallitus jopa nopeuttanut, jotta taloudelliset vahingot jäisivät mahdollisimman pieniksi.

PunaMusta Media Oyj ilmoitti viime tiistaina koko henkilöstöä koskevien yt-neuvottelujen aloittamisesta. Suunnitelmissa on 650 työntekijän lomauttaminen enintään 90 päiväksi. Eilen PunaMusta Media päätti yhtiökokouksessaan jakaa omistajilleen yli kolmen miljoonan euron osingot. Osingonjako on neljä kertaa suurempi kuin konsernin viime vuoden liiketulos.

Viime syksyn hallituskriisin keskiössä ollut Posti puolestaan jakaa johtajilleen bonuksina jopa 60 prosenttia vuosipalkasta. Näitä osingonjako- ja bonusuutisia tulee varmasti kevään mittaan lisääkin, sillä vaikka talous sakkaa, niin kaikki eivät siitä kanna vastuuta. Osakeyhtiölain mukaan osakeyhtiön tarkoitus on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, joten jos moraali kestää, niin mikään ei estä rahantuloa.

Lain mukaan varoja ei saa jakaa, jos jaosta päätettäessä tiedetään tai pitäisi tietää yhtiön olevan maksukyvytön tai jaon aiheuttavan maksukyvyttömyyden. Mistään sellaisesta ei kuitenkaan ole kysymys, sillä isoissa yhtiöissä maksuvalmius ei vaarannu. Vielä vähemmän se vaarantuu, kun säästetään irtisanomalla tai lomauttamalla työntekijöitä. Työntekijät voidaan laittaa kortistoon nostamaan työttömyysturvaa.

Nyt kun kansakunnan pitäisi olla samassa veneessä, niin taas kerran toiset soutavat ja toiset istuvat kyydissä. Tähän kiinnitti huomiota myös yhteishenkeä luonut presidentti Sauli Niinistö, jonka mukaan osingot ja bonukset eivät sovi tähän aikaan. Hän ei kuitenkaan usko luopumiseen, vaan tätäkin taakkaa tullaan jakamaan kovalla kädellä.

Niinhän siinä tulee käymään, sillä enpä usko edes Niinistön sanoilla olevan vaikutusta. Toivottavasti nämä osingonjaot ja bonukset muistetaan sitten, kun yritykset tulevat pyytämään valtion lupaamia tukitoimia. Sitten voitaisiin sanoa, että ettehän te niitä näytä tarvitsevan, kun kerran jaettavaakin on.

Ihan entiseen tapaan kansalle on vaikea perustella näihinkään talkoisiin osallistumista, jos joidenkin ainoa osallistumismuoto on eväiden syöminen ja omaan säkkiin laittaminen.

puheenaiheet yhteiskunta talous
Kommentit (81)
 1. Jukka Laine
  28.3.2020, 10:43

  Kuten olen jo sanonut ennen koronoita, yritystuet on lakkautettava kokonaan, ja sitä tarvitsevat voivat hakea sitä uudestaan.

  Tuen saamisen ehtoihin tulee kuulua että osinkoja ei jaeta.

 2. Paavo Juntunen
  28.3.2020, 10:45

  Olisiko niin, että yritykset varautuvat valtion avun jakamiseen tyhjentämällä kassansa rahoista.

  1. Allan Konsoli
   28.3.2020, 12:53

   En ihmettelisi

Kommentointi suljettu.