Pakko opettaa

Kaikkien arki on muuttunut nopeasti, ja se vaatii uusia ajattelutapoja ja vanhojen rutiinien muuttamista. Pakko opettaa, ja jokaisella on omat selviytymiskeinonsa. Sen huomaa ainakin sosiaalisesta mediasta. Erilaiset visailut, hupsuttelut ja meemit ovat lisääntyneet, mutta myös maailman tapahtumia seurataan aktiivisesti. Siellä vasta tapahtuukin, sillä vanhaan tapaan jotkut eivät jätä yhtään kriisiä käyttämättä lisätäkseen omaa valtaansa.

Ja nyt en missään tapauksessa puhu mielestäni liialliset mittasuhteet saaneesta presidentti Sauli Niinistön ehdottamasta operatiivisen ”nyrkin” perustamisesta maan hallituksen avuksi. Lehdet paisuttelivat tästä keskustelusta suuren mittaluokan näkemyseron ja haistoivat hallituskriisin paikan, mutta kyseessä taisi sittenkin olla vain ehdotus etsiä uusia ratkaisuja tiedonkulun ja päätösten täytäntöönpanon parantamiseksi.

Meillä ei siis ole meneillään vallankaappausta, kuten jotkut ovat jo epäilleet. Sen sijaan Unkarissa vallankaappaus on jo toteutunut, kun maa siirtyi ilmeisen vaivattomasti yksinvaltaan. Merkkejä tästä on ollut näkyvillä jo kauan, mutta nyt koronavirus antoi sen toteuttamiselle lopullisen tekosyyn. Valitettavasti EU:n sisällä on nyt diktatuurimaa.

Näinkin voi käydä, kun demokratiaa heikennetään ensin pala palalta. Lopulta se sortuu yhdellä iskulla.

Meilläkin on demokratiaa yritetty nakertaa jo vuosien ajan. Tai ei niinkään itse demokratiaa, mutta sen olennaista osaa eli julkista sektoria on pienennetty jatkuvasti. On toteutettu säästöjä ja leikkauksia, on purettu normeja ja on heikennetty viranomaisten toimintaedellytyksiä monella tavalla. Nyt kovan kritiikin kohteeksi joutunut THL oli kovien leikkausten kohteena vuosien ajan.

Ensin 2013–2014 työsuhde päättyi noin 200 henkilöllä, sitten 2016 irtisanotuksi joutui noin 220 työntekijää. Vuosiksi 2017–2018 THL:n rahoitus supistui lähes kymmenellä miljoonalla eurolla, ja kulukuuri vei työpaikan monilta asiantuntijalääkäreiltä ja yli kymmeneltä kokeneelta tutkimusryhmän johtajalta. Nyt kaikki säästöt kostautuivat kertarysäyksellä.

Niin kostautuvat monet muutkin julkiseen sektoriin kohdistuneet säästöt ja leikkaukset. Terveyskeskusten vuodepaikkoja on vähennetty, vanhustenhoidossa on jo kauan ollut suuntauksena kotihoito, joka valitettavan usein toteutuu omaishoitajien vastuulla. Lääkärivajetta ei ole saatu paikattua ja hoitajista on pulaa.

Joskus on tuntunut siltä, että on lietsottu suorastaan vihaa julkista sektoria kohtaan. Sen kustannuksia on liioiteltu ja on annettu ymmärtää, että kaikki virkamiehet ovat turhia syöttiläitä. Valitettavan moni on lähtenyt tähän mukaan silkkaa tietämättömyyttään. Suurin osa julkisen sektorin palveluksessa olevista on juuri niitä, joita tällä hetkellä eniten tarvitaan. He ovat lääkäreiden lisäksi hoitajia, opettajia, poliiseja, pelastuslaitoksen henkilöstöä sekä arjessa tavallisesti näkymättömiä ruokahuollon toteuttajia, toimistotyöntekijöitä ja siivoojia.

He ovat ja ovat aina olleet välttämättömiä koko yhteiskunnan toiminnan kannalta, ja toivottavasti tämän ymmärtävät nyt nekin, jotka niitä leikkauksia ja säästöjä ovat vaatineet ja toteuttaneet. Toimiakseen yhteiskunta tarvitsee veroja, joilla toiminta rahoitetaan.

Miten nämä asiat liittyvät toisiinsa? Siten, että diktatuuri se vasta julkista sektoria ja sen vaatimia veroja tarvitseekin, mutta se ei tarvitse demokratiaa. Meillä menee hyvin niin kauan, kun voimme vapaasti arvostella oman demokratiamme toimintaa. Voimme arvostella julkista sektoria, veroja ja jopa päättäjiämme ihan presidenttiä myöten. Diktatuurissa se ei enää onnistu.

Mutta kuten sanottu, niin ajatukset ja tottumukset muuttuvat, kun on pakko. Toivottavasti ne muuttuvat entistä myönteisemmiksi demokratialle, yhteisvastuulle, huumorille ja muille positiivisille asioille.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (63)
 1. Minne ne kaikki kapitalistit katosivat ?

  1. Olettaisin, että sama porukka joka levitti niitä työttömyyteen on aina oma syy, verotus on rikos ja minivaltio on hyvä juttuja on nyt kiireisenä vaatimassa kovia toimia, rajojen sulkemista, kuumeiden mittailua valtion toteuttamana. Ainakin mitä olen muutamaa sosiaalisen median kirjoittelijaa seurannut ovat kääntäneet takkinsa tai sitten ovat ihan hiljaa.

   Nyt on muutenkin huono hetki haukkua julkista sektoria kun näin korona aikana oma hengissä selviäminen voi olla kiinni siitä saako tehohoitoa korona infektioon vai ei. On ainakin vähän noloa haukkua julkisen sektori pystyyn ja muutaman päivän päästä mennä kovassa kuumeessa hakemaan apua.

   Yksityinen sektori ei kriisitilassa toimi kovinkaan hyvin sen näkee esim. USA:ta vaikka heillä on maailman kallein terveydenhoito sektori kaikille ei pystytä edes antamaan hoitoa panee herättämään, että onko siellä raha kovin hyvässä käytössä. Varmaan jenkeissä on käynyt niin, että terveydenhoidon johtajat ja omistajat käärineet rahat taskuunsa ja vaativat nyt kriisissä valtiota hoitamaan ongelma vaikka ovat saaneet eniten rahaa kuin mitä minkään maan terveydenhoito missään on saanut käyttöönsä. Se raha ei ole hakeutunut hoitotoiminnan kehittämiseen vaan kadonnut keinottelijoiden mustaan aukkoon.


   1. Nyt on muutenkin huono hetki haukkua julkista sektoria kun näin korona aikana oma hengissä selviäminen voi olla kiinni siitä saako tehohoitoa korona infektioon vai ei.

    Itseäni kyllä kiinnostaisi tietää miten kaupallinen sektori hoitaisi tehohoidon kaikille tarvitsiville. Kysymyksessähän on erikoisairaanhoito jota ymmärtääkseni haviteltiin myös yksityisten käsiin jossain muodossa ainakin Sipilän aikana. Koska yksityinen on luonnollisesti tehokkaampaa, halvempaa, potilaat tervehtyy nopeammin, hoitoon pääsee aivan heti jne jne.

    Haluisin siis kuulla, kuinka Sipilä (hallituspuolueen kansanedustajana) ja kumppanit entisestä hallituksesta eli oppositiosta kertoisi miten tämä yksityinen puoli hoitaisi tämän Koronakriisin haasteet erittäin mallikkaasti? Niin että julkinenpuoli ei mitenkään pystyisi samaan. Uskoisin, että yksityinen puoli rahaa säästelemättä ja osinkotuloista ja pörssikurseista välittämättä hoitaisi jokaisen potilaan enemmän kuin hyvin, että kukaan ei enää kiistäisi yksityisen sairaanhoidon kykyä ja edellytyksiä. Ja ennen kaikkea Koronatestejä tehtäisi koko ajan ja kaikille, joilla edes vähän nenä vuotaa. Periaatteella terveys ensin sitten vasta osingot ja pörssikurssit. Vai mitä olette mieltä?

    1. Tätä korona kriisiä on mielenkiintoista seurata, koska se paljastaa miten oppurtunisteja ihmiset ovat. Tuhannet Suomalaiset, jotka asuvat PYSYVÄSTI Espanjassa halvempien hintojen ja verojen takia ovat nyt korona kriisissä nopeasti lentäneet takaisin Suomeen, koska eivät luota Espanjan kuolleeksi säästetyn terveydenhoidon kykyyn tarjota hoitoa koronaan. Samalla osa näistä palaajista levittää koronaa Suomeen suuren korona riskin alueelta, koska eivät jää sinne.

     On mielenkiintoista, että halvat verot kelpaavat kyllä monille, mutta heti kun tulee ongelmia pitää saada kalliin verotuksen maiden terveydenhoitoa vaikka sitten kokonaan muiden maksamana kun itse piti saada halvat verot ja auringon lämpöä. Ihan vain oppurtunistisesti sukkuloidaan aina sinne mistä itselle saadaan eniten etua muiden kustannuksella.

     1. Ellen Granholm
      31.3.2020, 22:49

      Suurin osa Espanjassa asuvista eläkeläisistä on siellä osan vuotta, vakituinen koti Suomessa ja he maksavat veronsa Suomeen. Heillä on vuokra-asunto ja pärjäävät siellä pienelläkin eläkkeellä paremmin halvempien elinkustannuste takia. Eivät myöskään rasita talvikausina Suomen terveydenhuoltoa kaatumisten yms takia. Espanjassa on myös paljon nuorempia perheineen yrittäjinä ja työntekijöinä, on myös verovelvollisia Espanjaan. Mikä siinä on vikana? Pitäisikö Suomen olla Pohjois-Korea?

      1. Janne Sorsa
       31.3.2020, 23:40

       Itse keski-ikäisenä juuri talven Espanjassa täysin omalla kustannuksella viettäneenä, ei senttiäkään tukea tai korvauksia, tuli vain sellainen mahdollisuus johon vaimon kanssa tartuttiin.
       En ymmärrä mikä on se kateus tai katkeruus joillakin ihmisillä kun joku toimii erilailla kuin he itse.
       Ei sinne Espanjaan mennä pakoon veroja tai muita velvollisuuksia. Päinvastoin siellä elävät eläkeläiset keventävät taakkaa täällä. Jos ja kun he tällaisessa tilanteessa palaavat Suomeen käsittääkseni heillä on siihen täysi oikeus. Ainakin hallitus pyytää ja toivoo kaikkien suomalaisten palaavan Suomeen.

      2. Se tässä on vikana, että ihmisiä kuolee nyt suomessa näiden korona alueilla asuvien takia, joiden piti väkisin palata Suomeen epidemian ollessa pahimmillaan. Vaikka suositus on välttää lentomatkustusta korona kriisin aikana Suomeen tai Suomesta pois. Erityisen härskiä palaaminen on sellaisten ihmisten kohdalla, jotka ovat pysyvästi muuttaneet pois Suomesta.

       Monella on mummoja ja vaareja, jotka eivät ole ikinä matkustaneet metriäkään ulkomailla, jotka nyt kuolevat koronaan sen takia, että niin moni ei noudata suosituksia välttää matkustamista kriisissä.

       Sehän se tässä onkin mielenkiintoista että hyvin iso joukko ihmisiä ei näe toiminnassaan mitään väärää. Vaan jopa kaikin keinoin puolustelee toimintaansa vähääkään välittämättä niistä mekanismeista miten korona leviää lentomatkustamisen mukana maasta toiseen.

       Tämä sama ongelma on monessa muussakin asiassa eikä tässä korona asiassa. Esim pahimmat ilmaston muutosta edistävät ihmiset eivät ota teoistaan mitään vastuuta vaan jopa syyttävät asiasta niitä, jotka vähiten elämällään ovat ilmaston muutosta edistäneet. Voi voi kun se vaatimattomasti elävä peräkammarin poika on aina syyllinen ilmastonmuutokseen ja koronaan.

    2. Ohessa on kokoomuslaisen vouhkaamista koronan hoidosta ja kommenttien loppupuolella mielestäni hyvä Matti Kourin kuvaus siitä mitä tarkoitta kaikkien testaaminen ja varsinkin yksityisen tekemänä. Siitä saa mallia miten ne palvelut saadaan näyttämään halvemmilta. Saadaan kun hinta ei sisälläkkään koko palvelua. Loput lisähintaan asiakkaan maksettavaksi tai julkisen hoidettavaksi.

     https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jaakkokaarala1/koronakriisin-hoito-takkuilee-marin-pullistelee-voguessa/

  2. Ne huutaa valtiolta tukipakettia, kun oma pisnis on vaarassa. Hesburgerin Salmela esim.

   Tai Veikkopoika Vallin twitterissään räyhää kanssa hallituksen tehottomuudesta yritysten pelastamiseksi. Itsehän se maksaa veronsa Viron puolelle?

 2. kroonikkokoomikko
  31.3.2020, 13:41

  Kuunteliko kukaan, mitä tänä aamuna Yle Radio 1 Ykkösaamussa Emilia Kullas Evasta ja Sixten Korkman keskustelivat aiheesta Talous vai terveys, onko meillä varaa kaikkiin rajoituksiin? Luettuani pari päivää sitten Emilia Kullaksen mielipidekirjoituksen Hesarista päätin pistää radion kiinni säästääkseni mielenterveyttäni.

  1. A. TALVISAARI
   31.3.2020, 14:31

   Se Kullaksen kirjoitus… voi pyhä yksinkertaisuus. Helppo huudella sivusta. Ei voi muuta sanoa.

  2. Anttipa vuan
   31.3.2020, 18:39

   Emilia Kullas voisi kirjoittaa hoitotahdon, jonka mukaan hän ei ota itse vastaan teho- ja sairaalahoitoa koronaviruksen hoidossa. Tämän voisi myös ilmoittaa julkisesti, jolloin muutkin samoin ajattelevat voisi tehdä samoin. Se on niin paljon helpompaa pistää vaakakuppiin talous muiden terveyden ja elämän kanssa kuin oma henki ja terveys.

   1. Joko kirjoitit sellaisen hoitotahdon itse? Vai suositteletko vain muille sitä? Minä olen maksanut veroja monia vuosikymmeniä ja parhaani teen etten tartuntaa saisi mutta jos sen kuitenkin saan niin tahdon hoitoa.

Kommentointi suljettu.