Ansaittu arvonnousu

”Kerron vielä, että täällä sankarihehkutusten, kukkalähetysten ja kahvilahjusten lomassa on aika raskasta. Vaikka maailma monella tapaa pysähtyi, meidän elämämme ei. Se pikemminkin otti lisävauhtia.”

Näin sanoo ajattelemaan pistävässä blogikirjoituksessaan sairaanhoitaja Hanni Harjula, joka toivoo kaiken sankarihehkutuksen jälkeen muutakin kiitosta kuin kinuskikakkukahvit. Sairaanhoitajien ja yleensä kaikkien terveyskeskuksissa, sairaaloissa ja hoivalaitoksissa työskentelevien työn arvo tunnustetaan nyt yleisesti, ja arvostusta osoitetaan muun muassa valaisemalla Finlandia-talo siniseksi.

Toivottavasti tämä arvostus jatkuu myös koronakriisin mentyä ohi. Viime vaalikaudella pakon edessä solmittu kiky-sopimus leikkasi juuri julkisella sektorilla työskentelevien lomarahoja. Nyt valtiovarainministeri Katri Kulmuni väläytti tulevaisuudessa odottavia leikkauksia, eikä tämän sanominen ääneen välttämättä ollut loppuun asti harkittua. Se kun näytti innostavan leikkausten kannattajia vähän liikaakin, kuten voisi päätellä Helsingin kokoomuslaisen kaupunginvaltuutetun twiitistä.

Noin yleensäkin minun on vaikea ymmärtää, miten leikkauslistat ja jälleenrakennus mahtuvat samaan lauseeseen. Jos rahaa ei satsata, niin silloin ei kyllä rakennetakaan mitään. Jos sitä rahaa ei anneta jälleenrakentajien lisäksi myös jo nyt kovimmassa paineessa työskenteleville, niin kaikki kauniit puheet etulinjassa taistelevista osoittautuvat tyhjiksi. Talkootyöstä kansa sai jo tarpeekseen, kun kävi ilmi, että suurituloisimmat eivät talkoisiin osallistuneet.

Koronakriisi menee aikanaan ohi, mutta se tulee jättämään jälkensä koko yhteiskuntaan. Olisi viimeinkin aika myöntää, että ilman pienipalkkaisten tekemää työtä tämä maa ei pysy edes pystyssä, saati että kriisin aiheuttamia vahinkoja korjattaisiin. Rahaa menee, mutta nyt kaikkein nihkeimmätkin ekonomistit myöntävät, että velanotto tässä tilanteessa ei ole ongelma. Nyt on kuulemma se paha päivä, jota varten on säästetty, kuten Etlan Aki Kangasharju eilen tv-uutisissa sanoi.

Kyse onkin siitä, minne sitä rahaa sijoitetaan. Nyt sitä haluavat myös ne, jotka tähän asti ovat vaatineet valtiota pysymään poissa elinkeinoelämästä ja alentamaan verotusta. Sitä tullaan antamaan yrityksille ja yrittäjille, kuten tässä tilanteessa on välttämätöntä. Meillä ei ole varaa antaa toimivien yritysten kaatua, sillä sen jälkeen kestäisi uusien nouseminen kauan. Meillä ei ole varaa antaa työttömyyden räjähtää käsiin, sillä sen seuraukset vasta kalliiksi tulevatkin.

Vaatimuksia on paljon, ja on olemassa vaara, että nyt kaikkien kiittämät hoitajat unohtuvat sitten, kun tilanne on ohi. Ovathan he aina hoitaneet työnsä, ja tarvittaessa heidät voidaan siihen velvoittaa. Päättäjiä haluan muistuttaa vanhasta sanonnasta, jonka mukaan vain kissa elää kiitoksella. Kiitos on kaunis sana, mutta se ei kelpaa kaupan kassalla maksuksi.

Kuva: Sira Moksi

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (68)
 1. Milloinkahan ne julkisella puolella työtään tekevät sairaanhoitajat ja muut terveydenhuollon ammattilaiset ymmärtävät, että ne tahot, jotka vaativat mahdollisimman pientä julkista sektoria, eivät todellakaan aja heidän etujaan.

  1. Otto Liimatta
   6.4.2020, 21:10

   Pienipalkkaisia ollaan, mutta lohdullista on olla kokoomuslainen pienipalkkainen.

   1. Väinö Vuonislahti
    7.4.2020, 09:10

    Siis satiirista huumoria. Osakekeinottelijat ovat kyllä kokoomuslaisia mutta järjissään oleva työläinen, suoritusportaasta, ei helekutissa. Siellä on hauta Tammisaaressa, jos ei muuten muista.

   2. Anneli Nurmi
    11.4.2020, 01:09

    Tiedoksi vaan,että kolme neljästä viimeisestä Tehyn puheenjohtajasta on ollut demareita. Nykyinen on yksi heistä. Tehy synnytettiin 1982. Puheenjohtajia on ollut kaikkiaan kuusi. Ensimmäinen,toinen ja neljäs olivat kokoomuslaisia, muut demareita.Kokoomuspuheenjohtajien toimiaika yhteensä n.13 vuotta,demareitten n.15 vuotta.

  2. Matti Eskelinen
   8.4.2020, 00:41

   Olet tavallaan oikeassa, ja et ole.

   Jos julkisella puolella työtään tekevien terveydenhuollon ammattilaisten palkka määritellään julkisen toiminnan mukaan, se on aika surkea, mutta aika varmahan se on.

   Mutta entäs jos terveydenhuollon toiminta aletaan määritellä markkinatalouden mukaan, hinta sitten pompsahtaa, ja työntekijöistä on pula! Markkinatalouden mukaan myös palkat nousevat. Eli yksittäisen terveydenhuollon työntekijän kannalta yksityistäminen ei välttämättä olisi huono asia.

   Ihan rivilähihoitajan kannalta ei hyvä juttu, koska heistä ylitarjontaa, mutta edes hieman erikoistunut sairaanhoitaja voittaisi tuossa.

 2. Sanotaan, että maailmassa kolme turhaa asiaa: nunnan nännit, paavin pallit ja työnantajan kiitos ilman palkankorotusta. Saa nähdä kuinka tässä taas käy.

  1. Otto Liimatta
   6.4.2020, 21:07

   Käy juuri kuin on käynyt ennenkin. Hallitus kaatuu syksyllä Kepun toimesta ja pienipalkkaiset joutuvat kuten aina maksuihmisiksi.

   1. Jussi Parviainen
    6.4.2020, 22:56

    Kepulle ei olisi suosiollisesti kannattavaa vängätä hallituksen kaatumiseen saakka! Vaalien kautta sukellus voisi olla syvä!

    1. Väinö Vuonislahti
     7.4.2020, 09:14

     Kumma, kun kukaan oppinut mitään edellisen hallituksen hölmön tölväyksistä. Että piti Keskusta vängällä ottaa mukaan. Kaksikielisiä, intiaanien ajattelulla ja huijata pittää, joka käänteessä…

Kommentointi suljettu.