Vilpittömästi pieleen

Nyt on tullut selväksi, että Huoltovarmuuskeskuksen tekemät suojavälinekaupat menivät pieleen. Kuten toimitusjohtaja tiedotustilaisuudessa sanoi, niin poikkeuksellisessa tilanteessa tehtiin kauppoja sellaisten tahojen kanssa, jotka normaalioloissa olisi suljettu pois. Seuraavaksi asiasta tehdään ulkopuolinen selvitys, ja sitten ministerit arvioivat toimitusjohtajan luottamuksen.

Sosiaalisessa mediassahan asia on jo arvioitu, ja toimitusjohtajaa, vastuuministeriä ja koko hallitusta vaaditaan eroamaan. Ilta-Sanomat siteerasi Jussi Halla-ahon twiittiä, jonka mukaan jossakin muussa maassa poliittiset päät putoilisivat. Saattaisivat putoillakin, mutta demokraattisessa oikeusvaltiossa tällaisetkin asiat tutkitaan ennen päiden pudottamista.

Minä en kaipaa enkä etsi syyllistä, kun kerrankin pääsen ottamaan esille opiskeluaikoina kaksimielisiä vitsejä kirvoittaneen vilpittömän mielen suojan. Vilpitön mieli tarkoittaa sitä, että henkilö ei tiennyt eikä hänen olisi pitänytkään tietää jostain asiaan liittyvästä merkityksellisestä olosuhteesta tai seikasta. Vilpittömään mieleen vetoavan on näytettävä toteen, että hän on ottanut asioista tarpeeksi selkoa ennen sopimuksen tekoa.

Esineoikeuteen sovellettuna vilpittömässä mielessä tehdyllä kaupalla on saantosuoja esimerkiksi oikeaa omistajaa vastaan, mutta se asia ei kuulu tähän. Tämä nyt vain oli juuri se opiskelijahuumoria tuottanut asia, ja huumorin laadun voitte itse kuvitella. Mennään siis takaisin suojavälinekauppoihin.

Koko maailma näyttää olevan tällä hetkellä suojavälinekaupan suhteen Villiä Länttä. Kysyntää on moninkertaisesti tarjontaan verrattuna, ja se saa liikkeelle kaikenlaiset kauppiaat. Poliittinen painostus on kova, ja Huoltovarmuuskeskus on joutunut tekemään kaupan kovassa paineessa ja kiireessä.

Silti on vaikea kuvitella kenenkään elävän niin umpiossa, että jo liikekumppaneiden nimet eivät olisi soittaneet hälytyskelloa ja saaneet noudattamaan tavanomaista suurempaa huolellisuutta. Ihan hyvin tavara olisi voinut olla kelvollistakin, mutta nyt ei ollut. Huoltovarmuuskeskuksen voi olla vaikea todistaa noudattaneensa sellaista huolellisuutta, että sen voisi katsoa toimineen vilpittömässä mielessä.

Toinen asia sitten on Huoltovarmuuskeskuksen toiminnasta vastaavan ministerin vilpitön mieli. Meillähän virkamiehet hoitavat itsenäisesti virkatehtävänsä kertomatta niiden yksityiskohtia ministerille, ellei kertomiseen ole erityistä syytä. Ministeri puolestaan luottaa siihen, että työt hoidetaan huolellisesti. Olisiko ministerille pitänyt kertoa juuri näistä yksittäisistä kaupoista ja olisiko ministerin pitänyt osata niistä kysyä?

Nyt näyttää siltä, että olisi pitänyt kertoa, mutta se on jälkiviisautta. Vielä suurempaa jälkiviisautta on vaatia, että ministeri olisi oma-aloitteisesti osannut kysyä. Ministereillä on tällä hetkellä niin paljon muutakin työtä, että heidän on voitava luottaa virkamiesten kykyyn hoitaa virkatehtäviinsä kuuluvat kaupat. Ministeri ei selvästikään tiennyt asiasta, koska siitä ei hänelle kerrottu, mutta aina voidaan kysyä, olisiko hänen pitänyt tietää eli osata kysyä.

Näin tämä juridiikka asiassa menee. Politiikka on sitten kokonaan eri asia. Kolmas asia on, että joku kirjailija saisi tästä kaupasta mehevän satiirin tai dekkarin ainekset. Hitler-videohan tästä on tietenkin jo tehty.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (86)
  1. EK edustaja HVK hallituksessa
    10.4.2020, 10:55

    Mielenkiintoista miten HVK hallitus on osallistunut hankintatapaan ja sen kehittämiseen?
    https://www.huoltovarmuuskeskus.fi/huoltovarmuuskeskuksen-hallitus-toimikaudeksi-1-7-2017-30-6-2020-nimetty/

  2. Matti Jokinen
    10.4.2020, 11:04

    Kun puhutaan miljoonien, jopa kymmenien miljoonien kaupoista, niin lopullinen vastuu on yksiselitteisesti ministerillä. Kaikki muu on selittelyä.

    1. sakutimonen
      10.4.2020, 12:35

      Väärin. Sekä valtion että kuntien hallinnossa on määritelty hankintavaltuudet kullekin organisaatoportaalle tiettyyn euromäärään asti. Niin kuan kuin toimitaan valtuuksien puitteissa, niin vastuu on valtuuksien käyttäjällä.

      1. Eeva McLees
        10.4.2020, 18:54

        Hvk:n johtaja sanoi eilen, että Hvk on itsenäinen hankkija. Mielestäni tämä tarkoittaa sitä, että se toimii itsenäisesti saamiensa ohjeitten mukaan. Turha siinä on ministerin päätä vadille vaatia.

      2. Matti Eskelinen
        10.4.2020, 18:59

        Juuri näin Saku! Ei ministeri voi olla vastuussa jok’ikisen toimialajohtajan toiminnasta. Ylemmästä portaasta alempaan, jokainen vastaa tekemisistään. Jos ohjeistus on sitten ollut väärä, sitten vastuu nousee ylemmäs.

      3. Esko Viitala
        11.4.2020, 00:54

        Nyt ei todellakaan ole hallituskriisin aika edes tämän kokoluokan mokista. Saa kuitenkin nähdä, millainen soppa tästä vielä syntyy.

        Pitääköhän tällä hetkellä kunnioittaa orjallisesti kaikkia patentteja? Ts jos suunnitellaan pika pikaa toimiva hengityssuoja, niin täytyykö ennen sarjavalmistuksen aloittamista huolehtia siitä, että jossain muualla tehtyjä patentteja ei rikota. Olisiko se tällaisessa kriisissä niin kovin suuri moka?

    2. Seppo Kinnunen
      10.4.2020, 14:40

      Vastasiko Katainen “yksiselitteisesti”ministerinä hankkiessaan kaveriltaan Himaselta 700 000 euroa maksaneen kirjapahaisen veromaksajien piikkiin, ketä se on auttanut, vai onko jäänyt pölyttymään muun roinan keskelle. Tässä näyte kirjasta:
      “Toiseksi tulevaisuusselonteon prosesseissa nostetaan esiin lyhyttä tähtäintä pidemmällä aikavälillä
      merkittäviä kehityksiä. Näin saadaan avattua näkymä laajemmassa kuvassa olennaisiin kysymyk-
      siin. Tämä on myös käsillä olevan teoksen lähestysmistapa. Aikaperspektiivinä on, mitkä ovat
      merkittävät kehitykset, kun katsotaan tulevaisuuden perspektiivillä aina vuoteen 2030 – kuitenkin
      koko ajan niin että jalat ovat jatkuvasti myös maassa todellisissa nyt empiirisesti ja tapahtuvissa
      kehityskuluissa ja niin että käsien tulee tarttua suositettuihin toimiin välittömästi. Tämä ei ole siis
      siinä mielessä vain tulevaisuuspohdinta vaan se ikään kuin antaa isomman kehyksen nostaa nor-
      maalia päivittäistä toimintaa suurempaan kuvaan nousevia syvemmälle perustaan saakka meneviä
      kysymyksiä.” Himasen kirjoituksesta ei hyvällä tahdollakaan saa selvää
      “vanha erkkikään.”

      1. Matti Eskelinen
        10.4.2020, 19:01

        Mikäli Katainen itse hankki ko. Himasen selonteon, Hän vastannee hankinnasta. Sen “turhuudesta” taas päättää moni muu kuin minä.

        1. Ei vastannut hankinnasta itse, kun ei hankintaansa itse maksanut.

    3. Matti Sillanpää
      10.4.2020, 14:59

      Matti, mihin pykälään perustat viestisi totuusarvon? Jos viestisi on vain sinun oma mielipiteesi, voit mainita sen viestisi alussa. Esim. “Mielestäni…”

    4. HVK:lla on hallitus, jonka pitäisi valvoa operatiivista johtoa. Nyt on syytä vaatia myös näiden ihmisten päätä vadille.

Kommentointi suljettu.