Koronapeliä

-Nyt kun lätkämatsit ovat jäähyllä, pelataan koronaa. Ideana on estää hallituksen toimintaa huutelemalla katsomosta.

Näin tokaisi vanha työkaverini Mikko Virkamäki Facebookissa, ja koronaa pelataankin nyt vähintään yhtä innokkaasti kuin jääkiekkoa. Varsinaisina pelaajina ovat oppositiopoliitikot ja politiikan toimittajat, joita voi luonnehtia poliittisiksi toimijoiksi. Täydet katsomot osallistuvat peliin rähisemällä esihuutajien iskulauseita.

Pelin perusidea on, että hallitus ei tee mitään oikein. Kun pieleen menneet suojavälinekaupat paljastuivat, niin vaadittiin vastuussa olevien virkamiesten välitöntä eroa. Kun Huoltovarmuuskeskuksen johtaja sai lähteä keskellä pääsiäispyhiä, niin potkut oli tietenkin väärin annettu ja virkamies uhrattiin hallituksen pelastamiseksi. Kaikki hänen eroaan vaatineet ryntäsivät puolustamaan häntä syyttäen hallitusta hätiköinnistä, ja Ilta-Sanomien Timo Haapala yltyi suorastaan raamatulliseen saarnaan käsien pesemisestä Pontius Pilatuksen tapaan. Hallituksen tai ainakin vastuuministerin tässä pitäisi erota.

Tämä huuto lankeaa otolliseen maaperään, kun ihmisillä ei ole nyt muuta tekemistä kuin selata nettiä. Huutoon yhtyvät kaikki ulkomaankaupan, politiikan ja juridiikan omatekoiset asiantuntijat, jotka täydellisen tietämättömyyden antamalla varmuudella julistavat ministerin toimineen suorastaan rikollisesti. Hän on laiminlyönyt tehtävänsä ja jättänyt valvomatta alaistensa tekemiä kauppoja.

Tämän logiikan mukaan kunnanhallituksen tai ainakin sen puheenjohtajan pitäisi erota, jos joku kunnan virkamies tekee virheellisen hankinnan. Kunnanhallitushan on kunnan yleisviranomainen, joka periaatteessa vastaa kaikesta kunnan toiminnasta. Silti kukaan täysijärkinen ei vaatisi kunnanhallitusta eroamaan, mutta maan hallitusta vaaditaan eroamaan joka ikisen alaisten tekemän virheen takia.

Tietenkin vaaditaan, koska se kuuluu nyt pelattavan koronapelin henkeen. Koko pelin tarkoitus on vain häiritä hallituksen toimintaa ja yrittää saada hallitus eroamaan keskellä pahinta kriisiä. Näille pelaajille hallituksen kampittaminen on tärkeämpää kuin huoltovarmuuden toimiminen tai yleensä koko epidemia. Pääasia on, että hallitus ei osaa tehdä mitään oikein ja se pitää vaihtaa.

Jos nämä katsomosta huutelijat viitsisivät ottaa selvää julkisten hankintojen proseduurista, niin he tietäisivät, että jokaisella portaalla niin valtiolla kuin kunnissakin on tietyt euromääräiset hankintavaltuudet. Niitä ne käyttävät virkavastuulla itsenäisesti ja raportoimatta jokaisesta hankinnasta erikseen ylemmilleen. Yksittäiset kaupat eivät tule ministerin, hallituksen, kunnanhallituksen tai kunnanvaltuuston päätettäviksi niin kauan, kun ne pysyvät hankintavaltuuksien rajoissa. Jos hankinnassa tapahtuu virhe, niin sitten ylemmät toimielimet puuttuvat asiaan, selvittävät sen ja päättävät seuraamuksista. Niin maan hallitus on nyt tehnyt.

Tämän tietävät oikein hyvin sekä oppositiopoliitikot että toimittajat, jos ovat vähänkään omien tehtäviensä tasalla. He vain jättävät sen kertomatta tietämättömille.

Tässä oli minun pääsiäissaarnani. Jos se ei miellytä, niin älkää tulko kertomaan sitä minulle. Opetelkaa mieluummin hallintojuridiikkaa ja poliittisen pelin kuvioita. Peliä tässä pelataan, ja yleisökin on siinä pelkkä peliväline.

Kommentit (103)
 1. Tuula Härmä
  11.4.2020, 10:09

  Ehdottomasti nyt tarvittaisiin johtajaksi Erittän Vakaa Nero. Miespuolinen, iäkäs, vatsakas, kaikkien alojen asiantuntija. Mielellään diktaattorin valtuuksin. Tytöt takaisin kahvinkeittäjiksi, ehkä yksi kiintiönainen/hallitus, hänkin sukukypsän iän ohottanut. Ehdotuksia, kuka olisi sopiva Suomen Johtajaksi.

  1. nooh, jos noinkin pienimunaista kaveria tarvitaan, niin suosittelen kääntymään nykyisen opposition puoleen 🙂

  2. Ylipäällikkö
   11.4.2020, 11:17

   Vain yksi voi meidät pelastaa: Herra Hakkarainen.

  3. No tietysti… Johtajaksi sopisi esim herra ja rouva Minä-Minäset tietysti. Ajattelin nyt vain
   vinkata, kun eduskuntavaalitkin ovat joskus kohta ehkä taas ovella, eikö suomessa sitä kautta pääse kuninkaaksi demokratiaan? Turun ja Olavinlinnaan kyllä tarvitaan saneerausta ja laminaattia ja uima-altaita ja baareja, että me päästään asettumaan sinne meidän uuteen kotiin sitten. Vaadin, että hallitus vastaakin nyt, että miten he aikovat tämänkin homman taas hoitaa? Tulihan se sieltä! Ei tietysti mitenkään, pitihän se arvata taas… Jeps.

   Olen täysin vakuuttunut MinäMinien osaamisjohtajuushommapolitiikasta. Nimittäin näin ikkunasta äsken, kun Minä-Minästen perhe vilkuili kadulla ihmisoikeusjulistusta roskapönttönsä seinästä, kun olin käynyt ne yön hämärissä liisteröimässä kiinni, niin tiukasti, että täytyy hävittää koko se pönttö kerralla, jos siitä koristeesta eroon halajaa.

   Että kyllä he varmaan tasavallan monarkeiksi kelpaisivat, kun ovat nekin hienot sanat nyt lukeneet. Avasin ikkunaani hiukan huomatessani heidän suunsa liikkuvan täydellisen ympyrän muotoa mukaillen. Lapset, jotka yksityinen päiväkotihoito on adoptoinut, kun MinäMinäsillä on paljon töitä. Niin, lapset siinä ihmettelivät että mikä se tämä juttu on? Herra ja Rouva Minä-Minäset vastasivat, että ne on niitä yleisyritysmaailmallisia vastuuoikeusvapaus-julistuksia.

  4. Kyllä paras diktaattori olisi Timo Haapala, tuo Haapajärven lahja Haapajärvelle. Mies, joka tietää kaiken.

   1. Keskushyökkääjä. Laidoilla Koskinen ja Karvala.

 2. Pauli Nevalainen
  11.4.2020, 10:20

  Hyvä Saku. Jälleen hyvä kirjoitus. Pakko laittaa jakoon omalle ja yhdelle ryhmän sivulle, jotka huutavat hallituksen eroa tietämättä ottamatta asioista selvää

Kommentointi suljettu.