Korona ja perustuslaki

Minua on ennätetty moittia siitä, että en ole ruotinut valmiuslain käyttöönottoa ja sen nojalla annettuja asetuksia, vaikka niillä loukataan ihmisoikeuksia enemmän kuin yhdelläkään Sipilän hallituksen antamalla lakiesityksellä. Kuulemma hyväksyn mukisematta kaikki nykyiset rajoitukset, koska hallitus on minulle mieleinen.

Voin kertoa, että kyllä asia minua kiinnostaa, mutta suoraan sanoen en uskonut sen kiinnostavan varsinkaan niitä lukijoitani, jotka tähän asti ovat pitäneet vaikkapa perustuslain takaamaa yhdenvertaisuutta lain edessä vihervasemmistolaisena suvakkien höpinänä. Kun liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset nyt kolahtavat omalle kohdalle, niin perusoikeudet kiinnostavatkin kovasti.

Kuten kaikki tietävät, niin valmiuslain nojalla annetuilla asetuksilla puututtiin liikkumis- ja kokoontumisvapauteen kovalla kädellä. Perustuslakiasiantuntijat ovat kritisoineet päätöksiä, ja sitä kritiikkiä voitte lukea täältä ja täältä. Perustuslakivaliokunnan lausunto löytyy täältä. Perustuslakivaliokunta painottaa, että voimakasta puuttumista perustuslain 9 §:ssä turvattuun liikkumisvapauteen merkitsevä rajoitus voidaan perustaa vain täsmällisellä ja tarkkarajaisella sääntelyllä. Valmiuslakia ei ole mahdollista tulkita laajentavasti siten, että otettaisiin käyttöön siinä säädettyä laajempia rajoituksia.

Uudenmaan eristäminen muusta maasta ei täysin sovi valmiuslain 118 §:n sanamuotoon ja sen perusteluihin, mutta sen tavoitteen ja suhteellisen lyhyen voimassaolon takia valiokunta sen silti hyväksyi. Valiokunnan huomautus on ikään kuin muistutus vastaisen varalle.

Tämä oli sitä juridista hienosäätöä. Paljon tärkeämpi asia on, että poliitikot itsekin yllättyivät omasta vallastaan. He huomasivat perustuslakivaliokunnan todenneen, että poikkeusolojen nojalla voidaan tehdä syvällekäyviä poikkeuksia ihmisten perusoikeuksiin, jopa ihmisarvoisen elämän ja oikeusvaltion olemassaolon perusedellytyksiin.

Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että poikkeusolojen vallitessa voitaisiin jyrätä koko perustuslaki kaikkine perusoikeuksineen vain yhden äänen enemmistöllä. Opposition toiminta voitaisiin estää ja maasta voitaisiin tehdä diktatuuri Unkarin tapaan.

Ei meillä sellaista voi tapahtua, eihän? Tietysti voi, jos maassa on sellaista haluava hallitus. Nykyinen hallitus on korostanut rajoitusten tilapäisyyttä, ja siitä todisteena on niiden rajaaminen päättymään 19.4. Jos niitä senkin jälkeen tarvitaan, niin asiasta päätetään erikseen valmiuslain mukaisessa järjestyksessä. Koska minun kritisoijani viittasivat Sipilän hallitukseen, niin miettikääpä, mitä kaiken maailman dosenteista ja perustuslakitalibaneista puhuva hallitus olisi saattanut tehdä. Tai mitä tekisi populistipuolue, jonka edustajien aiempien harmittelujen mukaan perustuslaki estää heitä toteuttamasta haluamaansa lainsäädäntöä.

Valmiuslakia sovelletaan ensimmäistä kertaa, ja nyt on havaittu siinä piilevät vaarat. Ihan vastaisen varalle lakia olisi syytä päivittää siten, että perusoikeudet, demokratia ja opposition oikeudet toteutuvat kaikissa tilanteissa. Tämän luulisi sopivan myös nykyiselle oppositiolle.

puheenaiheet politiikka laki koronavirus
Kommentit (52)
 1. Nollatunti Ukko
  13.4.2020, 09:50

  ”Tämän luulisi sopivan myös nykyiselle oppositiolle.” Eipä taida sopia nykyiselle oppositiolle, kun odottelevat kieli pitkällä hallituksen kaatumista ja omaa pääsyään vallan kahvaan. Vai olenkohan vain lukenut liikaa iltapäivälehtiä kommenttipalstoineen ja tehnyt niiden perusteella vääriä johtopäätöksiä?

  1. Katja Jaakkola
   13.4.2020, 10:36

   Ehkä persut ovat kohdallasi päässeet tavoitteeseensa: pieni persuporukka on miehittänyt median keskustelupalstat älämölöllään niin, että syntyy vaikutelma isommastakin kansanliikkeestä, jopa kansan enemmistöstä. Sitten itse niitä lukiessaan väittävät – ja kokevat – olevansa Suomen kansa.

   Siksi niitä keskustelupalstoja on turha lukea. Niistä saa pelkkää ihottumaa.

   1. Pertti Pänkäläinen
    13.4.2020, 12:01

    Tuo on hyvä huomata. Vaikka keskustelupalstalla olisi 2000 minkä tahansa asian kannalla olevaa mielipidettä, se ei ole yleinen mielipide.
    Näinä aikoina negatiivisten, hyökkäävien ja loukkaavien kommenttien esittäjät ovat saaneet kriisitilanteesta extra-tasapainottavan boostin tunteilleen. Se heille sallittakoon.
    Minä kannatan realismia ja positiivista yhteisöllisyyttä.

    1. Se tietysti pätee tännekin; vaikka kaikki kommentoijat pitäisivät Timosen näkemyksiä viisaina, se ei tietenkään tarkoita, että yleisesti ottaen hänen näkemyksiään pidettäisiin viisaina.

     1. Nollatunti Ukko
      13.4.2020, 18:47

      Mahdollisesta viisaudestaan en osaa, enkä edes halua sanoa mitään, mutta ainakin Timonen perustelee kirjoituksissa esittämänsä mielipiteet poikkeuksellisen hyvin. Samanlaista asioihin perehtymistä toivoisi myös median edustajilta.

   2. Virva Itäranta
    13.4.2020, 12:07

    Itse asiassa juuri niitä kommenttikenttiä pitäisi lukea. Esittää omia mielipiteitä ja käydä laittamassa oikeaa tietoa valheiden ja vääristelyn tilalle.

    Muuten se ikävä sakki valtaa kaiken tilan ja huomion öyhötyksellään. Sitten olemme oikeasti pulassa seuraavien vaalien jälkeen.

    Muutaman vuoden tätä mielipidemuokkausta tehneenä, voin sanoa, että sillä on vaikutusta. Asialliset kommentit saavat enemmän tykkäyksiä kuin rääväsuiset. Öyhöttäjille on myös ruvettu vastaamaan rohkeasti. Ihmiset eivät enää hyväksy kritiikittä mitä tahansa. Trollitkin häviävät keskusteluista paljastettuina.

    Eli hommiin vaan! Yksi keskustelu päivässä? Pienillä askelilla sota voitetaan.

    1. Mölöttäjien harvalukuinen joukko on mielestäni joko huonosti suomenkieltä osaavia (en tarkoita kännipäissä kirjoiteltua osaamattomuutta) ehkä jopa trolleja tai muuten vain ”erilaisia”.
     Virvan kanssa olen samaa mieltä. Ölömölöttäjän siirtyessä henkilökohtaisuuksiin ja alatyylin sanaston käyttöön voi helposti päätellä sanottavan loppuneen. Melkolailla helposti näyttävät esim. genitaalialueelle siirtyvänkin, kunhan hieman provosoi. Joukossa on tosin jokunen jonka suurinpia lipsahduksia ovat lauseet : ”Ehkä totuudenpuhuminen kuuluu luonteeseeni” [Ha-ahon twiitti marraskuu 2019], mutta ”pikkujuna siellä, kuinka pysyy tiellä, juna menee vaan..” Helppohan tuon kanssa on samaa mieltä olla 😉 Ehkä…

     Kiitettävästi viimeaikoina tilaa näyttää otetunkin – ja niin ölömölö siirtyy helposti keskinäiseen vaarattomaan hymistelyyn.
     Nuo ”kirjoittelenpa (tai kaveri kirjoittelee) omiin sanomiini ja ulosteisiini” ja muilla foorumeilla sitten omaa (tai mestarin) sanomaan ylistän on mielestäni toinen toisilleen twisertelyä valheentorjunnan kannalta hankalampi .
     Blogistina Saku onkin hyvin ottanut oman tilansa. Arvelen, että asiattomien ja osaamattomien joukko kokee itsensä jotenkin uhatuksi. Yhteydenottojen/hörhökommenttien määrä kertonee, että ”luettu on, muttei ymmärretty”.
     Eikun tilaa rajaamaan.

    2. Minä olen huomannut päinvastaista. Näillä persuilla on pää niin syvällä *ersiissä etteivät kykene näkemään muuta kuin oman ”totuutensa”.

    3. Eipä siitä apua olisi. Ainakaan Ilta-Sanomissa eivät tuppaa vastakommentit läpäisevän seulaa. Joskus jopa saatan ymmärtää miksi, mutta yleensä ei ole hajuakaan mikä aiheuttaa sensuroinnin, ellei sitten vain se, että kirjoitus ei noudata sensorin omaa ajatuksenkulkua.

     1. Nollatunti Ukko
      13.4.2020, 15:43

      Niinpä. Koko viime vuonna oli täysin mahdotonta saada ujutettua Iltasanomiin minkäänlaista silloista pääministeri Antti Rinnettä puoltavaa kannanottoa. Ja kyseinen lehti väittää olevansa puolueeton ”Suomen suurin uutismedia”. Mielestäni Kokoomus-MV on oikein hyvä nimitys Iltasanomille.

     2. Jopa Helsinginsanomien kommenttien ”sensurointipolitiikka” on alkanut hämmästyttämään. Ainakin nykyisen asuntomarkkinatilanteen kritisoiminen ei siellä mene läpi. Johtuisikohan Oikotiestä?

   3. Nollatunti Ukko
    13.4.2020, 15:38

    Ymmärrän kyllä, että siellä on vain pieni porukka. Lukijoita on kuitenkin paljon. Timo Haapalan juttuja en enää aikoihin ole viitsinyt lukea, mutta muuten on hyvä tietää mitä näissä lehdissä kulloinkin väitetään. Kommenttiosioissa on hyvä tuoda välillä toisenlaistakin näkemystä esiin. Varsinkin kun normaalissa kanssakäymisessäkin välillä kuulee, miten hallituksen pitäisi erota ja perustelunsa ovat suoraan iltapäivälehdistä.

    1. Olen julkituonut suhteeni iltapäivälehdistön kirjoituksiin, en käytä enkä lue. Asia tietoa saa muualtakin. Eilen illalla huomasin tv-viihteen tuotesijoittelu osiossa HS:n mainoksen, jossa oli mukana myös konsernin toisen ”totuudentorven” mainonnainen. Olisiko nyt se hetki, että leviikissä olisi tapahnut jotain……??

 2. Sitä tässä vaan ihmettelen, että miksiköhän tätä ongelmaa ei ole huomattu lakia säädettäessä. Kuitenkin lakiesitys on kulkenut aika monen ”talibanin” ja valiokunnan kautta.
  Varsin erikoiselta vaikuttaa.

  1. Usein käy niin että epäkohtia ja yllätyksiä löytyy vasta siinä vaiheessa kun lainsäädäntöä joudutaan soveltamaan ja ottamaan käyttöön, lainsäätäjä kun ei ole erehtyväinen eikä aina osaa ennustaa oikein sitä miten tulevaisuudessa tapahtumat ilmenevät. Mutta parempi myöhään nyt kuin vasta silloin, kun meillä ehkä taas on sellainen hallitus, joka ei turhia kursaile perusoikeuksien rajoittamisen suhteen.

   1. Niin, nyt tuntuu kyllä siltä, että… että elämä yllättää. Kansanedustajatkin. Ovat ihmeissään, että oppositionkin ulkopuolella on elämää…

    Ainakin siinä mielessä, että huutokuoro oppositiocaesarit veisaa…Apua, onko meillä lakeja? Mitä ne ovat? Onko se luckyluke-se perustuslaki? Vai onko laki joku laki siitä, että mattoa ei saa kahta viikkoa kauempaa tuulettaa kuistilta? Minä vuonna Suomen Laki- Oy on perustettu, minuutin tarkkuudella, ylöspäin pyöristäen? Onko pörsissä? Paskaa, jos ei ole, on minun lainopillis-tulkinnantulkinnanvarainen ennuste.

    …Niin, no, ei se kai ihan sitäkään. Riippuu kai miten sen ottaa… Ja halla-vie -saarijärvenpaavonperunat- politiikantutkkiat huutaa. https://fi.wikipedia.org/wiki/Halla_(maalaus), tuo on muuten aika paska mustavalkovalokuva, toi. Kuuluisa photographikko-poliitikko Hugo Simbergin ottama, 1895-vuoden loppupuolella, rautakaudella.

    Lisää taidehistoriapläjäyksiä. https://fi.wikipedia.org/wiki/Huuto

   2. Eeva-Liisa Haanpää
    17.4.2020, 04:45

    Minusta taas vaikuttaa siltä, että lainsäätäjä on ollut erehtyväinen.

    1. Ihminen on erehtyväinen, poislukien persut. Ehkä he eivät miellä itseään ihmisiksi ja siksi ihmisoikeudetkin ovat heistä turhia?
     Persuja tuo valmiuslakien helppo käyttöönotto yksinkertaisella enemmistöllä ei muuten häirinnyt. Hallituspuolueet asian huomasivat ja haluavat korjata sen. Eli kuka on kypsä vastuuseen, kuka ei.

  2. ari paavilainen
   13.4.2020, 15:36

   Huomaa, että olemme ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa huomio voidaan tehdä.. Tietysti olisi ollut hyvä, jos tämä olisi tullut ilmi jossain simulaatiokokeessa.. mutta hyvä että edes nyt. Vastainen voidaan välttää muokkaamalla lakia, kuten Sakari jo ilmaisi.

   1. Simulaattori… Se. Se kuntouttava työtoiminta oli varmaan sellainen eräänlainen työsimulaattori.
    Mutta ainiin, kyllä siitä tuli se 9 ,000195€, löpökuluihin meni n. 200 € viikossa, eväisiin… no niihin ei mennyt rahaa, siellä ei saanut syödä nimittäin, paitsi pomo ja sen huippukollegat-poppoo. Siitähän voi vaikka joutua laihdutuskuurille, jos pitää lounastauon kerran tilikaudessa.

    1. Ihmeellinen asenne, etkä tainnut kuntoutua.

     Hakeuduin ihan itse ja vapaaehtoisesti kuntouttavaan työtoimintaan ollessani pitkään lomautettuna.

     Oli sellainen illuusio, että työllistyisin sitä kautta. En työllistynyt, mutta lähdin opiskelemaan lisää ja sain arvokkaita kontakteja mm. mediaan, politiikkaan jne.

     Tuo 9 €/päivä on muuten vale. Sinä sait peruspäivärahan sen lisäksi.

Kommentointi suljettu.