Syylliset sisään!

Olen ennenkin muistuttanut takavuosien Tabu-sarjan kyläkäräjistä, jotka alkoivat puheenjohtajan käskyllä tuoda syyllinen sisään. Erehdyin pääsiäispyhinä selailemaan opposition edustajien twiittejä, ja siellä näkyy olevan ihan samanlainen meininki. Syyllisenä seisomaan ollaan tuomassa pääministerin ja koko hallituksen lisäksi myös Yle, joka antaa hallitukselle liikaa näkyvyyttä suorilla tiedotustilaisuuksilla.

Hallitus on tietenkin syyllinen koronaviruksen leviämiseen ja suojamaskien puuttumiseen, mutta syyttelee muita, kertoo kansanedustaja kansainvälisellä kielellä.

Opposition tehtävä on arvostella hallitusta, mutta pitäisi siinäkin olla jokin tolkku. Sen lisäksi voisi tehdä myös rakentavia ehdotuksia tilanteen korjaamiseksi, mutta niitä ei löydy. Löytyy vain syyttelyä.

Jos syyllisiä ruvetaan hakemaan, niin haetaan sitten kauempaa. Ruvetaan puhumaan vaikkapa THL:n leikkauksista vuosina 2013-16. Jo silloin tiedettiin, että leikkausten jälkeen ”THL ei ole enää samalla tavalla valmis uusien virusepidemioiden tuloon”.

Tai ruvetaan puhumaan suojavarusteiden tuotannon harkitusta alasajosta, joka alkoi vuonna 2000 Kemiran päättäessä myydä varusteita tuottavan tytäryhtiönsä amerikkalaisille. Se johti tuotannon lopettamiseen Suomessa. Tästä kaupasta ei voi syyttää poliitikkoja, sillä se oli puhdasta liiketoimintaa.

Ei siitä kannata syyttää enää yhtään ketään. Myöskään koronaviruksen leviämisestä ei kannata syyttää ketään, sillä yhtä syyllistä ei löydy. Suojamaskikauppoja puidaan tänään, kun Työ- ja elinkeinoministeriö saa ulkopuolisen selvityksen epäkelpojen maskien tilaamisesta yrittäjiltä, joiden kanssa ei olisi pitänyt tehdä kauppoja.

Suoraan sanoen ei kiinnosta hirveästi tämäkään. Virheitä on tehty, Huoltovarmuuskeskuksen johtaja erosi ja kaksi johtoryhmän jäsentä on hyllytetty selvityksen ajaksi. Asia pitää tietenkin selvittää, mutta syyllisten etsimistä ja rankaisemista tärkeämpää on oppia tehdyistä virheistä. Hankintaketjuissa ja toimivaltuuksissa olevat puutteet pitää korjata, mutta julkinen jalkapuussa istuttaminen ei palvele yleistä etua. Se palvelee vain yksityistä ja poliittista etua.

Kaupoissa mukana olleet yrittäjät saavat julkisuutta ja poliitikot pääsevät puhumaan kannattajilleen. Oppositiossa näkyy olevan jo valmiiksi sellainen henki, että paljastuipa kaupoista ihan mitä tahansa, niin syy on joka tapauksessa vain hallituksen. Vastuuministerin ja jopa pääministerin olisi pitänyt tutkia tarkasti tehtävä kauppa, mielellään vieläpä kauppatavarakin.

Opposition vetämän somekäräjöinnin asetelma on yhtä absurdi kuin Tabun kyläkäräjien, kun syyllinen tiedetään ja rikos on selvä asia, mutta rikoksen laatu ei vielä ole tiedossa. Kyläkäräjille raahattu syyllinen havaittiin syylliseksi liiterin polton lisäksi moottoripyörällä ajamiseen ilman kypärää, baarissa istumiseen ja Annelin panemiseen. Eiköhän hallituskin saada somekäräjillä syylliseksi vaikka mihin.

Sitä minä vain mietin, että kuinkahan nämä somekäräjien syyttäjinä ja tuomareina toimivat oppositiopoliitikot olisivat hallitusvastuussa selvinneet. Sitä emme saa koskaan tietää, ja se saattaa olla kaikkien onni.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka koronavirus
Kommentit (59)
 1. Upea loppulause!

 2. Itse foliohattu päässä pohdin oliko ollenkaan virhe? Virhe viitaten vahinkoon, epäonnistumiseen tehtävässä. Myytkö nenäliinoja, mulla on rahaa.
  Joka tapauksessa onko nuo maskit mitälie ainoita tuotteita joilla ei ole palautusoikeutta kuittia vastaan? Tilattiin yhtä, saatiin toista, nyt rahat takaisin kiitos. Ei tää niin hankalaa voi olla.

  1. Kaisa Jyräs
   14.4.2020, 11:28

   Että kuluttaja-asiamie soittaa rimpaurraa Kiinaan. Paketteihin kirjoitetaan mustalla tushilla asiakaspalaute ja 5 milj.kolahtaa takaisin jollekin?? niin mille tilille??? Jos näin ei tapahdu, haukutaan hallitus. Vaaditaan ero. Hallituksen viisikko on loppuunpalanut. Sou vot! Pitäkää tunkkinne. Eroaa. Mites nyt järjestetään uudet vaalit? On Uusimaa motissa ja yli 10 hengen kokoontumiskielto. Miten nämä lait puretaan kun ei ole toimivaltaista hallitusta? Ei hätiä, julistetaan Halla-aho diktaattoriksi, ihan vaan vähäksi aikaa, kunnes lupiinit on kukkineet ja kutturuusut kurmuutettu.

  2. Mirja Pekkonen
   14.4.2020, 11:48

   Ne ovat aivan käyttökelpoisia kotihoitoon missä on myöskin huutava pula suojaimista.

   1. Sami Eklund
    14.4.2020, 13:28

    Osa noista kiinalaisista hengityssuojaimista on käyttökelvottomia siitä yksinkertaisesta syystä, ettei niitä ole mahdollista kiinnittää kasvoille. Työpaikalleni toimitettiin aluksi suojaimia, joitten toinen korvanauha oli normaalimittainen, toisen ollessa käytännössä vain kuminauhan pätkä suojaimen ala- ja yläreunan välillä. Pienikokoisimmatkaan hoitajistamme eivät ole onnistuneet saamaan niitä pysymään suunsa ja nenänsä päällä tuosta eriparisuudesta johtuen. Itse olen melko kookas eivätkä suojaimet edes ylety korvaltani toiselle. Kotihoidossa tuollainenkin tavara saattaisi tietty mennä, mikäli hoitajalla on aikaa ja sorminäppäryyttä askarrella kuhunkin suojaimeen erillinen kiinnitysnauha asiakkaalta toiselle siirtymisen aikana.

Kommentointi suljettu.