Lavea pensseli

Business Finlandin ja ely-keskusten jakamat koronatuet puhuttavat kansaa, mutta yllättävän vähän median poliittisia toimittajia. Sinänsä media ihan laidasta laitaan on nostanut esille listauksia tukien saajista, mutta tavallisesti niin kärkkäät politiikan toimittajat ovat hiljaa. Jostain syystä asia ei kiinnosta, ja jos vähän kiinnostaakin, niin se saa ymmärrystä.

Kansa sen sijaan ei oikein näytä ymmärtävän. Tämä voidaan tietysti kuitata kateudeksi ja tietämättömyydeksi tukien todellisesta luonteesta, yritysten tilasta ja tuen myöntämisprosessista. Ei näitä tietoja saakaan, sillä vaikka tuen yleiset myöntämisperusteet ovat julkisia, niin tiedot yksittäisten tukien myöntämisen perusteista ovat liikesalaisuuksia. Niinpä media on tutkinut yritysten kaupparekisteritietoja, sikäli kun niitä on edes lähetetty.

Ihan yleisesti ymmärretään, että maan hallitus ei niitä tukia ole myöntänyt, vaan se on vain avannut piikin niiden myöntäjille. Samalla neuvottiin käyttämään laveaa ja joustavaa tulkintaa. Ilmeisesti tätä neuvoa on noudatettu tunnollisesti. Jopa niin tunnollisesti, että elinkeinoministeri Mika Lintilä ilmoitti työ- ja elinkeinoministeriön sekä valtiontalouden tarkastusviraston aloittavan sisäisen tarkastuksen.

Business Finland vakuuttaa, että kaikki on tehty sääntöjen mukaan. Yhtiö auditoi omia päätöksiään säännöllisesti, eikä ole havainnut virheitä. Jos näin on, niin ne säännöt ovat ilmeisesti todella väljät, sillä tukea on myönnetty sekä rahattomille että miljoonavoittoja takoville ja osinkoja jakaville yrityksille. Business Finland kertoo käyneensä uudelleen läpi ne muutamat hakemukset, joista ensiksi nousi julkisuudessa eniten porua. Niissä ei ole havaittu mitään vikaa.

Ei tämä näin voi mennä. Kun valtion rahaa jaetaan, niin se tehdään virkavastuulla. Kaikkien päätösten on täytettävä edellytykset, ja kun epäilyjä on ilmennyt, niin ei voida tutkia uudelleen vain eniten huomiota herättäneitä tapauksia. Se on vastoin hallinnon tasapuolisuuden vaatimusta, sillä tarkempaan syyniin joutuvat vain ne yritykset, jotka jo muutenkin ovat saaneet negatiivista julkisuutta näillä epäilyillä. Kyllä ihan kaikki päätökset on käytävä uudelleen läpi. Viranomaisella on itseoikaisuvelvollisuus, joka tarkoittaa selkeästi virheellisten päätösten korjaamista oma-aloitteisesti.

Nyt kuitenkin jäädään odottelemaan sisäisen tarkastuksen tuloksia. Siinä vaiheessa virheitä on myöhäistä korjata, sillä takaisinperintä ei välttämättä onnistu.

Ihan sama koskee ely-keskusten tekemiä päätöksiä.  Niistä Helsingin Sanomat on löytänyt ihan samanlaisia kummallisuuksia, kun jopa nollaliikevaihdolla toimineille yrityksille on myönnetty kymmenien tuhansien eurojen avustuksia. Seuraavaksi joudutaan määräämään sisäinen tarkastus myös ely-keskuksiin.

Aloitin puhumalla politiikan toimittajista, joten lopetan samalla aiheella. Tämä ristiriita yleisön kiinnostuksen ja politiikan toimittajien kiinnostuksen puuttumisen välillä on silmiinpistävä. Väkisin tulee mieleen, että kun on kyseessä liike-elämän etu eikä voida osoittaa sormella nuoria naisministereitä, niin ollaan hiljaa. Kellossa olisi ihan toinen ääni, jos hallitus olisi antanut rahaa vaikkapa työttömille ja pieneläkeläisille. Vappusatasesta on jaksettu irvistellä kaksi vuotta, mutta vappusatatonnisista vaietaan.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka koronavirus
Kommentit (89)
 1. Persuedustaja Turtiaiden tapaus on vailla vertaansa. Veronmaksajat maksavat hänelle kansanedustajapalkkaa ja nyt vielä yritystukia. Lisäksi hänen yrityksensä toimii voimanoston alalla, joka ei ole yhteiskunnallisessa mielessä niitä tärkeimpiä, ehkä jopa turha.

  1. Harri Kekki
   22.4.2020, 09:08

   Vuosi sitten kaadettu edellienn firma velkojien ja verottajan tappioksi – ei uuta kun uusi yritys yhteiskunnan tukirahalla “kehitykseen”.

   1. Merkityksetön
    22.4.2020, 15:22

    Nämä oy yritysmuodot juuri mahdollistavat tämän. Oyn verovelkatodistuksissa eivät näy omistajien taustat ja näisen omistajien edellisten yritysten konkurssit ja niistä jääneet verovelat. Ilmankos nyt saajina ovat järjestään oy muotoisia yrityksiä. Vain murto-osa saajissa on yritymuodostaan ky ja ay.

  2. Kalle-Ville Ruohonen
   22.4.2020, 09:21

   Tämä mies on tottunut pitämään käsiään veronmaksajien taskuissa. Hänen eduskunnalta rahastamansa kilometrikorvaukset tulisivat myös ottaa suurennuslasin alle. Minä en halua olla rahoittamassa näitä asiattomia rahastuksia.
   Miehen kannattajienkin luulisi jo reagoivan – viimeistään seuraavissa vaaleissa.

   1. Vote Kumpula
    22.4.2020, 14:42

    Tarkoittanette Herra A. Turtiaisen taksimatkojen kuluja, joiden voidaan todeta oilevan aiheettomia, koska julisillakin liikennevälineillä on täysin mahdollista kulkea? Varsinkin urheilijan? Vai onko voimanostojen harrastus vienyt jalkojen liikunnan heikoksi?

   2. Amerikanmalli
    23.4.2020, 16:48

    Taisi Ano aktiivisesti unohtaa,että vielä vuosi takaperin kehui vaaliteltoilla amerikanmallia, jossa yhteiskunta ei lapioi rahaa turhiin tukiin eikä palveluihin.

  3. Lisäksi miehen tulot olivat ennen kansanedustajuutta noin 10 000€ vuodessa. Ja tämä kaveri kehtaa puhua siitä, kuinka hän on nettomaksaja yhteiskunnalle…

 2. Viljo Manninen
  22.4.2020, 09:04

  Kyllä sellainen sosialismi yrittäjiä kiinnostaa, missä portin pielessä on lähes avoin laatikko täynnä vapputonneja otettavaksi!

  1. Olikohan Aarno Laitinen joka sanoi jo 80 luvulla että Suomessa ei ole kansallistettu kun yrittäjäriski. Onhan valppaat iltapäivälehdet keksineet että pääministerin mies on töissä tukea saavassa firmassa. Ei siis omistajana, vaan ihan duunarina. Kamalata.

   1. Kylla PM Sanna Marin itse pyytämättä – mutta ei yllättäen itse kertoi. Kuin myös sen, että puolisonsa ei omista po yritystä miltään osin, eikä osallistunut anomuksen käsittelyyn. On vain työläinen po ytityksessä. Taisi exPM, Herra J. Sipilä jättää ‘jotain’ yhteyksistään, varoistaan, tms kertomatta?

Kommentointi suljettu.