Huono idea

Eilen viittasin MTK:n, ruotsinkielisen tuottajajärjestö SLC:n, Maaseudun Työnantajaliitto MTA:n ja Teollisuusliiton maan hallitukselle kuukausi sitten esittämään kahdeksan kohdan ohjelmaan työvoiman saamiseksi maatiloille. MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila selvensi tätä ohjelmaa Helsingin Sanomille. Siinä kiinnittää huomiota tämä kohta:

Samalla kun järjestöt esittävät palkkatuen korottamista 50 prosenttiin sekä määräaikaisen palkkatuen ottamista käyttöön nuorille, opiskelijoille ja kotiutuville varusmiehille, ne esittävät myös, että osa työntekijöistä pantaisiin työskentelemään ilman palkkaa. Tuntuu siltä, että tämä ehdotus on lisätty ohjelmaan ajattelematta asiaa tarkemmin.

Työkokeilu on tarkoitettu työttömille, jotka haluavat selvittää ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojaan tai mahdollisuuksiaan palata työmarkkinoille. Se voidaan järjestää silloin, kun henkilöltä puuttuu ammatillinen koulutus tai hän on ollut pitkään pois työmarkkinoilta. Työkokeilussa henkilö tekee työpaikalla yleisesti työsuhteessa tehtäviä töitä, mutta kyseessä ei ole työsuhde. Kokeilu voi kestää samalla työnantajalla enintään kuusi kuukautta. Lisätietoja löytyy TE-palvelujen sivulta, jota esityksen tekijät selvästikään eivät ole avanneet.

Ajatus kahden kastin työntekijöistä kertoo taas kerran siitä kieroutuneesta asenteesta, josta Paula Takio kertoi Ylen kolumnissaan. Pitkäaikaistyöttömät ovat niitä, jotka eivät kuitenkaan nouse kotisohvilta, joten heidät pitää pakottaa palkattomaan työhön. Koronan takia työttömäksi tai lomautetuksi joutuneet ovat sitten työttömiä ilman omaa syytään, joten heille pitää maksaa palkkaa.

Meille on vuosia kerrottu, että työttömät ovat laiskoja. Jatkuvasti on marssitettu esiin tuilla laiskottelevia Sossu-Tatuja, joiden olemassaolosta ei ole edes varmuutta. Sipilän hallituksen toteuttama aktiivimalli vahvisti mielikuvaa laiskoista työttömistä. Kun nyt yhä useampi joutuu kokemaan työttömyyden, niin toivottavasti asenteet muuttuvat.

Sitä odotellessa toivon, että maataloustuottajien järjestöt miettivät itsekin tilannetta, jossa samassa työpaikassa olisi palkallisia ja palkattomia tekemässä samaa työtä rinta rinnan. Maataloustyö on kausiluontoista, joten työkokeilijoilla ei olisi käytännön mahdollisuuksia työllistyä pysyvästi. Ihan sama on tilanne ollut jo kauan muilla aloilla monessa työpaikassa, jossa työkokeilijat vaihtuvat määräajan kuluttua umpeen. Se herättää katkeruutta, ja sitä tuskin halutaan heikentämään työvoimapulasta kärsivän alan ilmapiiriä.

En edes usko, että maan hallitus lämpenee työkokeilun ottamiselle keinovalikoimaan. Ajatus on kerta kaikkiaan niin huono, että se pitäisi unohtaa heti. Sitä huonompi ajatus olisi vain kuntouttavan työtoiminnan ottaminen mukaan. Sehän on jo vuosia nähty hyväksi keinoksi saada palkatonta työvoimaa.

puheenaiheet koronavirus yhteiskunta tyoelama
Kommentit (51)
 1. Hesarista:

  Maataloustuottajien keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo, että Suomesta palkattavaan työvoimaan liittyy riskejä, joita ulkomaisen kausityövoiman kohdalla ei ole.

  Sanaton…

  Viimeistään nyt on selvää, että työttömyyttä ei haluta vähentää, mutta palkkakustannukset halutaan sälyttää jollekulle muulle kuin työn teettäjälle.

  Kohti orjayhteiskuntaa.

  1. Se riski on tietysti palkka ja jonkinlaista ihmisarvoa suojelemaan tarkoitetut työsopimukset.

   Minua on pitkään suoraan sanoen vituttanut kielen muovautuminen selittämään sietämättömiä asioita normaaliksi. Mitä helvettiä tarkoittaa ”työtoiminta”? Ilmaisu muodostuu kahdesta sanasta, työstä ja toiminnasta. Piti synnyttää kaunis naamioiva uudissana, kun palkaton työ ja orjatyö karahtavat pahalla tavalla korvaan.

   Niin me mukaudumme. Työtoiminnasta on tullut arkikieltä. Eikä kieli muovaudu, sitä muovataan. On hyvin tarkoituksenmukaista kun sietämättömille asioille saadaan hyväksyttävä ilmaisu. ”Lopullinen ratkaisu” on paljon hyväksyttävämpi ilmaisu kuin ”kansanmurha”.

  2. äimänkäki
   30.4.2020, 12:06

   Jäikö tuossakin jutussa ”journalistilta” selvittämättä mikä se semmonen riski on? Vai oliko jutulla pelkkä julistusarvo? Julistuksia harrastetaan paljon tietyntyyppisissä ”demokratioissa”. Mainitaan yksi, Pohjois-Korea. Taitaa Suomikin olla jo sellainen jos valtamediasta lukee.

   Jos ei saada ilmaista työvoimaa niin ”valtion” on palkka maksettava kuitenkin. Nokitellaan prosenteilla. Häkämies johtaa toistaiseksi seitsemänkymmenen prosentin palkkatuella. Kokoomus kutsuu tätä leikkisästi markkinataloudeksi.

   1. Jarno Laine
    30.4.2020, 12:55

    Yksi riski ainakin mainittiin eli se, että lomautusten loppuessa työntekijät lähtevät heti ja palaavat varsinaisiin työpaikkoihinsa jättäen maatilatyöt kesken.

    1. Mirja Pekkonen
     2.5.2020, 23:57

     Palkatkoon työttömiä sinne, heiltä eivät lomautukset lopu.

 2. PeelsePuupi
  30.4.2020, 09:59

  Hmmm… Työttömän pitäisi suorittaa työkokeilu selvittääkseen uravaihtoehtojaan alalla, johon työnantajat eivät halua kotimaista työvoimaa… Mikäs se semmoinen uravaihtoehto on ja miksi sitä pitää kokeilla, kun tiedetään jo valmiiksi, että sillä ei pysty elättämään itseään??

Kommentointi suljettu.