Poikkeuksellista vappua!

En muista enkä viitsi tarkistaa, mutta itseni tuntien oletan minulla olleen tapana kirjoittaa joka vuosi jonkinlainen vappupuhe. Tänä vuonna pitäisi aloittaa puhumalla koronan aiheuttamasta poikkeuksellisesta tilanteesta, mutta sen te kaikki jo tiedätte yhtä hyvin kuin minäkin. Siksi jätän oman puheeni väliin ja vilkaisen, mitä poliitikot ovat puhuneet. Tänä vuonna sen voi onneksi tehdä jo etukäteen, koska vapputervehdykset ovat virtuaalisia. Laiskuuttani en edes viitsi katsoa alkuperäisiä tervehdyksiä, vaan menen suoraan Helsingin Sanomien tekemään yhteenvetoon.

Keskustan puheenjohtaja ja maan valtiovarainministeri Katri Kulmuni maalaa tutun tuntuisia uhkakuvia tulevien sukupolvien maksettaviksi lankeavista veloista. Tällähän meitä on peloteltu jo vuosikausia aina silloin, kun on haluttu keventää suurituloisten verotusta ja leikata köyhiltä, joille juuri nyt ei ole jakovaraa. Ei ole tulevaisuudessakaan, sillä velkavuori kasvaa.

Niinpä Kulmunin mukaan tulevaisuuden odotuksista pitää tinkiä, ja pysyviä menoja lisäävät uudistukset on siirrettävä odottamaan parempia taloudellisia aikoja. Tämä tarkoittaa muun muassa hoitajamitoituksesta ja oppivelvollisuuden pidentämisestä luopumista. Myös työmarkkinoille tarvitaan hänen mukaansa lisää joustoa, ja yritysten tueksi on madallettava työllistämisen ja investointien kynnystä. Tämä tarkoittaa tunnetusti verohelpotuksia yrityksille, ja koska velkataakka kasvaa, niin muut maksavat enemmän veroja.

Kokoomuksen Petteri Orpo sanoo samat asiat suoremmin. Hänen mukaansa tarvitaan uudistuksia työmarkkinoille, sosiaaliturvaan ja verotukseen. Esimerkkinä hän mainitsee nykyistä joustavammat työmarkkinat.

Kokoomuksen linjan tuntien tämä tarkoittaa ay-liikkeen romuttamista, työehtosopimusten yleissitovuudesta luopumista, sosiaaliturvan leikkaamista ja suurituloisten verotuksen keventämistä. Joustavat työmarkkinat tarkoittavat kokoomukselle sitä, että vain työntekijät joustavat.

Poikkeustila tarkoittaa sitä, että tällä hetkellä ajatellaan poikkeuksellisella tavalla. Pinnan alla muhivat kuitenkin entiset ajatukset, jotka vain odottelevat ulospääsyä. SDP:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma sanoo omassa tervehdyksessään, että nyt valtiota huutavat apuun myös monet heistä, jotka vielä hetki sitten halusivat ohutta valtiota ja pientä verotusta. Koronakriisissä olemme kuitenkin saaneet vankan opetuksen, miksi toimiva yhteiskunta ja vahva valtio ovat hyödyllisiä kaikille suomalaisille – myös niille, jotka ovat aina ajatelleet tulevansa toimeen omillaan.

Nyt tarvitaan sitä parjattua valtiota ottamaan velkaa ja auttamaan kaikkia. Kunhan ajat paranevat, niin sitten palataan entiseen ajatteluun. Sittenpä kaikki eivät enää tarvitsekaan hyvinvointivaltiota. Eivät ainakaan ne, jotka nyt saavat siltä hyvinvointivaltiolta kaikkein eniten.

Jossain vaiheessa erehdyin varovasti toivomaan, että koronakevät toisi ajatteluun joitain pysyviä muutoksia ja että hyvinvointivaltion rooli alettaisiin ymmärtää paremmin. Kiitos Kulmunille ja Orpolle siitä, että kerroitte jo tässä vaiheessa todelliset näkemyksenne. Tiedänpähän taas kerran, mitä se yhteen hiileen puhaltaminen tarkoittaa. Siihen puhalletaan yhdessä vain niin kauan, että hiillos syttyy ja alkaa lämmittää. Sitten suurin osa puhaltajista sysätään kauemmaksi.

puheenaiheet koronavirus yhteiskunta politiikka
Kommentit (68)
 1. Jukka Laine
  1.5.2020, 09:25

  Hyvää vappua Sakari.

  Porvari pelkää paljon taas että kommunismi tulee ja vie rahat.

  1. Vai onko se sittenkin niin ettei porvari pelkää mitään ja siksi vaatii kaiken. Enää ei ole pelottavaa kommunistista valtiota vain rajan toisella puolella. Tosin Kiina ulottaa lonkeronsa jo pitkälle eurooppaan. Ehkä porvaritkin joskus heräävät miten paljon kiina jo vaikuttaa eurooppaankin.

   1. Pitäisi tutkia
    2.5.2020, 10:10

    Porvarit tekevät kauppaa ja kaveeraavat Kiinan valtion kanssa. Mainostavat heidän viinojaan eduskunnassa otetuin valokuvin. Toimivat Kiinan bulvaaneina Suomessa ja ottavat heiltä vastaan rahaa. Eikä tällä ole mitään tekemistä lahjonnan kanssa, ehei. Ainakaan jos persuilta itseltään kysyy.

 2. Hyvää Vappua Sakulle ja muille
  Haluaisin tietää, käykö Kulmunin ja Orpon säästökohteeksi hävittäjähankintojen 10.000 miljoonan euron menoerän lykkääminen esimerkiksi viidellä vuodella jotta saamme talouden jälleen tolpilleen.

  1. Kummastelija
   1.5.2020, 10:35

   Meinaatko, että porvareita olisi alkanut houkutella 14 % tasavero ja Kokoomuksen sisarpuolueen rautaisella kädellä hallitsema valtakunta?

   1. Mikko Ilmen
    2.5.2020, 00:17

    Tasaveroon ollaan oltu matkalla jo noin 30 vuotta, ja käytännössä kaikkien em. aikana poliittisen vallan kahvassa olleiden puolueiden hyväksynnästä ja toimesta.

    Viimeisempiä vääntöjä lienevät nämä kiinteistöverot ja yleisradiomaksut. Ja varmaankin joidenkin maakunnallisten alueiden käsittämät muutkin yhteiset yhtiöt. Esimerkkinä toimikoon vaikka PHj ja muut saman kaltaiset alueelliset muka yleishyödylliset yhtiöt…

    Porukka vaan katselee hoo moilasena kuinka vauhti kiihtyy kuin Matin ja Tepon esittämässä laulussa.

    Kyllähän tässä taas joku veroluontoinen maksu määrätään, ja minkäs teet kun ei niitä entisiäkään ei ole saatu poistettua, vaikka puheet ovat olleet kuin rahattomalla lehmän ostajalla. Vaikkapa Esko pula-Ahon masinoima ajoneuvon käyttömaksu. Puheissa oli silloin väliaikainen ratkaisu.

  2. Nyt joku järki tuohonkin touhuun. Uudet hävittäjät tarvitaan. Kuinka monella teillä on auto, joka on rakennettu ennen vuotta 1998? Suurin osa Hornetteja on sitä ikäluokkaa, ja voitte olla varma siitä, että niiden rakenteet ovat olleet paljon kovemmalla rasitukselle kuin teidän Audinne tai Skodanne.

   Luulisi, että historiasta opittaisiin jotain, mutta ei.
   Ennen talvisotaa valtio halusi säästää, ja hankki meille Vickersejä, mutta ei niihin aseita eikä optiikkaa. Seurauksena panssariaseen rampauttaminen. Hävittäjiksi hankittiin Fokkereita, joilla juuri ja juuri pärjättiin, mutta lähinnä lentäjien ja mekaanikkojen taitojen ansiosta. Kuten Fokkerista todettiin: siinä oli vain kaksi vikaa, sillä ei saanut ketään kiinni, eikä sillä päässyt ketään pakoon.

   Hävittäjähankinnan lykkääminen viidellä vuodella on pelkkää populistista höpinää, joka ei ole mitenkään kiinni reaalimaailmassa, ja joka osoittaa ettei asiasta metelöivillä ole mitään hajua siitä miksi koneita uusitaan. Putin toki varmaan olisi tyytyväinen….

   Ehkä myös RKP, koska viivästys antaisi ruotsalaisille aikaa koettaa saada Grippeninsä edes jotenkin myyntikuntoon. Tosin hekin ovat jo hylkäämässä koneen kehittämisen ja ovat sitoutuneet seuraavaan yhteiseurooppalaiseen koneeseen.

   Jos jostain pitää säästää, niin miten olisi niistä vuotuisista vastikkeettomista suorista yritystuista, jotka ylittävät kolmessa vuodessa koko hävittäjähankinnan hinnan?

   1. Ovatko hävittäjät edes kustannustehokkain puolustusase?

   2. äimänkäki
    1.5.2020, 14:50

    Kalliita leluja jotka kuitenkin menevät rikki ensimmäisenä. Monet ovat jo siirtyneet / siirtymässä miehittämättömiin “hävittäjiin” koska pilotti on hävittäjän heikoin lenkki. Kalliista hväittäjistä kärsivät muut puolustushaarat joita eniten tarvitaan. Noinniinkuinoikeasti, muutamalla ohjuksella saadaan Suomi lamautettua ja sitten voi valita kannattaako tänne enää tulla. Siinä eivät hävittäjät auta. Ja sitten nato pieraisee ja kääntää kylkeään. Nykymaailmassa pitää vielä varustautua sotaan, mutta miettiä pitää millä ja miten.

    Ja rahasta tässäkin puhutaan.

    1. Kummastelija
     1.5.2020, 16:09

     Hävittäjien vanhentumista ollaan povattu kyllä jo aika kauan. Milloin zeppeliinit ovat lentäneet liian korkealla, milloin pommikoneet ovat olleet liian nopeita, milloin ilmatorjuntaohjukset ovat olleet ylivoimaisia. Tällä kertaa nähtävästi miehittämättömät ilma-alukset ovat se uusi ihmease. Nyt vain on niin, että palveluskäytössä olevat UAV:t on tarkoitettu pikemminkin rynnäköimiseen, eivätkä ole kovin hyviä ilmataisteluissa.

     Paljon on myös puhuttu siitä, kuinka Venäjä muka vain jostain kummallisesta syystä tuhoaisi Suomen jollain ohjusiskuilla, eikä edes yrittäisi ottaa alueita haltuunsa. Venäjä ei kumminkaan ole toiminut tällä tavalla sodissaan, vaan se on nimenomaan havitellut lisää alueita.

     Sekin kauhuskenaario on kyllä mahdollinen, että Venäjän hallinto ajautuu jonkinlaiseen umpikujaan ja alkaa katkeruuttaan kylvää tuhoa ja hävitystä. Naapurimaiden tuhoaminen ilman varsinaista tarkoitusta olisi kuitenkin Venäjältä todellakin epätoivon teko, eikä siitä olisi mitään hyötyä. Riskejä taas olisi vaikka muille jakaa. Läntiset suurvallat voisivat puuttua asiaan ja lisäksi ainakin ydinsulkusopimus on siinä vaiheessa mennyttä. Ja jos Suomen noin vain annettaisiin hävitä sota, heräisi varmasti yhtäällä jos toisaallakin vakavia kysymyksiä siitä, kannattaako Yhdysvalloilta yleensä ottaen ostaa aseita, jos ei niillä hyvin koulutetuista käyttäjistä huolimatta kerran tee mitään.

     Yleiseen kriisivalmiuteen ja mm. ilmatorjuntaan kannattaa kyllä myös ilman muuta panostaa. Tämä edellyttää hallintokulttuurin parantamista. Ei voi olla niin, että kriisit nähdään mahdollisuuksina pumpata verorahoja hyvien veljien tuottamattomiin kohteisiin tavallisen kansan jäädessä heitteille. Onneksi nämä ongelmat tulivat nyt ilmi tällaisen suhteellisen lievän kriisin yhteydessä.

     Nämä ovat tosiaan hyvin vaikeita asioita. Epävakaina aikoina sotilaallisten(kin) kriisien todennäköisyys kasvaa. Toisaalta kansalaisten hyvinvoinnista täytyy pitää huolta, jotta olisi yleensä ottaen mitään, mitä puolustaa. Sääntöpohjainen maailmanjärjestys on myös saanut ainakin jonkinlaisen kolauksen. Valtiot eivät ole tässä korona-asiassa oikein puhaltaneet yhteen hiileen, vaan ne ovat jopa varastelleet toisiltaan välttämättömyystarvikkeita.

   3. sakutimonen
    1.5.2020, 20:47

    Tämä juttu ei käsittele hävittäjähankintoja. Älkää käyttäkö blogiani yleisenä keskustelupalstana.

    1. Sorry.

   4. Mikko Ilmen
    2.5.2020, 00:21

    Multa löytyy vielä Nissan ja Opel, ja en kerro kumpi on kuskina kussakin, kampea moni on veikannut, en tiedä kun kummaltakaan en ole kysynyt.

Kommentointi suljettu.