Perunapelto opettaa

– Ajatelkaa nyt, on kriisi ja ei saa politikoida ja pitää tehdä vain esityksiä, joista on hyötyä kriisistä selviämisessä – ja nuo tuovat esityksen, että turvapaikanhakijoille välitön työlupa! Seuraavaksi tulee työlupa laittomasti maassa oleskeleville. Maailmassa ei ole toista paikkaa, jossa maahan jääminen olisi näin kätsyä.

Näin harmitteli perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra eilen Facebookissa. Harmittelu liittyy eiliseen hallituksen linjaukseen, jolla työttömyysturvan ja asumistuen suojaosaa nostetaan 300 eurosta 500 euroon ja maassa oleville turvapaikanhakijoille myönnetään tilapäinen työlupa. Perussuomalaiset eivät vastustaneet suojaosien nostoa, mutta turvapaikanhakijoiden tilapäistä työlupaa he pitävät ideologisena hankkeena, jonka tarkoitus on tehdä käytännöstä pysyvä.

Saahan kaikilla asioilla politikoida, ja niin perussuomalaiset ovat koko ajan tehneetkin. Kun turvapaikanhakijoiden työlupa nousi keskusteluun maaliskuussa, niin Jussi Halla-ahon mielestä se oli hyvä idea.

  Nyt kun asiasta päätettiin, niin se on huono idea.

Tällainen poukkoileva politikointi syö kannatusta, kuten Ylen uusimmasta puoluekannatusmittauksestakin nähdään. Jos ei edes puolueen ykkösaiheeseen ole johdonmukaista linjaa, niin yhä useampi alkaa epäillä puolueen kykyä hoitaa maan asioita.

Mennään vielä noihin eilisiin päätöksiin ja niiden pysyvyydellä spekulointiin. Työttömyysturvan ja asumistuen suojaosan nosto on minun mielestäni oikeansuuntainen, mutta riittämätön toimenpide, kuten on tapana sanoa. Työttömät ottaisivat aina vastaan mitä tahansa tarjottua palkkatyötä, mutta alhainen suojaosa tekee lyhytaikaisesta työstä kannattamatonta byrokratialoukun takia. Kun suojaosa ylittyy, niin tuen maksatus keskeytyy selvitysten ajaksi, ja se aika voi olla pitkä. 300 eurolla ei kauan odotella tuen maksatuksen alkamista, eikä 500 euroa juurikaan paranna asiaa.

Suojaosuutta voisi nostaa lisääkin ihan pysyvästi. Nyt kun maataloudessa on tarjolla kausityötä ja halukkaita siihen on ilmoittautunut, niin olisi oiva tilaisuus helpottaa työttömien asemaa pysyvästi.

Ehkä juuri tällaisia ajatuksia ovat myös perussuomalaiset ajatelleet turvapaikanhakijoiden osalta. Kun jokin uusi järjestely nähdään hyväksi, niin siitä saattaa tulla pysyvä. Minä en pitäisi kovin huonona ideana työskentelyoikeuden myöntämistä turvapaikanhakijoille pysyvästi, sillä jo ihan ajan kulumisen ja mielekkään tekemisen kannalta palkkatyö olisi heillekin paras keino osallistua ja integroitua. Lisäksi se alentaisi kuluja, kun ansaittu palkka vaikuttaa vastaanottorahaan ihan samalla tavalla alentavasti kuin muihinkin tukiin.

Pelkona on tietenkin se, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneelle voitaisiin myöntää oleskelulupa työsuhteen perusteella. Tätä pelkoa pidän turhana, sillä ei vakituinenkaan työsuhde ole estänyt eikä estä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen palauttamista. Tilapäisessä sesonkityössä tämä pelko on vielä aiheettomampi.

Ennen sanottiin, että Siperia opettaa. Nyt voidaan sanoa, että perunapelto opettaa. Maatalouden työvoimapula pistää miettimään, onko maataloustuotantomme oikeasti ulkomaisen kausityövoiman varassa vai voitaisiinko ottaa järki käteen ja käyttää maassa jo olevaa kotimaista ja ulkomaista työvoimaa pysyvästi. Kansalaisuuteen, ihonväriin, kieleen ja uskontoon katsomatta me kaikki syömme joka päivä.

***
Arvaan, että noin sata lukijaa haluaa lähettää kommentiksi tämän uutisen kertoakseen, että nehän levittävät tautia. Eivät levitä, sillä karanteenissa olevia ei tietenkään palkata. Jos ette näe kokonaisuutta, niin olette ihan väärässä blogissa. Ja koska julkaisin uutisen itse, niin sen lähettäminen kertoo, että ette edes lue juttua ennen sen kommentointia.

puheenaiheet koronavirus politiikka yhteiskunta
Kommentit (45)
 1. Järkitarina taas kerran. Työvoimaa olisi. Pitäisi vaan saada se töihin. Jonkinlainen ongelma lienee majoitustilojen puute, mutta kaiketi siihenkin löytyy ratkaisu.
  Persujen poykkolu mielestäni näkyy jo kannatusluvuissa. Ihmettelen vaan että miksi siitä ei uutisoida? Tai ainakin keskustella että olisikohan käynyt näin? Selityksinä on vain että kun maailmalla, niin tietysti meilläkin turvaudutaan hallitukseen???? Mutta se persujen kannatuksen suoranainen romahdus ei näytä olevan edes keskustelun aiheena missään aviisissa, mitä olen seuraillut.

  1. Ei ne uskalla. Jaskamyrsky. Paikat täyttyisivät. Jos kyse olisi demarien romahduksesta, toimittajat riekkuisivat kilpaa.

  2. Entinen työtön
   7.5.2020, 11:23

   On ollut hämmästyttävää, kun ei ole lainkaan analysoitu perussuomalaisten yli kuuden prosentin kannatuksen laskua. Kun kannatussiirtymät mahtuivat virhemarginaaliin, piisasi analyysia ja ennustelua perskeko-hallituksen syntymiselle. Jopa kokoomuksessa oli tahoja, jotka naiivisti uskoivat perussuomalaisten kannatuksen olevan ikuista tai ainakin sen verran kestävää, että kokoomus pääsisit taas kerran hallituksessa johtoasemaan. Ehkä ihan tosissaan luultiin, että keskusta lähtisi hallituksesta, kun kannatus vain sakkaa. Tämä toiveajattelu on ollut koko ajan tosi outoa, kun keskusta nimenomaan kärsi historiallisen vaalitappionsa vastaavanlaisen hallituskokoonpanon takia.

   Perussuomalaisten piirissä hermostuneisuus on jo sillä tasolla, että etenkin äänestäjäkunnasta ihan aiheellinen kritiikki, puoluejohtaja kohtaan, saa kilariherkkyyden vain lisääntymään. On pyydetty kunnollisia poliittisia avauksia, on valitettu maahanmuutosta länkyttämisestä, kun on tärkeämpiäkin asioita olisi ja erityisesti on ihmetelty takertumista maanisesti johonkin maskiasiaan. Olen läheltä seuranneena ihmetellytkin eikö puolueelta odoteta mitään järkevää politiikkaa, vaan räksytys riittää. Nyt näyttää siltä, että vaatimuksia alkaa sataa eikä johdossa pinna tule sitä kestämään.

 2. hilkka aderinwale
  7.5.2020, 10:43

  Ihan oikea veto hallitukselta. Palkka ei varmaan ole kaksinen, mutta mielekästä puuhaa ihmisille, saa ajatukset muualle, ja turhautumisen astetta pienemmäksi.

  1. Ei pitkäaikaistyöttömällä ole varaa talkoisiin, kyllä työstä kuuluu saada palkka jolla voi elää. Ilmainen työ turhauttaa kaikkein eniten. Sitä on saanut tehdä jo ihan riittämiin.

Kommentointi suljettu.