Kuka kaiken maksaa?

Nyt on tullut selväksi, ettei markkinavoimilla ole mitään ratkaisua koronakriisin aiheuttamiin talousongelmiin. Jonkun on kuitenkin maksettava, kun valtion piikki on auki yritystuille ja parasta aikaa päätetään ravintoloille suunnattavasta suorasta tuesta. Rahaa menee, mutta jostain sitä vain riittää. Tähän asti on aina sanottu, että jakovaraa ei kerta kaikkiaan ole.

Itse kyselin maksajan perään jo toissapäivänä ja eilen. Kaikille on tietenkin selvää, että me kansalaisethan kaiken maksamme, mutta maksutavasta ollaan eri mieltä. Se selviää vaikkapa MT-gallupin kyselystä, jonka mukaan 24 prosenttia vastanneista on veronkorotusten kannalla. Julkisia palveluja supistaisi 18 prosenttia, sosiaaliturvaa ja etuuksia leikkaisi 12 prosenttia ja eläkeiän nostoa kannattaa 6 prosenttia. Huomattavan moni eli 14 prosenttia on sitä mieltä, että jotain pitää tehdä, mutta ei tiedä mitä.

Vastaajien puoluekanta selvittää omalla tavallaan kansalaisten näkemyksiä. Vasemmistopuolueet ja vihreät suhtautuvat suopeimmin verojen kiristyksiin ja kielteisimmin leikkauksiin. Keskustassa molempien keinojen kannatus on tasaisempaa, ja mitä oikeammalle mennään, sitä nihkeämmin suhtaudutaan veronkorotuksiin ja suopeammin leikkauksiin ja julkisen sektorin supistamiseen. Perussuomalaisten äänestäjät suhtautuvat kaikkein kielteisimmin veronkiristyksiin. Heillä suosituimmat keinot ovat ”joku muu” ja julkisten palveluiden leikkaaminen.

Koska poliitikot ainakin periaatteessa toimivat kansan tahdon mukaisesti, niin juuri epätietoisten sieluista tullaan käymään kamppailua. Heitä ruvetaan käännyttämään oikeaan uskoon, ja jo eilen julkaistiin kaksikin ”hyytävää arviota”, joiden mukaan leikkaukset ovat ainoa keino. Björn Wahlroosin tietävät kaikki, mutta Matti Viren on tuntemattomampi. Hän oli eurovaaleissa perussuomalaisten ehdokkaana.

Niinpä ei ole ihme, että perussuomalaisten joukossa leikkauslinja saa jo nyt kannatusta. Tästä on esimerkkinä kansanedustaja Jani Mäkelän reaktio.

Epäilen, että juuri perussuomalaisten suunnalta rupeaa kuulumaan yhä kovempia vaatimuksia julkisen sektorin supistamisesta ja sosiaaliturvan ja muiden etuuksien leikkaamisesta. Puolue on oikeistolainen ja kannattaa oikeistolaista talouspolitiikkaa, vaikka osa äänestäjistä vieläkin luulee muuta. Kokoomus tulee saamaan perussuomalaisilta tukea omalle oppositiopolitiikalleen.

Näyttää siltä, että markkinavoimat ovat sittenkin keksineet itselleen sopivan ratkaisun koronakriisin hoitamiseen. Ensin vaaditaan ja saadaan valtiolta suoraa tukea. Sitten käännytetään kansa valtiota vastaan ja yllytetään sitä vaatimaan julkisen sektorin supistamista. Samalla voidaan myös leikata köyhiltä, jotta rikkaille ja elinkeinoelämälle jäisi enemmän jaettavaa.

Tavalla tai toisella kansa maksaa kaiken. Jos valitaan leikkaukset, niin kansa jää ihmettelemään kadonneita julkisia palveluja ja leikattua sosiaaliturvaa. Jos valitaan pelkät veronkorotukset, niin kansalaisille jää vähemmän rahaa ostaa tuotteita ja palveluja. Ei tämä yhtälö helppo ole, vaan tarvitaan paljon kompromisseja.

puheenaiheet politiikka koronavirus yhteiskunta
Kommentit (82)
 1. Jaakko Kauppi
  11.5.2020, 12:42

  Nyt on pakko ihailla persujen suoraselkäisyyttä ja epäitsekkyyttä. Eihän valtaosa persujen äänestäjistä edes maksa valtionveroja, jotka alkavat juoksemaan vasta jossain 35.000€ vuositulojen paikkeilla.

  1. Verojenmaksajuus on monimutkaisempi juttu. Valtio saa 90% verotuloista muista veroista kuin ansiotuloveroista (mm alvit ja muut veroluonteiset maksut, joista valtaosa on sellaisia, että kaikki maksavat siitä yhtä paljon, ovat ns. tasaveroja).

 2. Nimimerkki Epätietoinen äänestäjä varmaankin ihmettelee, että paljonko Perussuomalaisten kannatus laskisi (vai nousisisoiko se), jos kaikki nykyisin perussuomalaisia äänestävät, pääosin sosiaalietuuksien varassa elävät lakkaisivat äänestämästä perussuomalaisia ?

  1. Kimmo Paaso
   11.5.2020, 12:50

   Minä taas mietin paljonko perussuomalaisten kannatus laskisi,jos heidän kannattajansa yhtäkkiä kykenisivät ajattelemaan…

  2. PS:n äänestäjissä on paljon sankariyrittäjiä ja poliiseja. Tykinruokaa, näitä duunaritaustaisia, niiden määrää on liioiteltu, ja nukkuvien puolue on ailahtelevainen.

   PS:n vaarallisuus piilee siinä, että keskiluokka on alkanut digata näitä.

   1. Keskiluokka on alkanut osallistua sen keskiluokan alasajoon sinne pienituloisten joukkoon.

    1. Näin on. Olen mielenkiinnolla seurannut heidän intoaan tukea kokoomus-ja perussuomalaista sosiaali-ja talouspoliikkaa. Mutta jos into on niin suuri kävellä itse kuoppaan ja samalla puolustaa varakkaimpien etuja, niin siitä vaan.
     Polkemalla pienituloisia keskituloiset pääsevät kyllä pian perässä. Ja pienituloiset pysyvät kuopassa äänestämällä persuja

Kommentointi suljettu.