Melkoista hännänheittoa

Elämme outoja aikoja, kun maan hallitus jakaa yhteiskunnan tukia ja maa velkaantuu niiden takia ennennäkemättömään tahtiin, mutta opposition mielestä tukia pitää jakaa vielä enemmän. Tämä outo asetelma johtuu tietenkin koronaviruksen yritystoiminnalle aiheuttamista vahingoista, mutta oudoksi sen tekee se, että jakajana on SDP:n johtama hallitus. Oppositiossa oleva kokoomus on tähän asti vastustanut yhteiskunnan tukia, mutta nyt ne kelpaavat paremmin kuin hyvin.

Jos asetelma olisi toisenlainen, niin kellossa olisi toisenlainen ääni. Mikäli nykyinen hallitus olisi antamassa rahaa köyhille vaikkapa työttömyysturvan tai toimeentulotuen korotuksilla, niin sitä vastustettaisiin kiivaasti. Kun opetusministeri Li Andersson vappupuheessaan esitti sadan euron antamista kansalaisille käytettäväksi palvelujen ostamiseen yrityksiltä, niin sille suunnilleen naurettiin. Eihän rahaa voi kansalaisille antaa. Ei ole olemassa mitään taikaseinää, vaan velka jää tulevien sukupolvien maksettavaksi.

Jos oppositio eläisi kuten on tähän asti opettanut, niin pitäisi kuulua tuttua puhetta yhteiskunnan tuilla laiskuuttaan lojuvista yrityksistä, kuten Potuntervaaja osuvasti parodioi.

Näin rahan jakaminen on muuttanut mielipiteitä. Mielipiteet ovat muuttuneet myös suhtautumisessa turvapaikanhakijoihin ja yleensä maahanmuuttoon. Eduskunta käsitteli eilen hallituksen esitystä, jonka mukaan turvapaikanhakijoille myönnetään tilapäinen työnteko-oikeus maa-, metsä- ja puutarhatalouden työvoimapulan helpottamiseksi. Lakimuutoksen on tarkoitus olla voimassa lokakuun loppuun, eikä sillä perustelujen mukaan ole tarkoitus muuttaa työperäisen maahanmuuton prosesseja. Laki on rajattu koskemaan vain niitä, jotka ovat maassa lain tullessa voimaan. Sen jälkeen tulevat eivät ole tämän lain piirissä.

Tämä ei kelpaa perussuomalaisille, jotka näkevät esityksessä ideologista politikointia. Heidän mukaansa ollaan luomassa aivan uudenlainen järjestelmä, jossa työllistämisen varjolla luodaan jälleen uusia reittejä maahan houkuttelemiseksi.

Sehän ei pidä paikkaansa, sillä lakimuutos ei koske uusia tulijoita. Muutenkin perussuomalaiset tuntuvat puhuvan vain vastustaakseen hallitusta viran puolesta, sillä tähän asti he ovat vastustaneet turvapaikanhakijoiden elättämistä laiskoina. Vielä maaliskuun lopulla Jussi Halla-aho piti turvapaikanhakijoiden työllistämistä hyvänä ajatuksena, mutta nyt hän on sitä mieltä, että eivät turvapaikanhakijat kuitenkaan työllisty, koska saman rahan saa kauppakeskuksissa notkumalla.

Ei saa, sillä vastaanottokeskuksissa olevat turvapaikanhakijat saavat vastaanottorahaa, joka on toimeentulotuen perusosaa pienempi. Työstä heille maksetaan normaalia alan palkkaa, jolloin he eivät enää tarvitse vastaanottorahaa. Mutta tämänkin sanominen on turhaa, sillä kyse on vain perussuomalaisten änkyräasenteesta.

Se tässä koko asetelmassa on kummallisinta, että tarvitaan vihreä sisäministeri kertomaan turhaan perussuomalaisille, että rajojen ollessa kiinni maahan ei saada tarpeeksi ulkomaalaista työvoimaa, joten on järkevää työllistää tilapäisesti täällä jo olevia turvapaikanhakijoita. Normaalioloissa perussuomalaiset suunnilleen hyppisivät riemusta tällaisen esityksen nähdessään, ja oikeastaan voisi kuvitella heidän esittävän tätä itse.

Poliittiset totuudet eivät ole kiveen hakattuja, vaan ne muuttuvat jopa päinvastaisiksi ihan tilanteen mukaan. Se nähdään niin suhtautumisessa yhteiskunnan tukiin kuin turvapaikanhakijoiden työllistämiseenkin. Pohjantähden Preeti Leppänen sanoisi, että melkoista hännänheittoa tuon valtiollisen kanssa.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta koronavirus
Kommentit (34)
 1. Virva Itäranta
  14.5.2020, 11:04

  Kun jonkin asian sanoo “oikea” henkilö, se hyväksytään. Mutta, jos sen sanoo “väärä” henkilö, sitä vastustetaan. Asia pysyy samana, vain sanojat vaihtuvat. Eikö olekin kummallista?

  1. Kimmo Paaso
   14.5.2020, 12:28

   On.

   Ja ei.

   Sillä juuri niinhän se yleensä on, oli asia mikä tahansa, että kun sen sanoo oikea henkilö, se on totta tai hyvä juttu, ja tietysti päinvastoin jos asian sanoo väärä henkilö.

  2. On niinkin, että sama henkilö puhuu samasta asiasta aivan eri tyylillä vain yhden yön unten jälkeen.

   Eilisillan A-studiossa Suomen Yrittäjäin talousmaakari Mika Kuosmanen jatkoi aiempien haastattelujensa virttä, kuinka hallitus (lue Sanna Marin) ei ymmärrä yrittäjien ahdinkoa ja että avustukset olisi pitänyt saada yrittäjille jo ajat sitten. Yrityksiä kaatuu, ne heinäsirkkaparvetkin, täystuho vain ajan kysymys, jne.

   Ylen Aamussa sama hemmo oli kovin ymmärtäväinen niihin vaikeuksiin, jotka tukipakettia ja sen jakoperusteet viranomaisille aiheuttaa: ”Eihän meillä ole tällaista aiemmin ollut eikä siten valmiiita ohjeistuksia”. Liekö tästä yllättävästä myötätunnosta ja hellyttävistä sanoista puristanut jo kyyneleenkin silmäkulmaansa.

   1. Entä mihin unohtui työntekijöiden ahdinko, ei tuolla peruspäivärahalla makseta kuin parhaassa tapauksessa vuokra. Mitä lomautus tekee heidän psyykelleen, kun joutuvat ahdinkoon rahallisesti.

    1. UPPONALLE. Kyllä niillä lyhyen aikaa tulee toimeen. Surettaa se, kun meistä, jotka olemme olleet jo vuosia perustuen varassa, ei välitä kukaan. Kun yhden hengen taloutta yrittää pitää koossa, on vitsit vähissä. Viidellä sadalla per kuukausi pitäisi ruuan, hygienian, vaatteiden, auton ja polttoaineen, virkistyksen yms. lisäksi vielä uusia rikkimenneet taloustavarat ja muut vanhuuttaan hajonneet käyttöjutut. Olen tilanteessa, että esim. lakanoiden tai paistinpannun osto tietää muutamaa kaurapuuropäivää lisää. Eikä näitä mediassa murehdita ennen eikä jälkeen koronan. Kun tähän vielä lisätään jatkuva köyhyyskaranteeni, alkaa mielenterveys olemaan koetuksella.

 2. En vielä ymmärtänyt mikä on perussuomalaisten ongelma, turvapaikanhakijat tekevät töitä vai eivät tee?

  1. Jussi Salminen
   14.5.2020, 11:56

   Ongelma on sekä että, eli kaksi halla-aholaisen kultin perusaksioomista:
   – Ulkomaalaiset tulevat tänne elämään sosiaaliturvan varassa.
   – Ulkomaalaiset tulevat tänne viemään meidän työpaikat.

   Näistä sitten valitaan tilanteen mukaan sopiva. Siinä, että tätä sekavuutta ei ymmärrä, ei ole mitään huolestuttavaa.

   1. SÄHKÖPOSTIMIES
    14.5.2020, 12:46

    Unohtui että ne vie perussuomalaisten naiset. .. tai sitten jos ei vie niin raiskaa.

    1. Ja että naiset vieläpä mielellään lähtisivät mamujen matkaan.

     1. Mikä ihme tuo nyt on jos vaihtoehtona on lähteä persusmaalaisen ääliön mukaan?

  2. Ei turvapaikanhakijat persuille mikään ongelma ole, päin vastoin. Kullanarvoinen ja välttämätön vihollinen, elinehto. Jos Suomessa ei olisi mamun mamua, riittäisikö viholliseksi EU, vihreät ja luonnonsuojelijat, feministit, sukupuolivähemmistöt, ilmastontutkijat tai Suomen metsien sata sutta.

   1. Osuit asian ytimeen! Kansanedustaja Tynkkynen parjaa usein punavihervasemmistoa.Ihan paras Tynkkysen parjaus on tämä viimeinen. Punavihervasemmiston syyttäminen “homojen ihmisoikeuksien ajamisesta ja asian omimisesta”.

    Perussuomalaiset vastusivat koko ek-ryhmän (yksi tottelematon kansanedustaja äänesti toisin) voimin eduskunnassa tasa-arvoista avioliitolakia. Siitä äänestettiin vuonna 2016. Eikä kyseinen puolue ole tehnyt eduskunnassa koskaan yhtään mitään näiden asioiden eteen. Tynkkystä todellisuudessa harmittaa, että hänen oma puolueensa on vastustanut niitä asioita, joiden puolesta muut puolueet ovat tehneet jotain. Mutta persulogiikan mukaan se ei ole persujen ongelma vaan siitä voi syyttää punavihervasemmistoa.

    Tynkkynen luulee nyt edistävänsä seksuaali- ja sukupuolivähemmistön ihmisoikeuksia vihaamalla yhtä uskontoa sekä loukkaamalla kaikkia tähän uskontokuntaan kuuluvia ihmisiä. Hän on saanut jo kahdesti sakot kiihotuksesta kansanryhmää vastaan.

  3. Jussi Parviainen
   14.5.2020, 20:18

   Populismi tarvitsee vihollisen! Se elää vastakkain asettelusta, oli se sitten todellista tai keksittyä!

Kommentointi suljettu.