Köykäiset eväät

Eilisen päivän kovin uutinen näytti olevan pääministeri Sanna Marinin ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon sananvaihto Twitterissä. Orpo oli sanonut kokoomuksen puoluevaltuuston etäkokouksessa, että hallituksen tavoitteet ja keinot koronakriisin hoitamiseksi ovat epäselvät ja taudin joko annetaan levitä tai ei. Lisäksi Orpo moitti hallitusta siitä, että se ei vastaa opposition kysymyksiin eduskunnan kyselytunnilla, vaan järjestää erillisiä tiedotustilaisuuksia.

Marin vastasi, että väitteet ovat valheellisia. Hallituksen tavoite on estää viruksen leviäminen ja kysymyksiin on vastattu. Tämä haluttiin väkisin tulkita niin, että Marinilta paloi pinna.

Minun mielestäni ei palanut. Jos Marin olisi sanonut Orpon puheita paskapuheeksi, niin se olisi pinnan palamista. Marin sanoi vain totuuden, vaikka valheellisista väittämistä puhuminen lieneekin epätavallista pääministeritasolla. Meille tavallisille kansalaisille ei pääministerin viesti ole koskaan jäänyt epäselväksi, mutta ehkä oppositiolla on niin paljon tekemistä omien linjaustensa kanssa, että siellä ei joudeta kuuntelemaan vastauksia enempää kyselytunnilla kuin tiedotustilaisuuksissakaan.

Kokoomuksen oma linja ei näytä olevan selvä edes sen omille kansanedustajille, kuten käy ilmi Sinuhe Wallinheimon twiitistä.

Miten se nyt menee? Haluaako kokoomus tiukempia rajauksia vai Suomen auki? Minä en tiedä. Kun omat linjaukset ovat mitä sattuu, niin ehkä kannattaisi ensin tehdä ne selväksi itselle ja muille. Vasta sitten niitä voi verrata hallituksen linjauksiin.

Suurinta osaa kansasta ei eilinen sananvaihto kiinnostanut tippaakaan. Marinin ja koko hallituksen viestintä on koko ajan ollut rauhallista ja selkeää, ja se riittää. Suorastaan ihmetyttää, miten rauhallisesti ministerit ovat jatkuvasti jaksaneet vääntää rautalangasta samoja asioita vastaukseksi samoihin kysymyksiin. Kyselytunnit ovat piinaavaa katsottavaa, kun kansanedustaja toisensa jälkeen lukee paperista niitä samoja kysymyksiä, joihin juuri on vastattu.

Entä sitten nuo erikseen järjestettävät tiedotustilaisuudet? Olen ymmärtänyt, että ne on järjestetty tiedon antamiseksi koko kansalle, ei pelkästään eduskunnalle. Niissä asioista kertovat ministereiden lisäksi myös hallituksen käyttämät asiantuntijat ja johtavat virkamiehet, joita ei eduskunnassa voida kuulla ja tentata. Sekö oppositiota harmittaa? Pitäisikö heidän päästä esittämään poliittisesti värittyneitä kysymyksiä vaikkapa THL:n pääjohtajalle tai tartuntatautien asiantuntijoille?

Minun mielestäni ei tarvitse. Asiantuntijat neuvovat hallitusta, hallitus tekee päätökset ja hallitus vastaa omista päätöksistään eduskunnalle.  Asiantuntijat eivät tee poliittisia päätöksiä.

Opposition eväät näyttävät loppuneen, ja nyt kaivellaan repun pohjalta löytyviä murusia. Mutta mikäpä siinä, saahan sitä munata itsensä ihan millä tavalla haluaa. Hallituksen suosio siinä vain kasvaa.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka koronavirus
Kommentit (48)
 1. E. Petäjä,
  17.5.2020, 10:53

  Ihan vaan mutu-tuntumalla saa Orpon ja Grahn- Laasosten jutuista sen käsityksen, että he ”kiireissään” . allekirjoittelevat julkaistavaksi kaiken maailman Ukkoloitten ja vastaavien haamujuttuja. Mainostoimistotkin alkavat keksiä jo melkein mitä vaan, mutta kokoomuksen kannatus pysyy matalana siitä huolimatta. Tilanne vaikuttaa onnettomalta, varsinkin kun kaikki tietävät ettei heidän tarvitse edes vastata pennin vertaa puheistaan. Ei nyt kuitenkaan kannattaisi ottaa persuista oppia, vaikka heistä on tullutkin kokoomuksen nöyrä apupuolue.

  1. Kaikki kolme suurta ovat 20 prosentin puolueita, loput kaksi kymmenen, jämät alle. Eduskunnan täysistunnoissa puhutaan paskaa, jonka ministereiden on vain otettava vastaan. Paskapuheella voidaan vaikuttaa tai ainakin sellaisella uskotaan olevan vaikutusta.

   Suuri vääntö alkaa leikkauksista tai veropohjan korjaamisesta progressiolla. Finnwatchin kampanja 430 miljoonaa kannattaa käydä allekirjoittamassa. Jälleenrakennusta ei voi aloittaa austeritylla.

   1. Niin kannattaa. Tässä linkki.

    https://430.fi/

    1. Nikki Niminen
     17.5.2020, 12:08

     Olipa hyvä tuo linkki. Tuskin olis muualta eteen tullutkaan kiitos❤!

    2. Erna Hartgivson
     17.5.2020, 16:59

     Kiitti linkistä. Olisi täälläkin varmaan muuten tullut missattua tuo nyt jos koskaan mitä tärkein vetoomus.

     1. Stunned tämän tapetille nosti 🙂

      Jakakaa linkkiä. Parisataa tuhatta nimeä alleviivaisi mukavasti hyvää tarkoitusta…

 2. Kokoomuksen kymmenet eri rattaat, niin se on välillä vaikeaa tietää mitä toiset edustajat puhuu. Eiköhän Orvon lähtölaskenta alkanut. Harmi, että siellä on kaksi sosiopaattia tulossa hänen tilalleen. Häkkänen ja Lepomäki.

  1. Nikki Niminen
   17.5.2020, 12:13

   Kokoomuksen näkemys perustuu hallituksen toimiin. Mitä ikinä hallitus päättääkin niin Orpo plus kumppanit ovat aina päinvastaista mieltä. Se ei ole rakentavaa ja se tekee Orposta ja kumppaneista melko sekopäisiä, valilla mitään järjellistä näkemystä. Pelkään että meidänkin on kärsittävä joku ”trumppi”ennen kuin ymmärretään miten maa makaa ja kuinka maan asioita hoidetaan.

   Marin on nainen paikallaan.

Kommentointi suljettu.