Järjen käyttö sallittu

Päivästä toiseen media täyttyy poliitikkojen vakavalla naamalla esittämistä arvioista, joiden mukaan hallituksen koronatoimet ovat ihan hyviä, mutta tauti pitäisi samaan aikaan pysäyttää voimakkailla toimilla ja yhteiskunta pitäisi avata nopeasti. Pitäisi saada voimakas suositus maskin käyttämisestä ja kouluja ei olisi pitänyt avata, mutta ravintoloiden ja yökerhojen pitäisi olla auki. Ilta-Sanomien Timo Haapala ennustaa lähes päivittäin hallituksen pikaista kaatumista, kuten on tehnyt jo vuoden. Yleisöä ei enää kiinnosta.

Poliitikot ja politiikan toimittajat alkavat näyttää tyhjänpäiväisiltä höpöttäjiltä. Poliitikot haluavat tehdä kovia tai pehmeitä päätöksiä, mutta eivät välttämättä mieti päätösten täytäntöönpanoa ja seurauksia. Heille päätetty on tehty, ja politiikan toimittajat keskittyvät spekuloimaan päätöksentekijöiden keskinäisillä jännitteillä.

Samaan aikaan kansa ihmettelee vaikkapa toimeentulotuen ongelmia, joista kerroin kolme päivää sitten. Perustoimeentulotuen siirto Kelan maksettavaksi vuoden 2017 alusta ei sujunut niin kuin piti, vaan asiakkaita pompotellaan edelleen kahden luukun välillä.

Sivumennen sanoen Anna Kontula huomautti tuohon edelliseen juttuuni, että siirto Kelalle vähensi tuen vajaakäyttöä. Kun tukea voi hakea sähköisesti ja päätös tehdään kaukana pelkkien laskelmien mukaan, niin kynnys hakea tukea alenee. Tämä on varmasti ihan totta, ja tältä osin muutos oli onnistunut.

Kahden luukun ongelma sen sijaan on jäänyt. Perustoimeentulotuen myöntää Kela, mutta harkintaan perustuvan ennaltaehkäisevän ja täydentävän tuen kunta. Päätöksenteko menee suunnilleen niin, että Kela myöntää tai on myöntämättä perustoimeentulotukea ja sanoo, että muilta osin tämä asia ei nyt kuulu meille.  Asiakas joutuu aloittamaan hakuprosessin uudelleen kunnassa.

Tämä ei varmaankaan ollut tarkoitus, mutta niin siinä kävi, kun asiaa ei ajateltu loppuun asti. Poliitikot tekivät päätöksen ja luottivat siihen, että homma hoituu. Vielä pahemmin kävi aikoinaan aktiivimallin kanssa. Sehän runnottiin läpi niin nopeasti, että yksittäisistä päätöksistä vastaavat viranomaiset joutuivat odottelemaan soveltamisohjeita kuukausikaupalla.

Tässä on päätöksenteon ja täytäntöönpanon solmukohta, johon pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Päättäjät eivät voi antaa liian yksityiskohtaisia täytäntöönpano-ohjeita, mutta ei pidä luottaa siihenkään, että päätös pannaan täytäntöön ilman mitään ohjeistusta.

Järjen käyttö on kuitenkin sallittua myös täytäntöönpanosta vastaaville viranomaisille. Siitä on hyvänä esimerkkinä Kymenlaakso, jossa toimeentulotuen kahden luukun ongelma on ratkaistu yhteistyöllä. Kela ja kunnat kommunikoivat keskenään, ja asiakaskin on otettu mukaan. Kelan virkailija sanoo asiakkaalle, että tähän päättyvät Kelan valtuudet, mutta otetaanpa yhdessä yhteyttä kuntaan, jotta sinun kokonaistilanteesi ja mahdollisuudet tarveharkintaiseen tukeen tulevat selvitettyä.

Miten koronapuheet ja toimeentulotuki liittyvät toisiinsa? Eivät mitenkään muuten kuin järjen käytön osalta. Jokaisen päätöksen onnistuneen täytäntöönpanon edellytys on järjen käyttö. Hallitus on tehnyt viisaasti, kun ei ole mennyt antamaan liian tarkkoja suosituksia, jotka kuitenkin tulkitaan määräyksiksi. Oppositio ei kuitenkaan tunnu luottavan siihen, että ihmiset osaavat käyttää järkeään. Ehkä oppositio kuuntelee liikaa niitä, jotka eivät osaakaan.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (24)
  1. Voisivatko Haapala ja kokoomuksen kellokkaat tulla kaapista ulos? Teidät on nähty jo ajat sitten. Toisaalta kokoomuksen ei tarvitse maksaa Ilta-Sanomille kaikkea mainostilaa kun Timppa hoitaa kaveripohjalta.

  2. Markku Wacklin
    23.5.2020, 12:30

    Timo Haapalan juttuihin pitää suhtautua vitsinä, ei niitä ainakaan todeksi voi ottaa.

Kommentointi suljettu.