Pyhä verovälttely

Toissapäivänä kerroin Keskuskauppakamarin käynnistämästä vastakampanjasta, jolla yllytetään boikotoimaan verovälttelyn suitsimista vaativaa 430 miljoonaa -kampanjaa. Suoraan sanoen tähän vastakampanjaan ei enää tekisi mieli koskea pitkällä kepilläkään, sillä se saa yhä vastenmielisempiä piirteitä. Muun muassa Pelastakaa Lapset ry on kertonut saaneensa ilmoituksia lahjoitusten lopettamisesta, koska tämä verovälttelyn suitsimista vaativa kampanja on Keskuskauppakamarin mukaan puoluepoliittinen.

Onhan se, jos verotuksen aukkojen paikkaaminen on puoluepolitiikkaa. Verorahoja tarvitaan nyt kipeämmin kuin koskaan, kun koronan aiheuttamia vahinkoja korvataan suoraan yrityksille. Keskuskauppakamarin ja sen mukaansa saamien yritysten ja yrittäjien mielestä ei ilmeisesti kuitenkaan saa estää voittojen siirtämistä alhaisemman verotuksen maihin, ei saa koskea vakuutuskuoriin, ei saa lisätä verotuksen läpinäkyvyyttä eikä yhtenäistää yritysverotusta kansainvälisesti.

Tähän vastakampanjaan on saatu yllytettyä mukaan pienyrityksiä, joilla ei ole edes mahdollisuuksia mihinkään noista verovälttelykeinoista. Ne ovat isojen yritysten heiniä. Tavallinen yksityisyrittäjä pystyy ainoastaan muuntamaan työtulot pääomatuloiksi, mutta se on isossa kokonaisuudessa niin mitätön asia, että oikeastaan sitä ei olisi kannattanut edes ottaa mukaan 430 -kampanjaan.

Niinhän siinä taas kävi, että isot höynäyttivät pienet mukaansa, ja vahingon kärsivät valtion lisäksi myös kaikkein heikoimmassa asemassa olevia auttavat järjestöt, jotka menettävät lahjoituksia.

Vastakampanjassa toistetaan tuttua hölynpölyä ay-liikkeen verovapaudesta ja erityisesti Kojamosta, joka tahkoaa ay-liikkeelle verotonta tuloa. Kojamo ei ole yksistään ay-liikkeen omistama, vaan suurimpia yksittäisiä omistajia ovat vakuutusyhtiöt. Sitä asiaa voitte tutkia täältä.

Lisäksi ay-liike ei ole vapautettu kaikista veroista. Ammattiyhdistykset ja muut yleishyödylliset yhteisöt maksavat veroa liiketoiminnan voitoista normaaliin tapaan, ja muuhun toimintaan liittyvistä hankinnoista ne maksavat arvonlisäveroa kuluttajien tapaan. Yhdistysten työntekijät maksavat verot palkastaan siinä missä muutkin työntekijät. Yleishyödylliset yhteisöt eivät kuitenkaan maksa veroa osinkotuloista, ja kiinteistötuloista maksetaan veroa vain osittain kunnalle.

Tämä koskee ihan kaikkia yleishyödyllisiä yhteisöjä mukaan lukien työnantaja- ja tuottajajärjestöt. Tämä unohtuu aina ay-liikkeen verovapaudesta valittajilta. Näistä ay-liikettä koskevista veromyyteistä voitte lukea lisää täältä. Lisäksi muistutan taas kerran, että viimeksi helmikuussa Vasemmistoliitto ja SDP esittivät yleishyödyllisille yhteisöille asetettavaa lähdeveroa, jota Kokoomus ja EK ovat kiivaasti vastustaneet. Ne haluaisivat verottaa vain ay-liikettä, mutta eivät yrittäjä- ja tuottajajärjestöjä.

Vastakampanja viestii, että laillinen verosuunnittelu ei ole laitonta. Ei tietenkään ole. Kyse onkin siitä, että lakimuutoksilla pitäisi voida tukkia aukkoja, joista rahaa virtaa verottajan ulottumattomiin. Tätä ei ilmeisesti saa demokratiassa tehdä, vaan jo pelkät vaatimukset kostetaan ahdinkoon joutuneita lapsiperheitä auttaville ja lähetystyötä tekeville järjestöille.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (58)
 1. Onhan se hienoa, että Keskuskappakamarin toimitusjohtaja julistaa suoraan, että verovälttelyn estämiseen pyrkivä kampanja on ”laitavasemmistolaista puoluepolitiikkaa”. Niin tehdessään hän myöntää harvinaisen suoraan sen, millaista puoluepolitiikkaa oikeisto ajaa: oikeistoa äänestämällä puolustat rikkaiden verovälttelyä!

  Jos haluat suitsia rikkaiden verovälttelyä, niin sinun on äänestettävä ”laitavasemmistoa”, kuten Keskuskauppakamarin toimitusjohtajakin suoraan ilmoittaa.

  Toivottavasti jokainen kunniallisesti veronsa maksava painaa nyt tämän mieleensä, eikä enää ikinä erehdy äänestämään oikeistoa.

  (Kukaan vasemmistolainen ei ole ikinä pystynyt mainostamaan vasemmistoa yhtä tehokkaasti kuin Keskuskauppakamarin kokoomuslainen toimitusjohtaja tekee.)

  1. Ja päinvastoin. Kun puolustat heikompiosaisia, sinut leimataan ykskantaan vihervassariksi. Siis itse asiassa tunnustetaan, että vain vihervasemmistolla on humaaneja arvoja ja halua auttaa vähäosaisia, kun taas itsekkäät ja köyhän kurittajat ovat aina oikeistolaisia.
   Hyväksyn tunnustuksen, sillä se on totisinta totta.
   Sitä vaan ihmettelen, miksi tuon viimeksimainitun aatteen nimeen vannoo niin moni niistä, jotka asemansa ja tarpeittensa perusteella loogisesti kuuluisivatkin ensiksi mainittuun väestönosaan. Se on sitä suurta tyhmyyttä eikä siitä palkita.

   1. äimänkäki
    24.5.2020, 17:31

    Tyhmyys on ainoa 100 % uusiutuva luonnonvara.

   2. Eila Marjatta Kinnunen
    24.5.2020, 18:58

    Tämä tapahtui 1970-1980 luvulla. Työpaikkani johdon sihteeri kysyi minult:”Oletko kommunisti?”Vastasin:”En ole kommunisti enkä ole koskaan ollutkaan. Mutta toimessani haluan auttaa ja tukea heikonpia ja “vähäosaisia”.” Tämän jälkee maineeni “kommunisti, mutta ihan kunnon ihminen”

  2. äimänkäki
   24.5.2020, 17:40

   Veronkierto on ollut ns oikeiston agendalla jo pitkään, ellei aina. Suomessakin päästiin veronkerrossa harppaus eteenpäin hallintarekisterilain “uudistuksella” kun kokoomus sai hallituksen esityksen taakse kepun(Sipilän) ja siniset. Läpi meni heittäen puoluekurin voimin. Muuten hyvä, mutta kun napinpainajille pitää maksaa palkka veroilla. Eivät aina tule sitä miettineeksi. Tämä on myös EU’n kanssa linjassa.

Kommentointi suljettu.