Näinkö vähän?

Tänään uutisoidaan, että perustoimeentulotukea sai huhtikuussa yli 11 000 sellaista kotitaloutta, jotka eivät olleet saaneet sitä edellisten 12 kuukauden aikana. Määrä kasvoi noin 2 500 kotitaloudella eli 29 prosentilla maaliskuusta. Tukea sai huhtikuussa yhteensä noin 232 500 henkilöä eli 4,2 prosenttia väestöstä. Yhä useampi on koronakriisin aikana hakenut Kelasta myös yleistä asumistukea.

Yhä useampi on myös havahtunut siihen karuun tosiasiaan, että tuet ovat kuviteltua pienemmät. Perustoimeentulotuki on yksin asuvalle 501,21 euroa kuukaudessa, ja yleinen asumistuki on 80 % hyväksyttävien asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta.

Silmiini on sattunut jo useampiakin uutisia, joissa koronan takia työttömiksi jääneet ihmettelevät tukien pienuutta. Näitä uutisia julkaisevat ne samat lehdet, jotka ovat vuosien ajan kertoneet kotona runsailla tuilla lojuvista elämäntapatyöttömistä. Takavuosilta muistan monta tarinaa, joissa työttömän kerrottiin saavan puhtaana käteen parikin tonnia tekemättä mitään. Niitä urbaanitarinoita oli ihan turha yrittää oikoa, ja ne herättivät haluttua raivoa työttömiä kohtaan. Kaikki tuet pois, niin alkaa työ maistua.

Jutut perustuivat usein tietämättömyyteen tukien laskentatavasta. Laskettiin yhteen kaikki mahdolliset maksimituet ymmärtämättä tukien vaikuttavan toisiinsa alentavasti. Lisäksi oletettiin jokaisen saavan automaattisesti tämän väärin lasketun summan.

Nyt ääni kellossa on muuttunut ja tieto tukien määristä alkaa olla ihan oikeaa. Sitä ei moni vuosien ajan aivopesty halua kuitenkaan uskoa. Jotkut työttömiksi jääneet kyselevät nyt, että missä on se kaksi tonnia puhtaana käteen, jonka elämäntapatyöttömät ja maahanmuuttajat saavat, mutta minä en. Onhan kerrottu, että Kela ja sossu maksavat asumisen lisäksi myös kaikki muut kulut, ja sen päälle saa vielä kaksi tonnia käyttörahaa.

Ei saa eikä kukaan ole koskaan saanut. Useimmat tämän ymmärtävät, mutta kaikki eivät. Sosiaalisessa mediassa on jo näkynyt epäilyjä siitä, että naapurissa asuva elämäntapatyötön saa enemmän kuin tähän asti työtä tehnyt ja veroja maksanut kunnon kansalainen.

Seuraavaksi varmaan keksitään taas kertoa, että maahanmuuttajat ne vasta tukia saavatkin. Heille maksetaan ihan kaikki kulut, ostetaan nahkasohvat, autot, kultahampaat ja tuliterät lastenvaunut jokaiselle lapselle, ja sen päälle annetaan käyttörahaa tiskin alta. Näitä juttujahan on levitetty jo vuosikausia, ja monet niihin uskovat ihan tosissaan. Ennustan näiden tarinoiden uutta tulemista, sillä niille on nyt uutta kohdeyleisöä. Osalle ihmisiä on ihan turha kertoa, että turvapaikanhakija saa alle perustoimeentulotuen olevaa vastaanottorahaa ja oleskeluluvan saanut on täsmälleen samassa asemassa kuin syntyperäinenkin.

Ikävä tosiasia on, että tuet ovat pieniä. Ne ovat yhtä pieniä kaikille, mutta on niin helppo epäillä jonkun toisen saavan enemmän kuin itse saa. Tämä epäilys olisi helppo karistaa hankkimalla oikeaa tietoa, ja niin useimmat tekevätkin. Aina on kuitenkin niitä, jotka uskovat mieluummin tarinoita.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka tyoelama
Kommentit (114)
 1. Onhan se karmea yllätys työnsankarille joutua ensin lomautetuksi/jopa työttömäksi, sitten tipahtaa reilun 500€ näppiin jäävälle työmarkkinatuelle. Kun pahus vie ei kassan jäsenyydestä ole tarvinnut korvaamattoman työntekijän huolehtia.

  1. Niinpä, nämä samat yleensä kerskuvat miten kassat ovat turhia, korkeintaan Loimaan Kassa kun se on niin halpa.
   No harvoin saa halpaa ja hyvää, ainakaan tavallinen tallaaja.
   Melkein tekisi mieli kysyä että mites nyt suu pannaan?

  2. Harmi, että aktiivimalli ehdittiin haudata. Olisi ollut hauska kuulla, kun sen puolestapuhuneet ja nyt työttömiksi jääneet urputtaisivat.

   1. Harmi tosiaan. Olisi hyvä, jos aktiivimalli olisi purettu vain muilta, mutta jätetty voimaan oikeiston kannattajille, koska oikeiston kannattajien mielestä aktiivimalli oli aivan loistava! Kyllähän heidän pitäisi päästä nauttimaan täysimääräisesti kaikista niistä kiusoista, joita he muille laativat.

  3. Jos puolisolla on työpaikka voi toimeentulotuki jäädä kokonaan saamatta. Puolison tulot huomioidaan tukea haettaessa. Eli se ei välttämättä ole tuo 500 euroa. Voi olla 0 euroa tai 100 euroa.

 2. mutta mutta maahanmuuttajat saavat kymppitonnin kuussa! ihan varmasti! tietolähde: baari/ps-edustaja (kokkareet pitävät kaikkia etuuksia valtavina, lähes verrattavissa heidän tuloihinsa)

Kommentointi suljettu.