Kun totuus ei paina

Meidänkin politiikkaamme on kopioitu Donald Trumpin tapa puhua mitä sattuu, ja kun jäädään kiinni väärästä tiedosta, niin puhutaan lisää mitä sattuu. Faktoilla ei ole mitään merkitystä, vaan tarkoitus näyttää olevan vain nostaa omaa profiilia ja puhua omille kannattajille. Faktojen tarkistaminen jää muiden vastuulle.

Otetaanpa pari esimerkkiä. Perussuomalaisten Riikka Purra “paljasti”, että Vantaan kouluissa on muslimioppilailla oikeus ylimääräiseen vapaapäivään ramadanin päättymisen johdosta. Kun Hussein al-Taee selvitti asiaa, niin kävi ilmi, että mitään automaattista oikeutta lomapäivään ei ole. Vapaata voi saada, mutta sitä on jokaisen oppilaan erikseen haettava.

Ohjeistus oli siis selvä, mutta se ei Purraa haittaa. Hän antaa ymmärtää, että ohjetta on korjattu ja että se on hänen ansiotaan.

Pisteet saatiin kotiin tarvitsematta tehdä muuta kuin puhua sosiaalisessa mediassa löysiä.

Toinen esimerkki tulee Pohjois-Karjalasta, josta Finnair päätti lakkauttaa toistaiseksi lentoliikenteen. Perussuomalaisten kansanedustajat Sanna Antikainen ja Jussi Wihonen kysyivät eilen sanomalehti Karjalaisen yleisönosastolla, miksi maakunnan keskustalaiset kansanedustajat eivät kannattaneet perussuomalaisten esitystä lentoliikenteen puolustamiseksi.

Tämän päivän lehdessä Hannu Hoskonen, Hanna Huttunen ja Anu Vehviläinen vastasivat, että hallituspuolueilla on jo oma vahva kannanotto maakuntien lentoliikenteen säilyttämiseksi. Lisäksi he kysyivät, miksi Antikainen ja Wihonen eivät käyttäneet puheenvuoroa eduskunnassa, vaan lehden yleisönosastossa.

Sanna Antikainen vastasi Facebookissa ihan eri asiaan sanomalla, että eduskunnassa on rajoitettu äänestykseen osallistuvien määrää.

Nyt ei puhuttu äänestyksestä, vaan puheenvuoron käyttämisestä. Puheenvuoroja ei ole rajoitettu, ja totuus on, että Antikainen ja Wihonen eivät käyttäneet eduskunnassa puheenvuoroa. Kyllähän viesti tietysti menee omille kannattajille yleisönosastonkin kautta, mutta eduskunnassa ne varsinaiset puheet pidetään.

Näin työllistetään kaikkia faktoista kiinnostuneita, mutta itse porskutetaan eteenpäin faktoja tallaten omien tukijoukkojen aplodien tahdissa.

Miten tämä tapa liittyy Donald Trumpiin? Siten, että Trump on uhannut panna hänen puheitaan tarkistamaan ruvenneen Twitterin kuriin. Meille on luvassa vielä pahempaa. Kun hallitus aikoo ruveta suitsimaan vihapuhetta ja maalittamista tekemällä laittomasta uhkauksesta joissain tapauksissa virallisen syytteen alaisen rikoksen, niin tämä uhataan kostaa sitten, kun valta vaihtuu.

Tässähän se oikeistolaisen populismin käsitys sananvapaudesta tiivistyy. Me saamme valehdella ja uhkailla, mutta jos puututte siihen, niin teillä ei kohta ole sananvapautta.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (69)
 1. Ahti Granat
  28.5.2020, 13:46

  Mitäs tämä duomalaisen sananvapauden vaalijoiden valiojoukko. Raidoistaan seeprakin tunnetaan. Trumpin on varmaan seuraavaksi hylättävä tviittijulkisuus ja opeteltava Amerikan alkuperäiskansojen savumerkiit Capitol- kukkulalta. Muitahan bannattavia viestimiä hänellä ei kohta ole. Jaa mutta tulitikut tuollaisella?

 2. äimänkäki
  28.5.2020, 13:48

  Faktoista puheenollen, artikkeli joka kannattaa lukea https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/eac05452-2ef6-48a4-9a8e-f3e18a55d92d
  Tuossahan kävi niin, kun Nerg ei kelvannut kansliapäälliköksi niin ei kelvannut demarikaan. Kepu kosti. Maan tapa toimii vieläkin. Ei ole meininki valita virkoihin pätevin vaan sopivin, siis ei kepulla ainakaan. Mielelläni näkisin Vehviläisen ja Sipilän tutkittavana ministerivastuusta.

  1. Lea Bäckman
   28.5.2020, 22:22

   Trumpin republikaanipuolueen veljespuolue Suomessa on kokomusta, niin ehkä ei olisi ollenkaan hämmästyttävää, jos kokoomuksen pää-äänenkannattajassa julkaistaisiin seuraavanlainen feikkiuutinen huomenna:

   “Nerg-skandaali paisuu ” – “Sipilä ja Vehviläinen käsiraudoissa eduskunnasta leivättömän pöydän ääreen”.

   “Muitakin edellisen hallituksen ministereitä (siniset, kokomustat jne) on joutumassa valtakunnanoikeuteen epäiltyinä ministerivastuulakien noudattamatta jättämisestä”. 😉

   Amerikassa on tutkittu republikaanien ja demokraattien aivojen rakennetta, Siis edesmenneiden sellaisten… ja aivojen rakenteessa on havaittu suuria eroja. Republikaanien aivot ovat muistuttaneet enimmäkseen suurpetojen ja saalistajien aivoja. Mahtaneeko suomalaisilla kokkareilla olla äärioikeistolaisina samankaltaiset aivorakenteet? Todennäköisesti.

   Demokraattien aivot ovat muistuttaneet enemmän perinteisiä ihmisaivoja. Empatiakyky ja toisten ihmisten oikeuksien kunnioittaminen ovat olleet merkillepantavia.

   Tällaista humpuukia poliittinen media nykyään suoltaa, no tässä casessa lie totta toinen puoli.

  2. Demari kepua soimaa, musta kylki kummallakin.

   Eli ei kannata heittäytyä marttyyriksi virkanimitysasioissa.

Kommentointi suljettu.