Koulutusta ja konsultointia

Otsikoihin noussut valtiovarainministeri Katri Kulmunin saama esiintymiskoulutus ei minua ihmetyttänyt muuten kuin siksi, että se yleensä nousi otsikoihin. Kun laskun maksajiksi paljastuivat ministeriöt, niin se vähän kummastutti. Kulmuni korjasi tilanteen ilmoittamalla palauttavansa rahat. Tällainen koulutus kuuluu ihan maalaisjärjenkin mukaan puolueen tai koulutuksen saajan maksettavaksi.

On sinänsä kummallista, että esille otetaan yhden ministerin saama koulutus samaan aikaan, kun hallitus antaa ennätysmäisen suuren lisäbudjettiesityksen. Koulutuksen 50 000 eurossa ja lisäbudjetin 5,5 miljardissa on melkoinen ero, mutta ainakin 50 000 on jokaisen käsitettävissä oleva summa.

Media on tutkinut asioita lisää, ja taustalta on paljastunut tietty kuvio. Viestintätoimisto Tekir on antanut Kulmunille koulutusta myös hänen puolueensa puheenjohtajuuteen liittyvissä asioissa. Itse asiassa Tekirillä on läheiset välit keskustaan ja erityisesti sen entiseen puheenjohtajaan Juha Sipilään. Samat henkilöt ovat töissä välillä puoluetoimistossa, Tekirissä ja ministerin erityisavustajina.

Tekir ei ole ainoa poliitikkoja sparraava ja palkkaava konsulttitoimisto. Aina silloin tällöin saa lukea pikku-uutisen jonkun poliitikon siirtymisestä vaikkapa Milttonin tai Ellun Kanojen palvelukseen, mutta ei niihin tule kiinnitettyä kovin paljon huomiota. Kun poliittinen noste alkaa loppua tai muuten vain työ kyllästyttää, niin kysyntää lobbariksi riittää. Konsulttitoimistoilla on käyttöä poliitikkojen osaamiselle ja ennen kaikkea verkostoille.

Sitten saattaa käydä niin, että poliittiset toimijat siirtyvät konsulttitoimistoon puolueen ollessa oppositiossa. Kun puolue nousee hallitusvastuuseen, niin nämä konsultit nousevat ministereiden erityisavustajiksi. Sitä ennen he ovat antaneet tuleville ministereille esiintymiskoulutusta ja auttaneet puolueita strategisten tavoitteiden ja puolueohjelmien laadinnassa. Siinä vaiheessa tekee mieli kysyä, että kuka puolueita ja politiikkaa yleensä johtaa ja tarvitaanko poliitikkoja muuhun kuin keulakuviksi.

Mutta mennäänpä takaisin tapaukseen Kulmuni. Tuonne ylemmäksi linkittämässäni Iltalehden jutussa puhutaan rikosoikeudellisesta vastuusta ja väläytellään ministerivastuulain mukaisilla seuraamuksilla. Sen lisäksi povataan hallituksen hajoamista tai ainakin Kulmunin eroa. Suoraan sanoen jatkuvat ministereiden erovaatimukset milloin mistäkin asiasta alkavat kyllästyttää. Laskun maksattaminen ministeriöiden varoista oli hallinnollinen virhe ja moraalisesti väärin, mutta on vaikea löytää siitä rikosta. Kilpailuttamisen laiminlyöminen oli ilman muuta hyvän hallintotavan vastaista.

Jos ministereitä ruvetaan moraalipaniikissa ja kannatusmittausten säikäyttäminä erottamaan, niin politiikka on heikoissa kantimissa. Sitten voikin jo kysyä, että johtavatko politiikkaa poliitikot, konsulttitoimistot vai iltapäivälehdet.

Kulmunin saama esiintymiskoulutus oli varmasti tarpeen, kunhan vain lasku menee oikeaan osoitteeseen. Voihan poliitikot jättää kouluttamattakin, mutta sitten saamme nähdä lisää vain oman osaamisensa pohjalta toimivia poliitikkoja, jotka ihan anoturtiaisina möläyttävät mitä sattuu. Poliitikkojen itsensä on kuitenkin pidettävä huoli siitä, että konsulttitoimistot eivät ohjaile politiikan suuntaa.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (98)
 1. Kulmunin koulutus
  5.6.2020, 11:25

  Pitäisin kyllä politiikan moraalin korkeammalla. Kyse on virkavirheestä, jossa on tavoitteena ollut henkilökohtainen etu Kulmunille. Se ei poistu takaisin maksulla.

  Jospa minä entinen virkamies olisin ostanut valtion varoin selvästi vain minulle tulevaa etua-palvelua-hyödykettä. Olisi varmasti esimieheni naulannut nahkani ELY-keskuksen seinälle ja oikeuteen se olisi päätynyt.

  Toinen asia olisi ollut jos minun esimiehet olisivat määränneet minut tai komentaneet samaan palveluun valtion varoin, ei olisi ollut mitään virhettä. Tai jos ko. menettelystä on olemassa vaikka ministeriön aiempi ohje kuinka ministeriä koulutetaan, niin asia OK.

 2. Itseä hiukan ihmetyttää tällaisten kurssien, koulutusten ja konsulttien palveluiden hinnat.Eihän se tietenkään tyhmä ole joka pyytää, vaan se joka maksaa. Voin toki olla väärässä, mutta hankkipa ministeri koulutuksensa mitä kautta tahansa, puolueen tai ministeriön, niin lopulta laskun maksaa kuitenkin veronmaksaja.

  Itselle 50 000 euroa sen verran käsittämättömän iso summa, että sellaisen olemassaolo pankkitilillä tuntuisi yliluonnoliselta siitä huolimatta, että olen ollut hanttihommissa koko ikäni. Säästöön on jäänyt sen verran, että perilliset saa sillä hautakiven kustannettua. Kuten moneen kertaan ja monen suulla on todettu, päättäjät ja me elämme eri maailmoissa rahankäytönkin suhteen. Ministeri on varmasti hankkinut parhaan mahdollisen koulutuksen ja se hänelle suotakoon.

  Itse olen myös käynyt työttömänä olessani esiintymiskoulutuksen, jossa eräs kaupunginteatterin näyttelijä kävi meille pitämässä muutaman tunnin kurssin. Opimme improvisoimaan, käyttämään koko kehoa ja ääntä viestin perille saamiseen. Ei ollut paskan apua siitä ja voimekin pohtia kumman tapauksessa rahat menivät enemmän hukkaan minun vai ministerin.

  1. Täsmälleen samaa mietin! Kenen esiintymiskouluttajan työ on NIIN hyvää, tärkeää ja ammattitaitoista, että siitä maksetaan 700 e/TUNTI? Vrt. vaikkapa yksityissektorin erikoislääkärin tuntihinta n.200 e/tunti, josta siitäkin veronmaksajana pulitamme osan. Ko. lääkäri on pelkästään päästäkseen ammattiaan harjoittamaan kouluttautunut vähintään 15 vuotta.

   1. Jukka Laine
    5.6.2020, 13:21

    Konsulteilla on kovat liksat. Ja firmat kilpailevat keskenään siitä ketkä palkkaavat kalleimman konsultin saneeraamaan. Lopputulos on aina plus miinus nolla.

    1. Taitaa maksajan hyöty niissä jäädä aina miinuspuolelle.

   2. Herää tietysti kysymys kuinka paljon lisää olisi pitänyt maksaa lisää viestinnän ja erityisesti kriisiviestinnän ammattilaiselle, että hän olisi osannut ennakoida ja valmenta Kulmunin ymmärtämään, että artisti on se joka maksaa. Jos minulta joku kysyisi, kertoisin että mielestäni nämä konsultit ovat nykyajan laillistettuja rosvoja. He voivat pyytää niin paljon kuin omatunto joustaa hyvin tietäen että harva tervepäinen maksaa omasta lompsasta, mutta yrityksen tai tässä tapauksessa valtiolta voi pyytää melkein mitä vain. Varsinkin jos on hyviä kamuja golf- klubilta päättämässä.

    Voiko yhden konsultin neuvot olla 58 kertaa viisaampia, kuin 12 euroa tunnilta tienaavan duunarin. Lopputulos puhukoon puolestaan, ei mennyt puheopetus hukkaan…

  2. Jussi Parviainen
   5.6.2020, 12:57

   Kertoohan se jotain arvomaailmasta, jos itse otellaan verovaroista 50 000 euron esiintymiskoulutusta, jota hyödynnetään sitten veronmaksajien leikkauslistojen esittelemiseen!

  3. Itse asiassa ei mikään kovin kummoinen tuntihinta.

   Itse teen IBM:lle konsultointia ja heidän vaatimansa alin hinta on 390€/tunti.

   Tämä siis maksetaan minulle. Firma toki laskuttaa enemmän.

   1. “heidän vaatimansa alin hinta”

    Mitä järkeä tämmöisissä hinnoissa on?

   2. äimänkäki
    5.6.2020, 16:47

    IT-hommissa onkin 99 % ilmaa niin kuin styroksissa, työssä ja hinnassa.

    1. Ja maksajina on usein valtio tai kunta! Arvatkaapa miksi kokoomus tekee tilaa tuollaiselle toiminnalle.

    2. Luukas Pyykorpi
     5.6.2020, 16:59

     “99% ilmaa” kertoo myös jotain ko.työn tärkeydestä ja tuottavuudesta

    3. (It:ssä paiskitaan pyöreitä päiviä – ellei kyse konsultoimisesta…)

   3. “heidän vaatimansa alin hinta on 390€/tunti.”

    Miksi heillä on oikeus vaatia tällaisia hintoja?

    Jokin 10 – 20€:n tuntipalkka olisi kohtuullinen, mutta jokin mikä tahansa yli n. 50 euron menevä tuntipalkka on tottakai kohtuuton.

    Miksi ei kukaan valvo näitä? Näistä tällaisistahan juuri kokoomukselaiset nettoavat fyffeä koko ajan epäreilusti.

    1. Ei se koka pyytää, vaan…. Ja kyllähän sitä kehtaa, jos ei muuten ni laettoo siiimät kii…

   4. IBM siis vaatii konsultin,jonka lähtöhinta on vähintään 390 euroa,eli hinta on ratkaiseva asia osaamisessa,ei itse asia.

  4. Luukas Pyykorpi
   5.6.2020, 16:53

   Koulutuksen järjestäjä on helppo ‘googlata’ – ei hääppönen, mutta niin on vaan ollut maan tapa viimeisinä vuosikymmeninä maksaa huuhaasta huikeita summia

Kommentointi suljettu.