Paluu hiekkalaatikolle

Koronakriisistä ollaan palaamassa normaaliin ainakin politiikassa, eikä se normaali näytä kovin laadukkaalta. Tehdään tikusta asiaa, kerrotaan puolitotuuksia ja valehdellaan ihan suoraan. Näyttää kuin kakaralauma olisi päästetty tauon jälkeen hiekkalaatikolle, ja tauon aikana on unohdettu sosiaaliset käytöstavat.

Eilen pääministeri Sanna Marin kertoi, että hallitusohjelmassa luvattu ja jo tämän vuoden alussa osittain toteutettu pienimpien eläkkeiden korotus saattaa jäädä kesken. Tämä johtuu koronakriisin taloudelle aiheuttamista vaikeuksista. Asiasta uutisoi kokoomusta lähellä oleva Verkkouutiset.

Heti ensimmäisessä kommentissa jutun alla puhutaan petoksesta, ja perussuomalaisten Jani Mäkelä puhui valehtelemalla varastetusta vaalivoitosta.

Tässä palattiin taas siihen Antti Rinteen vappuna 2018 lupaamaan niin sanottuun vappusataseen, jota ei koskaan ole haluttu ymmärtää oikein. Rinne lupasi lähes vuosi ennen vaaleja alle 1 400 euron eläkkeisiin lisää 100 euroa nettona kuukaudessa useamman vuoden ohjelmalla. Koko puhe löytyy täältä.

Tällä puheella SDP siis ilmeisesti ”varasti” vaalivoiton perussuomalaisilta, jotka itse eivät luvanneet mitään, vaan olivat edellisessä hallituksessa kaksi vuotta leikkaamassa kaikkein köyhimmiltä.

Vuonna 2018 pidetty vappupuhe ja vuoden 2019 vaalien jälkeen sovittu hallitusohjelma ovat kaksi eri asiaa. Hallitusohjelmaan kirjattiin, että pienimpien eläkkeiden korotus toteutetaan julkisen talouden kestävyyden rajoissa. Hallitusohjelmaa laadittaessa ei kenelläkään ollut tietoa tulevasta koronakriisistä. Sitä kriisiä ei ollut olemassakaan vielä viime vuodenvaihteessa, jolloin ensimmäinen osa luvatusta korotuksesta toteutettiin. Tämä korotus jätettiin uutisoimatta harvinaisen tehokkaasti.

Laitetaan asioiden kulusta vielä kuva.

Verkkouutisten jutussa kokoomuksen Arto Satonen sanoo rehellisesti, että hän ei luvannut mitään. En myöskään muista perussuomalaisten luvanneen mitään. SDP lupasi ja piti lupauksensa osittain, ja olisi epäilemättä pitänyt sen kokonaan, jos korona ei olisi sotkenut maan taloutta.

Se siitä valehtelusta. Perussuomalaisilla näyttää muutenkin olevan kova tarve puhdistaa mainettaan ajatuspaja Suomen Perustan aiheuttaman jättimokan jäljiltä. Hyväksi keinoksi nähdään tuttuun tapaan uhriutuminen.

Kun Abdirahim ”Husu” Hussein julkaisi jo monta päivää somessa kiertäneen typerän kuvan, niin perussuomalaiset kiirehtivät kauhistumaan homofobiasta. Se on hyvä saavutus puolueelta, joka viime viikolla julkaisi vuolaasti kehuen naisvihaa ja rasismia tihkuvan kirjan. Myöskään homofobian levittäminen ei puolueessa ole mitenkään tavatonta.

Kuva oli tyhmä, eikä sitä olisi kannattanut kenenkään julkaista. Vaikkapa Sebastian Tynkkysen sanomisissa ja tekemisissä riittää kyllä kritisoitavaa ilman että mukaan vedetään hänen seksuaalinen suuntautumisensa ja miesystävänsä.

Mutta kuten sanottu, niin nyt on kova kiire yrittää häivyttää puolueen viime viikolla kokema nöyryytys. Kun asiaa ei ole sen enempää kuin ennenkään, niin tartutaan ihan mihin tahansa. Esimerkiksi Sanna Antikainen on viime aikoina saanut yhteisen kotimaakuntamme valtalehti Karjalaisen yleisönosastolla ja jopa kolumneissa sen verran palautetta yleisten käytöstapojen ja osaamisen puutteesta, että hänellä on kova tarve näyttää kykyjään.

Jos koronakriisin jälkeinen politiikka on tasoltaan näin heikkoa, niin ei hyvältä näytä. Odottelen kovasti eduskunnan kesätaukoa, jonka toivon kansanedustajien käyttävän itsensä sivistämiseen ja asioiden opiskeluun mieluummin kuin toreilla kannattajilleen höpisemiseen.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (52)
 1. Totta. Minkä sille kuitenkaan mahtaa. Ymmärtäähän tuon vaikka torstaisirkusta seuraamalla. Paperista lukeminen on vaikeaa.
  Tenavana minullakin hiekkalaatikolla oli moka. Jotkut aikuisinakin jatkavat mokaamista. Suotakoon se heille. Myös oma hiekkalaatikko.
  Kissatkin muuten sopivaa aromia laatikolleen, ainakin tuoksusta päätellen, ovat jakaneet❓

 2. Noo, Saku nyt antaa hiukan liian positiivisen kuvan puhumalla hiekkalaatikosta, mielestäni parempi kuvaamaan politiikkaa meillä ja maailmalla on kissanhiekkalaatikko. Herra ”Husu” Hussein lähti mukaan kissanpissahiekan heittelyyn ala-arvoisella kuvalla, joka todisti vain sen, että muutkin mokaa kuin vain persut, ei jatkoon.

  Mitä seksuaalivähemmistöihin tulee, viimeinen puolue josta luulisi heitä löytyvän on persut.Asenteellisesti ja lähtökohtaisesti konservatiivinen (lue:ahdasmielinen) puolue jonka esikuvat polttivat homoja uuneissa ei luulisi heitä kiinnostavan, mutta niin se maailma muuttuu. Ehkäpä muutama ns. hyödyllinen homo puolueessa tarvitaan osoittamaan, että tässä ollaan homojen puolta, sillä ehdolla että hän on supisuomalainen homo, lesboista en sitten tiedä.

  Mitä rikottuihin lupauksiin tulee, niin poliitikkojen lupauksiin kannattaa aina suhtautua isolla varauksella, eikä se nyt koske pelkästään persuja. Kannattaa tosiaan katsoa isoa kuvaa ja miettiä tukeeko puolueen historia sitä mitä vaalikiimassa ilmaan heitellään, kenen asiaa he aikuisen oikeesti ajavat. Ongelma on siinä, että useimmat eivät seuraa kuin 1- 2 vaaliväittelyä ja äänestävät tunteella järjen sijaan. Populistit kiittävät…

  1. Populismi vetoaa toimijoina opportunisteihin, joille se on mainio tapa työllistyä hyville ansioille ilman mitään pätevyyttä neljäksi vuodeksi kerrallaan, ja äänestäjinä vähälahjaisiin, joille riittää vastineeksi edustajien spedeily veronmaksajien rahalla.

   En edelleenkään suostu ylentämään populisteja ”poliitikoiksi. He ovat huonoja klovneja, jotka naurattavat harvoja. Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista laillisesti sopimalla, ei nimittelyä, ääliömäistä käytöstä ja lain halveksuntaa.

   1. Lauri Hätönen
    16.6.2020, 02:39

    Ongelma on vain se, että ihan siitä huolimatta, pitääkö heitä poliitikkoina vai pelleinä – tai jotain siltä väliltä – he tekevät ihan liian monessa maassa politiikkaa, joka on pakko ottaa vakavasti. Trump – USA, Bolsonaro – Brasilia, Johnson – Britannia, Duterte – Philippiinit, Orban – Unkari, Kaczynski – Puola, Erdogan – Turkki. Listaa voisi vielä jonkin verran jatkaa ilman suurempia ongelmia vaikka niillä, jotka eivät juuri nyt ole hallitusvastuussa, mutta kuitenkin usein vaikuttavat ratkaisevasti tehtyyn politiikkaan.

    1. He vaikuttavat – kyllä – mutta vaikutus on summamutikkainen ähkäisy ”äärimmilleen pingotetulta kandanryhmältä” (sitaatti Jukka Hankamäen jäihin pannusta pefletistä), eikä vaikuta siihen suuntaan kuin haluttiin.

     Montako tavoitteidensa suuntaista muutosta persut saivat aikaan edes hallituksessa ollessaan? Voisiko joku mainita yhden? Siis sellaisen, jota ei ole jo lakien tai sopimusten vastaisena peruttu?

     Suomen politiikassa on ihan lainkin mukaan mahdollista toimia vain ryhminä. Tämä ryhmä on erimielinen ja pihalla, eikä sitä johda kukaan. Tämä kävi ilmeiseksi jo ennen Timo Soinin syrjäyttämistä.

     Nyt Halla-aho köröttelee kyydissä ja puristaa kelkan laidoista rystyset valkeina. Tietty väsymys puolueväen krooniseen pöljäilyyn näkyy selvästi.

     Ellei laumaa johda kukaan, ellei se toimi yhdessä yhteisten tavoitteiden suuntaan, onko kyse ”poliitikoista”?

  2. Oletan että persut ovat sitten mukana seuraavassa pride-kulkuessa ja työskentellevät eduskunnassa jatkossa kaikkien sukupuolivähemmistöjen asiaa. Vihreät ovat tainneet aina olla sitä mieltä, että myös vähemmistöille kuuluvat näkemättömät oikeudet.

   Miksi vääristelet blogistin kantaa Husun tekoon?

   Mikä logiikka tuossa on, saa olla kenen puolella tahansa mutta se ei tee uskottavan puolueetonta. No ei tietenkään. Oletko muuten puolueeton?

   Lupaus on lupaus, mutta sitä ei pidä muiden vääristellä. Jos tädillä olisi ne , niin täti olis setä…. Nyt varsinkin kokoomuksen vääristely nosti odotuksia ja se satoi vaaleissa demareiden laariin.

Kommentointi suljettu.