Harkittua puhetta?

Ylen 8 minuuttia on leppoisa kesäkevennys, jossa toimittaja haastattelee poliitikkoja ja muita julkisuuden henkilöitä, mutta ei vahingossakaan haasta heitä. Ohjelma on oikeastaan poliitikoille arvokas mainos. Eilen ilmaista mainostilaa sai perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä, joka tunnetaan ahkerana twiittaajana. Yle mainosti häntä lisääkin tekemällä ohjelmasta vielä erillisen uutisen. Haastattelu löytyy täältä.

Mukavan kesäistä jutustelua, jossa toimittaja hihittelee tuttavallisesti ja poliitikko kertoo omasta toiminnastaan somessa antaen neuvoja toisillekin. Tässäpä hänen ohjeensa kansalaisille.

Mäkelä antaa itsestään leppoisan somettajan kuvan. Jokaisen twiitin takana on kyettävä seisomaan, some vertautuu keskusteluun kasvokkain, julkisuuden hakeminen kärjistysten kautta ei ole hyvä asia ja viesteissä pitää olla asiasisältöä. Toimittaja tavoittelee kriittisyyttä nostamalla esille THL:n asiantuntijoiden sanomisen pelleiksi.

Eipä kuulosta kovin pahalta. Sosiaalista mediaa käyttämätön tv-katsoja nyökyttelee tyytyväisenä, että siinäpä asiallinen poliitikko. Somen käyttäjät taas pudistelevat päätään sekä poliitikon puheille että toimittajan lepsuudelle. Se totuus nimittäin näyttää ihan toiselta Mäkelää somessa seuraaville. Kuvakaappaukset Mäkelän möläytyksistä ovat jo kauan levinneet netissä.

En viitsi laittaa niistä möläytyksistä erikseen kuvia, sillä Tiia Lehtonen jo kokosi niitä Twitteriin. Mukaan mahtuu kaikenlaista alkaen ihmisten sanomisesta kusipäiksi, kyvyttömiksi mussuttajiksi, laiskoiksi hölmöiksi ja veronmaksajien eläteiksi. Poliisit ovat palkkarenkejä, joilla ei ole lupa mussuttaa kansanedustajalle. Tavalliset kansalaiset ovat maalittajia, munakasvoisia miehiä, kitiseviä typeryksiä, luusereita ja todella tyhmältä näyttäviä. Kielivirheitä tekevää maahanmuuttajataustaista twiittaajaa Mäkelä matkii ivallisesti tämän tästä.

Siinäpä on sitä harkittua puhetta, jonka takana pitää pystyä seisomaan ja joka pitää pystyä sanomaan myös kasvokkain. Jos Mäkelä oikeasti puhuisi tuollaista kasvokkain tuntemattomille, niin jossain vaiheessa sattuisi kohdalle sellainen, joka vastaa fyysisesti.

Mäkelän somekäytös ei siis vastaa sitä kuvaa, jonka hän itsestään antaa ja jonka toimittaja vapaasti sallii hänen antaa. Kyllä minä ymmärrän, että ohjelman tarkoitus on olla leppoisaa kesäjutustelua, mutta koska kyseessä on kuitenkin ajankohtaisohjelma, niin toivoisin vähän kriittisempää otetta.

Tässä muuten näkyy selvästi poliitikon haastatteluissa ja eduskunnassa itsestään antaman kuvan ero verrattuna sosiaalisen median arkeen. Eduskunnan suuressa salissa ja kameroiden edessä asiapoliitikkoa näyttelevä voi ollakin sosiaalisen median tunnetuin poliittinen rääväsuu.

Olemalla rääväsuu saa julkisuutta, jota voi hyödyntää sitten, kun on asiallisen puheen aika. Näin sosiaalinen media on muuttanut maailmaa.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (41)
  1. Yllätti, että Mäkelä on ylennyt korpraaliksi.

    1. Heikki Hakala
      23.6.2020, 16:18

      Kansanedustajat ovat itsestäänselvyyksiä ylennyksissä. En tiedä kuinka korkealla.

  2. Somessa Mäkelä tosiaan käyttää samanlaista törkykieltä kuin persujen äänestäjät. Hyvä, ettei sitä Esson baarin kieltä vielä sentään kovin paljon käytetä eduskunnassa. Silti Mäkelän antama kuva itsestään on, että siinäpäs vasta kaksinaamainen ja epäluotettava rasisti.

Kommentointi suljettu.