Kielletään kaikki!

Eilen somekansaa ei enää jaksanut kiinnostaa parlamentaarisen koskemattomuuden juridiikka, sillä tilalle tuli jotain paljon tärkeämpää. Nyt kaikesta loukkaantuvat punavihreät suvakit ovat vaatineet Geisha-suklaan ja Valion jogurttien tuotepakkausten muuttamista, koska ne loukkaavat etnisiä vähemmistöjä. Pahinta on, että yritykset tottelevat nöyrästi näitä vaatimuksia.

Nyt löytyi aihe, josta jokaisella on varma mielipide. Nyt on menty liian pitkälle, ja kohta kielletään ihan kaikki. Pyhimpiä arvoja on loukattu, sillä mikään ei ole sen suomalaiskansallisempaa kuin kimonoon pukeutunut geisha istumassa juhannusaattona kirsikkapuun alla. Elovena-tytön kansallispuku vietiin jo, Eskimo-jäätelötikku kielletään ja riisipaketista kielletään mustaihoisen miehen kuva. Kohta varmasti kielletään muumit liian valkoisina.

Valitettavasti sekä media että somekansa lankesivat taas kerran trollien ansaan. Tällaisen ansan virittämistä mietti muutama päivä sitten Sami Kuusela Hupparihörhö-blogissaan. Ei tarvita kuin pieni porukka esittämään kohuvaatimus ja kertomaan siitä medialle, niin se on siinä. Media uutisoi ja yritykset reagoivat.

Yritysten tuotekehittelyn ei sinänsä pitäisi olla kenellekään yllätys. Tuotepakkaukset ja nimet muuttuvat, vai oletteko viime aikoina muka nähneet vaikkapa Raider-suklaapatukoita? Ette ole sen enempää kuin vaikkapa Jymy-piipputupakkaa tai Corona-kahvia.

Some antaa kuitenkin trolleille täysin vapaan temmellyskentän ihmisten huijaamiseksi. Tällä kertaa asialla olivat nimimerkki Keijo Kaarisade ja oikea henkilö Anter Yaşa. Keijo Kaarisade keksi paheksua Geisha-suklaata ja Anter Yaşa närkästyi turkkilaisen jogurtin pakkauksesta. Somea uutislähteenään käyttävät iltapäivälehdet tarttuivat syöttiin, somekohu oli valmis ja yritykset aloittivat selittelyn. Kohun anatomian paljasti Suomen Uutiset.

On sinänsä hauskaa, että paljastuksen teki juuri perussuomalaisten Suomen Uutiset, sillä eniten asiasta närkästyivät juuri ne, joiden voisi kuvitella olevan lehden ahkerimpia lukijoita. Näin päättelen siitä, että someraivo kohdistui maan hallitukseen, vihreisiin, feministeihin, suvakkeihin, kulttuurimarxisteihin ja muihin tavallisiin syntipukkeihin.

Mitä me tästä opimme? Luultavasti emme mitään, sillä kohta kohistaan ja raivostutaan jostain muusta. Voisimme kuitenkin oppia vaikkapa sen, että trollit voivat tehdä politiikalle saman kuin tuotteiden markkinoinnille. Markkinoitava tuotehan politiikkakin on. Miettikääpä sitä, kun tälläkin hetkellä kohistaan hallituksen tasa-arvo-ohjelman intersektionaalisuudesta.

Sehän tarkoittaa vain sitä, että huomioidaan yksilön yhteiskunnalliseen asemaan vaikuttavat moninaiset taustatekijät. Niitä ovat esimerkiksi sukupuoli, sosioekonominen tausta, asuinpaikka, alkuperä, perhetausta, koulutus, ikä, vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli-identiteetti sekä sukupuolen ilmaisu.

Nettitrollien mukaan se tarkoittaa uutta kastijärjestelmää.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (50)
 1. Ei ole helppoa olla Huhtasaarikaan. Juttua pitäisi vääntää, mutta asiaa ei ole.

  1. Petri Sakkinen
   28.6.2020, 11:43

   Tietämättömyys on voimaa.

   1. Lea Bäckman
    28.6.2020, 20:11

    George Orwell (Eric Blair) kirja: 1984
    ”Sota on rauhaa, vapaus on orjuutta, tietämättömyys on voimaa”.

    Animal Farm (Eläinten vallankumous): ”Neljä jalkaa hyvä, kaksi jalkaa paha”.

    Valheellisuuden vallitessa totuuden kertominen on vallankumouksellinen teko.

  2. Voisihan hän kopioida parempaa tekstiä jostain.

  3. Ei niin. Mutta palkka juoksee.

   Ei koko maailmankaikkeudessa pääse vastaavalla aivokapasiteetilla Huhtiksen tuloihin!

 2. V. Laulajainen
  28.6.2020, 10:47

  Ihan pilke silmäkulmassa seurava

  Fazerin parhaissa on karkki nimeltä Tosca. Eikös se silloin loukkaa hienoa oopperaa, nimeltä Tosca?
  Tosca ensin oli kirja, josta tehtiin näytelmä ja näytelmästä tehtiin oopperasovellus.

  1. Onko siinä karkissa kuva siitä oopperasta vinosilmäisenä valkoisten palvelijana?

   1. V. Laulajainen
    28.6.2020, 11:10

    Ei. Voi kuitenkin loukata korkean kulttuurin ihanoitsijoita.

    Tosca, mitä lienee suomeksi. Paitsi italialainen paikkakunta. Jostain ymmärsin liittyy tuskaan. Karkin paperi on ruskea ja sisältö eli itse karkki vaaleanruskea.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Fazerin_Parhain

    1. Jukka Laine
     28.6.2020, 12:47

     Muistan kuinka Toscaa myytiin omina karkkipusseinaankin kun olin lapsi. Vanhemmat ihmiset tiesivät kertoa että joitakin muitakin oli ennen myyty myös erikseen. Luulen että kaikkia.

   2. Ja mikähän sinut saa luulemaan että Geishat olisivat vinosilmäisiä valkoisten palvelijoita… kyllä ne siellä oman kulttuurinsa sisällä enimmäkseen operoivat, joskus harvoin joku valkoinen arvovieras saattaa päästä mukaan. Toscasta en tiedä edes kansallisuutta, enkä ole kirjaa lukenut enkä oopperaa nähnyt, mutta eiköhän siitäkin varmaan joku mielensä onnistu pahoittamaan.

   3. Jaani Kääpä
    28.6.2020, 14:33

    Kannattaa tutkia mikä geisha on, ennen kuin möläyttää. Erittäin arvostettu seurahenkilö, koulutus kestää muistaakseni parisenkymmentä vuotta. Pitää osata soittaa muutamaa soitinta, tanssia, kalligrafiaa, runoilla, olla todella koulutettu ja perillä kaikesta. Ei palvelija, ei prostituoitu (näitä kutsutaan kurtisaaneiksi, jos ovat edes lähelläkään geishaa).

    1. Tiedän mikä on geisha. Tiedän että heihin on myös lyöty prostituoidun leima ja geishoiksi kutsutaan myös kaikkia itäaasialaisia naisia sillä perusteella että heidät stereotyypitetään kilteiksi miestenmiellyttäjiksi. Taidan olla taipuvainen väittämään että geisha-suklaan pointti ei ole hienon vuosituhantisen perinneammatin arvostaminen vaan ”kunhan nyt joku eksoottinen sana lätkäistiin ja työnnettiin markkinointiin kaikki orienttistereotypiat mitkä keksittiin”. Niitä mainoksia kun olen rapiat 30 vuotta tässä katsellut.

  2. Merkityksetön
   28.6.2020, 14:19

   Nallekarkit ja merirosvorahat tulisi ainakin kieltää.

   1. Merirosvorahat kiellettiin koska lapset tukehtuivat niihin. Suvakkihuorien salaliitto sekin ettei lapsia saa tapattaa?

  3. Minulle opetettiin lapsena, että vakavilla asioilla ei sovi leikkiä ja noudattaisin tätä ohjetta tällaisissakin asioissa. Samalla lailla kun Pekka ja susi -sadussa, myös tosimaailmassa on vaikea erottaa totta ja leikkiä pelkän puheen perusteella.

   Niinpä on parempi jättää sanomatta loukkaantuvansa jostain josta ei oikeasti loukkaannu, jolloin ne, jotka oikeasti loukkaantuvat saavat äänensä kuuluviin ja voimme keskustella siitä, miksi jotkin asiat ovat loukkaavia ja täytyykö niille tehdä jotain.

Kommentointi suljettu.