Ne tuilla makaajat…

-Miksi me veronmaksajat maksamme, jotta tyttäreni saa maata kotona työttömänä? 

Näin kysyy blogiyhteisössä Huono Äiti nimetön kirjoittaja, joka valittaa lukiosta päässeen ja itsenäisesti elävän tyttärensä saavan niin paljon yhteiskunnan erilaisia tukia, että työnteko ei kiinnosta. Sama koskee kuulemma myös tyttären kavereita. Tämä nykymalli, jossa terveet ihmiset saavat maata kotona tekemättä mitään, tuhoaa tämän maan. Kirjoittaja lähettää ammattiyhdistysliikkeelle ja vasemmistolle sellaisia terveisiä, että tämä on tuhon tie.

Näihin juttuihin ei voi sanoa muuta kuin että hohhoijaa ja jopahan taasen. Kirjoittaja ei tunne yhteiskunnan tukijärjestelmän alkeita eikä ilmeisesti oman tyttärensä elämäntilannetta. Itse asiassa en ole varma edes tyttären olemassaolosta. Näissä kotisohvilla runsailla tuilla lojuvista laiskoista työttömistä kertovissa jutuissa kun ei sitä lojujaa välttämättä ole olemassakaan, vaan hän voi olla täysin fiktiivinen henkilö.

Olipa tytär olemassa tai ei, niin oikaistaan taas kerran tämä sosiaalisessa mediassa leviävä väärä tieto. Tavallisin virhe on, että tukijärjestelmästä tietämätön laskee yhteen kaikkien mahdollisten tukien maksimimäärät ja olettaa kaikkien saavan sen verran. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä kaikki tuet vaikuttavat toisiinsa. Se on sellainen palapeli, että en ihmettele yhtään, jos laiska mielipidekirjoittaja ei viitsi ottaa siitä selvää. Totuus pilaisi hyvän tarinan.

Lukiosta päässyt tytär on oletettavasti parikymppinen. Alle 25-vuotias saa asumistukea, mutta se ei kata koko vuokraa. Työmarkkinatuen maksamisen edellytyksenä 18-24-vuotiaalle on ammatilliseen tutkintoon johtavaan koulutukseen hakeutuminen. Tämä koskee sekä peruskoulun päättäneitä että ylioppilaita. Jos koulutukseen ei hae, niin menettää oikeuden työmarkkinatukeen ja putoaa perustoimeentulotuelle. Sitä alennetaan koulutuksesta kieltäytymisen takia 20-40 prosenttia.

Työmarkkinatuen ennakonpidätyksen alainen määrä on 33,66 euroa päivässä viideltä arkipäivältä viikossa, eli bruttona keskimäärin 724 euroa kuukaudessa. Toimeentulotuen veroton perusosa yksin asuvalle on 502,21 euroa kuukaudessa. Koulutukseen osallistumattomalta nuorelta siitä leikataan heti 20 prosenttia. Toistuvasta kieltäytymisestä leikkaus on 40 prosenttia.

Siinä ovat ne yhteiskunnan runsaat tuet, jotka kirjoittajan mielestä houkuttelevat nuoret laiskottelemaan.

Blogiyhteisön julkaisema kirjoitus on tyypillinen tietämättömyyteen tai tahallisuuteen perustuva mielipide, jolle ei löydy mitään järkeviä perusteluja. Sinänsä mielenkiintoista, että Huono Äiti sai keväällä yhteiskunnalta Business Finlandin koronatukea 100 000 euroa muun muassa blogiyhteisön kehittämiseen ja toiminnan laajentamiseen. Nyt blogiyhteisössä moititaan yhteiskuntaa mitenkään perustelematta liian anteliaista tuista muille.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (76)
  1. Jorma Reijonen
    18.7.2020, 13:26

    Nimimerkin suojassa on helppo kirjoittaa mitä hyvänsä.

  2. Näyttäkää minulle äiti joka haluaa lähettää lapsensa pandemia-aikana hanttihommiin, ja minä näytän teille neropatin joka ei sovi vanhemmaksi ollenkaan.

    Mutta kertoohan sen jo blogin nimikin 🤷‍♀️

Kommentointi suljettu.