Kyllä kansa huutaa

Vaikeita asioita ei ole helppo selittää kaikille ymmärrettävästi, mutta on helppo saada ymmärtämättömät vastustamaan niitä. Tästä saatiin esimakua jo eilisillan A-studiossa, kun perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra kertoi puolueen näkemyksiä EU-huippukokouksen päätöksistä. Heti ohjelman jälkeen niitä samoja näkemyksiä alkoi ilmestyä sosiaaliseen mediaan.

Perussuomalaisten strategia tässäkin asiassa näyttää olevan yksinkertaistaminen. He puhuvat Suomen taloudesta ikään kuin Suomi olisi erillinen saareke Euroopassa. He sanovat, että Suomi ottaa velkaa, jolla se maksaa huonosti taloutensa hoitaneiden maiden velkoja, vaikka pitäisi hoitaa oman maan asiat kuntoon. Ei tullut vappusatasta eikä hoitajamitoitusta, mutta ulkomaille kyllä riittää rahaa.

Vappusatasesta on osa jo annettu ja hoitajamitoituksesta päätetty. Lisäksi on päätetty palauttaa subjektiivinen päivähoito-oikeus, ja työttömiä kurittanut aktiivimalli purettiin heti uuden hallituksen aloitettua toimintansa. Nämä tosiasiat tuppaavat helposti unohtumaan.

Mutta mennään takaisin tuohon sopimukseen, josta jo eilen puhuin. Suomi ottaa velkaa elvytyspakettia varten, mutta niin ottavat kaikki muutkin maat. Tukea myönnetään sekä avustuksina että lainoina kaikille, siis myös Suomelle. Koronasta eniten kärsineet maat saavat eniten, mutta kaikki saavat jotain. Suomi ei vastaa koko velasta, vaan juuri Suomen vaatimuksesta sopimukseen otettiin mukaan tarkkarajaisuus. Se tarkoittaa sitä, että kukin maa vastaa veloista vain tiettyyn, etukäteen sovittuun rajaan asti. Kyseessä ei siis ole kansalaisille tutumpi omavelkainen takaus, jossa takaaja on vastuussa koko velasta.

Jatkuvasti valitetaan siitä, että Suomi on nettomaksaja. Valittajilta jää ajattelematta, että nettosaajaksi tulemiseen vaaditaan Suomen talouden olemista yhtä huonossa kunnossa kuin nykyisten nettosaajien talous on. Sitä tuskin kukaan haluaa. Heiltä jää huomaamatta sekin, että vaikka Suomen jäsenmaksut euromääräisesti nousevat, niin prosentuaalisesti ne alenevat. Tämä johtuu muun muassa pääministeri Sanna Marinin neuvottelemasta kansallisesta kirjekuoresta, jossa maatalous saa 400 miljoonaa euroa ja Itä- ja Pohjois-Suomen harvaanasutut alueet 100 miljoonaa euroa erillistä rahaa.

Perussuomalaiset ovat nostaneet esille perustuslailliset kysymykset, ja kansanedustaja Sebastian Tynkkynen näkyy jo tehneen oikeuskanslerille kantelun pääministerin ”epäisänmaallisesta” toiminnasta. Hänen mukaansa se on vastoin perustuslakivaliokunnan kantaa ja siksi myös vastoin perustuslakia. Vaikka saate ei olekaan asiallinen, niin kantelu itsessään on, ja asiallisesti se myös tutkitaan. Nettikansa ei ole yhtä asiallinen, vaan jo pari päivää on huudettu epäisänmaallisuutta, valtiopetosta ja kansantuomioistuinta. Saatteellaan Tynkkynen varmistaa metelin jatkumisen.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä arvioi jo tuoreeltaan, että perustuslakivaliokunnan edellyttämä tarkkarajaisuus ja muut vaatimukset on otettu huomioon, mutta se ei tietenkään ole vielä koko perustuslakivaliokunnan kanta. Se nähdään sitten aikanaan.

Perussuomalaisten toiminnassa on sama ristiriita, jonka olen huomannut ennenkin. He toimivat ihan asiallisesti tekemällä kantelun ja käyttämällä oikein muitakin parlamentaarisia keinoja. Kannattajilleen he sen sijaan syöttävät yksinkertaisia iskulauseita ja helposti omaksuttavia hokemia. Kohta saamme taas kuulla vaipoissa makaavista vanhuksista, kun rahaa kylvetään taloutensa tahallaan huonosti hoitaneisiin maihin.

Ei yhdessäkään maassa voi olla niin kelvottomia päättäjiä, että he ajaisivat tahallaan maansa talouden kuralle ihan vain saadakseen EU:lta enemmän tukea kuin maksavat jäsenmaksuja. Joskus minusta tuntuu, että meiltä sellaisia saattaisi löytyä, ja he saisivat kannattajansakin uskomaan sen olevan hyvä asia.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (99)
 1. Jukka Laine
  23.7.2020, 09:30

  Persut pöyristyivät, koska Purra ei maininnut maahanmuuttoa.

  1. IHME ON TAPAHTUNUT!!!! 🤣🤣🤣🤣

  2. Niinpä. Halla olisi kyllä pannut Suomen maksuosuudet maahanmuuttajien syyksi.

  3. V. Laulajainen
   25.7.2020, 21:52

   ps. aktiivimalli purettiin 01.01.2020. Ei siis heti hallituskauden alussa. ”Hallituksen esitys lakien muuttamisesta annettiin eduskunnalle 7.11.2019. Eduskunta hyväksyi aktiivimallin kumoamisen 11.12.2019, ja tasavallan presidentti vahvisti lain 19.12.2019. ”

 2. Kannattajilleen he sen sijaan syöttävät yksinkertaisia iskulauseita ja helposti omaksuttavia hokemia. Kohta saamme taas kuulla vaipoissa makaavista vanhuksista [—]

  PS:n ratkaisu kaikkeen: kuria ja leikkuria. Vanhus nukkuu paremmin hoivakodin lattialle pudonneena, kun toisaalla vankeja työnnetään useampi samaan selliin ja lyhennetään mahdollisuus ulkoilla puolesta tunnista varttiin. Keskimäärin kärsimystä ja niukkuutta jakamalla niukkuus ja kärsimys tuntuvat suhteellisesti helpommilta kestää – tai ainakin voidaan väittää, että asia on hoidettu.

  Sama tietysti pätee työllisyystoimiin: tuet pois eikä palkkaa yhtään lisää, niin alkaa työ maistua!

  ”Työllisyystoimien” vaatimus alkaa yhä enemmän vaikuttaa siltä, että orjatyövoimaa pitäisi käyttää enemmän ja halvemmalla.

  A-studiossa eilen Mykkänen muuten kritisoi Italiaa siitä, että se ei ole laittanut ”veronkiertoa kuriin”. Suomessa Orpo: ”Mikään laki ei sitä voi estää.” Juurihan keskuskauppakamari ja kokoomus yhdessä ampuivat alas jo viime vuonna alkaneen Finnwatchin kampanjan ”430 miljoonaa” verovälttelyn torjumiseksi.

  1. Veronkierron kuriin laittaminen ilahdutti Mykkäsen puheessa, muuta sitten heräsin todellisuuteen ja muistin että sehän on vaan äänten kalastelua ja ymmärtämättömien huijaamista. Kokoomuksen virallinen linjahan on mahdollistaa veronkierto myös Suomessa kuten Italiassa, ei laittaa muita kuriin.

   Ihan joka kohtaa en ennättänyt seurata, mutta jos Purra jätti mainitsematta maahanmuuton, niin se on tosiaan ihme. Ehkä hänkin jo väsyy jankuttamaan yhtä ja samaa ratkaisuna kaikkeen, mutta veikkaan että olen väärässä.

   Kyllä Euroopan unionin sisällä voi ja pitääkin korjata asioita kunhan se tehdään yhteiseksi hyväksi, ennen kaikkea sosiaalliset ja yhteiskunnalliset näkökulmat huomioiden, ei pelkästään talouden näkökulmasta katsoen. Hyvä tavoite on luoda koko Euroopasta hyvinvointiyhteiskunta, ei purkaa sitä sieltä missä sellainen on. Pohjoismaathan ovat pärjänneet lopulta aivan loistavasti rakentaessaan hyvinvointiyhteiskuntaa, missä siinäkin on väliinputojansa, joten mikä ihme saa uskomaan että se pitäisi purkaa ja että verojen alentaminen on tärkeämpää kuin ihmisten kattavan hyvinvoinnin ylläpito. Ehkä se on se ahneus ja taipumus opportunismiin joka ihmisissä piilee mikä ajaa välillä vaikka ojasta allikkoon.

   Mutta mikäs purisi paremmin yksinkertaisiin ihmisiin kuin yksinkertaistaminen ja sitä persut harrastavat.
   Voi kun maailma olisikin niin yksinkertainen, olisihan elämä silloin helppoa. Saisi valita kaiken itselle mieluisan ja unohtaa kaiken muun.

   1. Italiasta puhuttaessa kannattaa muistaa ettei veronkierto ja talousrikokset ole pelkästään yksittäisten ihmisten touhua, vaan se on järjestäytynyttä rikollisuutta (mafia).

    Joidenkin arvioiden mukaan jopa neljäsosa maan taloudesta on pimeää liiketoimintaa, ja kun katsoo maan bruttokansantuotetta/capita, niin eihän se järin korkea ole. Ehkä väitteissä on perääkin, ja nykyään mafialla on myös keinonsa ujuttaa pimeää rahaa viralliseen rahatalouteen.

    1. Sirpa Kärkkäinen
     24.7.2020, 00:12

     Niinpä. Astuttuani kyseisessä maassa 14 vuotta sanoisin, että minun on kyllä vaikea sulatella puheita ”köyhästä ja avun tarpeessa olevasta maasta”. Pohjois-Italiassa elintaso on korkeimpia Euroopassa. Alueelliset erot maan sisällä ovat toki suuria, mutta niin ne ovat Suomessakin.

     Summa summarum; jos en nyt suoranaisesta puhalluksesta puhuisi, niin sanoisin, että kyllä tuli Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikalle kallis hintalappu. Ymmärrettävästi pääministeri ei voi tätä ääneen sanoa. Mutta kun skribentin kynä on terävä ja mieli kirkas, niin mikä estää tätä sanomasta? Lukisin niin paljon mieluummin terävää tekstiä, kuin EU-muusinuijalla mössättyä.

     Ja kyllä täällä Suomessa ihan oikeasti niitä rahanreikiä riittäisi, ilman että pidetään hyvällä tuulella itseämme rikkaampia. Nyt on vaikea olla näkemättä seuraavaa siirtoa shakkilaudalla ja minkä sanamuodon välttämättömyys taas saaneekaan.

     Voi Pyhä Putinia maa! Siitäkö saamme tosiaan ” siunaustamme” kiittää?

     1. Heitän tähän myös sen näkökohdan että eihän Suomi ole ollut yksin päättämästä tarvittavista toimista, luuleeko joku etteivät muut EU-jäsenvaltiot ole pohtineet tukien mielekkyyttä ja niiden kohdentamista oikein. Pakettihan on kokonaisuus jota ovat valmistelleet kaikki jäsenmaat ja varmasti siinä on osattu huomioida lähes kaikki mahdolliset yksityiskohdat. Italialla on ongelmansa, mutta ei Suomi yksinään niitä katso. Populistit Suomessa ovat nyt vaan löytäneet Italian ruodittavaksi 27 jäsenvaltiosta voidakseen käydä hallituksen kimppuun. Sinänsä Italian arvostelu, kuten monien muidenkin EU-maiden veronkierron ja oikeusvaltioperiaatteiden rikkomusten arvostelu on paikallaan, joten odotan oppositiolta nyt puheiden sijasta tekoja niiden kitkemiseksi Euroopasta.

      Sehän on kai jokaiselle selvää että jos yksi jäsenmaa saisi yksinään päättää tukipaketista, niin
      tulos olisi toinen. Muut maksaisivat ja tuota yhtä tuettaisiin, eli populistinen päiväuni toteutuisi ja koko Eurooppa tukisisi Suomea. Mutta eihän se niin mene edes unessa. Nyt on kuitenkin kyse 27 maan arviosta kuinka Euroopan talous kärsisi mahdollisimman vähän ja kuinka elpyminen saataisiin käyntiin kaikkialla Euroopan unionissa.

      Valtioiden velkaantuminenhan tarkoittaa sitä että eletään yli varojen ja tuo velkaantumisen on tapahtunut Suomessa saamna aikaan kun progressiivista verotusta on laskettu. Väitän että kansalaisten hyvinvoinnin kannalta olis ollut parempi säilyttää mieluummin verotuksen progressio kuin leikata kaikkein pienituloisimmilta. Toinen asia on se missä on se raja kuinka suurituloisille kannattaa ylipäätään kohdentaa yhteiskunnan tulonsiirtoja. Se raja on noussut koko ajan ja nyt ollaan tilanteessa että mm. kokoomus vaatii tukien purkamista alapäästä mikä on aivan nurinkurista.

      Pohdittavaksi: mihin hävisi maailmasta se raha joka oli olemassa ennen koronaa, niin että nyt tarvitaan tuhansia miljardeja lisää?
      Kun tuo sisäistää, niin voin sanoa että alkaa ymmärtää valtioiden ja keskuspankkien velasta jotain. Ei ainakaan sen jälkeen sotke niitä yksityistalouksien velkoihin.

   2. Mikko Vaittinen
    25.7.2020, 12:28

    Suomi on saanut EU:lta huomautuksen liian heikosta sosiaaliturvadta 2017.

    1. Jari J. Marjanen
     25.7.2020, 20:14

     Huomauttaja ei ole Euroopan unioni, vaan Euroopan neuvosto(n sosiaalisten oikeuksien komitea). Se ei toki muuta huomautuksen noloutta maamme kannalta.
     https://www.coe.int/fr/web/european-social-charter/european-committee-of-social-rights

  2. ”Olen tehnyt mustien amerikkalaisten eteen enemmän kuin kukaan muu, mahdollisena poikkeuksena Abraham Lincoln”. (Donald Trump)

   No, jokainen voi itse todeta onko näin, mutta persujen Purraa on hiukan vaikeampi saada valheesta kiinni. Joka toinen varmasti tietää Italian mafian ja sen kuristusotteen maan politiikasta ja taloudesta. Jo vuosikymmeniä on puhuttu heidän kansallisesta harrastuksesta kusettaa Eu:ta ja milloin ketäkin. Tätä ei pidetä siellä mitenkään moraalisesti arveluttavana. Me Suomalaiset taas olemme pilkunviilaajia lain suhteen ja maksamme sotakorvaukset muidenkin puolesta. Kun narratiivi on tämä, on peli faktojen suhteen jo pelattu, kyllä kansa tietää…

   1. Trumpin puheesta pitää tosiaan ymmärtää että hän on kyllä tehnyt paljon mustien amerikkalaisten eteen, mutta negatiivista. Populisti ei valehtele hän vaan kääntää totuuden.

    Se että Italiassa asiat eivät ole kunnossa ei ratkea tukemalla Italian populisteja, kuten Purra tekee, vaan toimimalla EU:ssä sen eteen että vilunki kaikkialla Euroopassa laitetaan kuriin. Ei auta yhtään että todetaan ja voivotellaan asioiden tilaa, mutta ei toimita niiden korjaamiseksi. Miksi persut ja kokoomus eivät tue esimerkiksi 430 miljoonaa kampanjaa Suomessa, se on alku asioiden laittamiseksi kuntoon muuallakin. Populisti vain jauhaa asioista ja paisuttelemalla vaikka mafian touhuja piiloutuu vastuusta ja teoista. Sen sijaan että pyrkisi pois mafiamaisesta touhusta, koettaa tehdä sille tilaa myös muualla yhdessä kokoomuksen kanssa. Kyllä yksi mafia saadaan kuriin jos haluataan, mutta halutaanko? Rahan valta ja kapitalismi kytkee Italian mafian niin syvälle muidenkun maiden rakenteisiin, että se vie monelta halut. Laitetaan vaan Italia pistämään mafiansa kuriin ja Unkari, Puola ja muut ongelmamaat kunnioittamaan oikeusvaltioperiaatteita ja samaan syssyyn kuriin myös Euroopan veroparatiisit, niin eiköhän helpota. Mutta eihän Purra ja muut persut sen eteen halua oikeasti mitään tehdä, puhua vaan.

  3. V. Laulajainen
   25.7.2020, 22:01

   En tiedä miten muiden kunnilla. Itse olin kotihoidossa palkkatuettuna ulkoiluttajana ja saattajana.

   Dementiapuolella meni aamupäivä ikähenkilöiden pesemisessä ja vaippojen laitossa. Toki jos aamupäivällä tuli vieras katsomaan, ikähenkilö saattoi olla likaisessa vaipassa.

   Vierestäkatsoja harvemmin tulee ajatelleeksi, että saattaa jossain vaiheessa olla samassa tilanteessa. Illalla tulee kakka vaippaan ja vasta aamulla saa puhtautta

Kommentointi suljettu.