Trollioikeiston kesäteatteri

Kuten tiedämme, niin pääministeri Sanna Marin sai neuvoteltua EU:n huippukokouksessa Suomelle ihan siedettävän sopimuksen. Normaalin poliittisen kritiikin lisäksi kotimaassa käynnistyi kuitenkin käsittämätön poliittinen näytelmä. Käsikirjoitus oli köykäinen, ohjaus hutilointia ja näyttelijäsuoritukset niin ylidramatisoituja, että yleisö alkoi vaivautuneena katsella pitkin seiniä.

Näytelmä alkoi väitteillä perustuslain rikkomisesta, ja kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps) teki oikeuskanslerille kantelun pääministerin ”epäisänmaallisesta” toiminnasta. Kantelu itsessään oli ihan asiallinen, mutta puhe epäisänmaallisuudesta tahallista liioittelua. Siitä tuli mantra, jota perussuomalaiset rupesivat hokemaan sosiaalisessa mediassa.

Puskafarssiksi näytelmä meni siinä vaiheessa, kun perussuomalaiset vaativat eduskunnan kutsumista koolle kesken kesätauon käsittelemään hallituksen tiedonantoa Suomen EU-neuvottelutuloksesta. Suomea oli kuulemma viety neuvotteluissa kuin litran mittaa. Tässä vaiheessa rupesi näyttämään siltä, että näytelmän käsikirjoitukseen oli osallistunut myös tietty osa mediaa. Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen ilmoitti kuitenkin, että koollekutsumiselle ei ole tarvetta, vaan asia tullaan käsittelemään syysistuntokauden alussa.

Poliitikkojen kielenkäyttö sosiaalisessa mediassa oli jo tässä vaiheessa epäasiallista. Tarvittaessa lomansa keskeyttämään valmista pääministeriä syytettiin tyhmänä esiintymisestä.

1

Nyt kaikille alkoi olla selvää, että näytelmä onkin tarkoitettu komediaksi. Pilapiirtäjä Ville Ranta tiivisti tämän kohtauksen yhteen kuvaan.

Kuva: Ville Ranta/Iltalehti

Näytelmä olisi pitänyt ymmärtää lopettaa tähän, mutta koska kesällä politiikasta ei ole oikein uutisoitavaa, niin käsikirjoitusta jatkettiin uutisoimalla uudesta sanaharkasta. Li Anderssonin (vas) erityisavustaja Dan Koivulaakso (vas) sanoi perussuomalaisia trollioikeistoksi, ja Jussi Halla-aho vastasi puhumalla hollituvasta salin puolelle päästetystä antifalaisesta punakaartista.

Näin eliitin vastustajana profiloituneen puolueen puheenjohtaja asemoi puolueensa salin puolella olevaksi eliitiksi, ja koirapillin vihellys ymmärrettiin heti.

Tässä vaiheessa käsikirjoitus näytti loppuneen ja amatöörinäyttelijät olivat siirtyneet improvisoinnin puolelle. Suurin osa yleisöstä poistui vaivautuneena.

Politiikka on siis ihan oikeasti vajonnut näin alas. Jos jossain harrastajien kesäteatterissa oikeasti esitettäisiin näin kelvottomasti käsikirjoitettu, ohjattu ja näytelty esitys, niin jo toisella esityskerralla katsomo olisi tyhjä. Koronan takia kesäteattereilta jäivät näytelmät valitettavasti esittämättä, joten ne korvattiin improvisoidulla poliittisella farssilla.

Kesäteattereiden harrastajat tekevät oikeasti hienoa työtä ilmaiseksi. Heidän tuuraajilleen maksetaan hyvin toiminnasta, jota he itse kutsuvat politiikaksi, mutta joka on kaukana siitä. En edes tiedä millä nimellä tällaista sähläämistä ja somehuutelua pitäisi kutsua, mutta jos se oikeasti on politiikkaa, niin sen taso ei aplodeja ansaitse.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (85)
 1. Surullista on että tällekin farssille on kohdeyleisönsä, joka somessa hihkuu ja taputtaa karvaisia käsiään. Jos galluppeja uskoo, tähän porukkaan kuuluu viidesosa suomalaisista.

  1. Ei onneksi sentään niin paljon. Viimeisten vaalien perusteella vain 11,9 %. Pidän suurimpana syyllisenä vallitsevaan kesäteatteriin mediaa, joka itse toimii ohjaajana tässä teatterissa. Se ei kerro tämän teatterin typeryydestä js ala-arvoisuudesta, vaan roiskii bensaa liekkeihin. Sellaista on nykyinen lehdistönvapaus kun se yksipuolisuudessaan ruokkii tätä touhua. Se häpäisee myös parlamentin.

   1. En ole koko aikana ymmärtänyt ,mitä ja ketkä nauttii noista trollien kommenteista iltalehdissä.Hesari sentään sivistyneen päätoimittajan ansiosta laittoi osittain stopin.

    1. Nollatunti ukko
     25.7.2020, 22:31

     Kaikkihan me nautimme kommenteista ja kaikesta muustakin mikä vahvistaa omaa maailmankuvaamme. Eivät ne kaikki persutrollitkaan ihan vain ilkeyttään sanomaansa levitä vaan koska ovat mielestään oikeassa. Kuten me kaikki.

  2. Joni Pelkonen
   25.7.2020, 10:44

   Tuolla käytöksellä on kaksi tarkoitusta, ensinnäkin yllyttää niitä jotka tuollaisesta pitävät eivätkä mistään muusta puolueesta pääse tuollaista käytöstä näkemään, ja toiseksi tuhota kansalaisten luottamus politiikan hoitoa kohtaan, jolloin äänestäjien määrä vähenee. Jälkimmäinen hyödyttää oikeistoa.

 2. “Heitän Jatimaticin järveen – plumpsis. Väliaika, kahvia ja pullaa”.
  -Persiksen kesäteatteri.

  Vintiöissä surkea kesäteatteri oli huumoria ja sellaiseksi sen suuri osa kansaa ymmärsi. Loput päätyivät persuihin.

  1. Persuperän kesäteatterissa vaan valitettavasti: “Heitän meuhkaamisvideota Faceen ja twiittiä internetiin”. On kyllä niin yksipuolista kuunneltavaa, että en ymmärrä miten joku kyseisten henkilöiden seuraaja jaksaa tuota samaa nauhaa kuunnella päivästä toiseen. Vai onko niin, että yksinkertaiselle yleisölle yksinkertaista viihdettä?

   Sehän on jo ollut pitkän aikaa selvää, että yllättävän suuri osa PS-edustajista taitaa olla varsinaiseen edustustyöntekoon epäkompetentteja. Epäilen vahvasti, että työhönperehdytyksessä on ehkä jätetty tarkoituksellakin näyttämättä työkalupakkia, ja todettu vain että “ette te näitä tartte omassa hommassanne, riittää kun näyttää siltä että teette töitä”. Tai siis että kuulostaa siltä.

   Vähän kuin metallipajalla kävisi kolinaa kuuntelemassa ja pajan johtaja toteaa että “kyllä täällä hommia tehdään ja asiat edistyy”, kun kolina kuuluu keittiön kattilan kansista.

Kommentointi suljettu.