Kuluttajan muisti

Kanan muistin sanotaan olevan lyhyt, mutta ei ole ihmistenkään muistissa hurraamista. Tämän päivän isoin asia tuntuu heti aamusta olevan polttoaineen hinnankorotus, joka on tietenkin maan hallituksen vika. Taas kuritetaan autoilijaa, taas on demarin karvainen koura autoilijan kukkarolla ja taas ovat vihreät pelastamassa maailmaa nostamalla polttoaineveroa.

Huomenna voimaan tuleva polttoaineveron korotus siis nostaa bensiinin ja dieselöljyn hintaa huikeat 6-7 senttiä litralta. Kesäkuussa bensiinin hinta oli keskimäärin 1,43 euroa litralta, joten uusi hinta on suunnilleen 1,50 euroa. Se on paljon alempi kuin tammikuinen hinta, joka oli 1,64 euroa. Koko kevään ajan hinta laski koronan aiheuttaman maailmanmarkkinahinnan laskun takia tasaisesti, ja nyt veronkorotus nostaa sitä vähän. Laitetaan vielä tuosta Ylen uutisesta kuva:

Kuva: Yle

Ihanko oikeasti joku tuudittautui siihen uskoon, että koko kevään kestänyt hintojen lasku jatkuu loputtomiin tai hinta pysyy nykyisellä tasolla? Ihanko oikeasti joku ajattelee, että maan hallitus päätti korottaa polttoaineveroa ihan vain ilkeyttään?

Ikävä kyllä moni ajattelee näin. Moni unohtaa, että maassa ei ole ollut eikä tule olemaan sellaista hallitusta, joka ei polttoaineveroa korottaisi. Ikivanhan vitsin mukaan kaikki hallitukset aloittavat valtion budjetin tekemisen aakkosista, joten ensimmäiseksi tulee auto ja toiseksi bensa. Sitten hypätäänkin tupakkaan, jonka hinta on muuten noussut tänäkin vuonna jo useamman kerran. Pari viikkoa sitten huomasin sätkätupakkapussin hinnan nousseen kerralla 30 senttiä, mutta tästähän ei ole lupa protestoida. Aiemmin a-kirjaimen kohdalta löytyi myös alkoholi, mutta nykyisin alkoholia pitäisi saada halvalla yötä myöten jokaisesta kioskista ja maan talouden elpyminen koronasta vaatii ryyppäämistä. Siltä ainakin koronarajoitusten purkamista koskeva uutisointi on näyttänyt, kun kansa on riemuinnut terasseille pääsystä.

Katsotaan vielä tuota polttoaineen hintakehitystä tarkemmin. Tammikuussa hinta pomppasi muun muassa biovelvoitteen takia, mutta silloin elettiinkin aikaa ennen koronaa. Maaliskuussa hinta oli kovassa laskussa, ja jo huhtikuussa hinta oli ennätyshalpa. Silti se laski vielä siitäkin.

Tämä unohdetaan tänään, huomenna ja niin kauan kuin asiasta yleensä jaksetaan uutisoida ja jauhaa sosiaalisessa mediassa. Tärkeintä on syyttää hallitusta ja surkutella autoilijaparkoja.

Minäkin olen sitten autoilija, ja Itä-Suomen pienessä kunnassa asuvana auto on minulle välttämätön. Osaan kuitenkin laskea ja muistini yltää jopa puoli vuotta taaksepäin.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (95)
 1. Rea Peltola
  31.7.2020, 09:22

  Ilmastonmuutoksen hidastamiseksi fossiilisten polttoaineiden veroja täytyy vastaisuudessa joka tapauksessa aika pian korottaa niin paljon, että polttoaineiden hinnat nousevat moninkertaisiksi nykytilanteeseen verrattuna.
  Samalla joudutaan purkamaan kaikki fossiilisten polttoaineiden verotuet, esimerkiksi lentokerosiinin tuki ja teollisuudelle myönnetyt veronalennukset.
  Vapautuvat varat joudutaan suuntaamaan nopeasti uusiutuvan energian kehittämiseen sekä köyhimpien ihmisten liikkumisen ja lämmityksen tukemiseen.
  Toinen mahdollisuus on tietysti se, että fossiiliset polttoaineet asteittain kielletään.
  Jo nyt monet investoijat ovat siirtäneet rahojaan pois fossiilisen energian tuotannosta.

  1. Kumma juttu todellakin, että iso osa kansasta itkee edelleen näin pientä bensan hinnan nostoa, ja pyrkii unohtamaan olennaisen.

   Alta linkistä opiskelemaan, pitää itsekin kerrata.
   https://fi.wikipedia.org/wiki/Ilmastonmuutos

 2. Hinnanlaskulla ei ole mitään tekemistä hallituksen kanssa, hinnan nousulla sensijaan on. Yksinkertaista. Nyt kun edessä on vaikeat ajat, niin elinkustannusten nousua tulisi välttää. Polttoaineen hinnan nousu nostaa tehokkaasti juuri näitä kuluja. Vähemmän jää taas tilistä käteen. Työssäkäynti kallistuu , ruoka maksaa enemmän,jne.

  1. kyse on siitä, myös jokaikinen aiempikin hallitus on nostanut gason hintaa. jostain syystä nykyoppositio näkee asian ainoastaan marinin hallituksen syynä.

   mikä on lapsellista ja naurettavaa.

   1. lisäksi teen sen, mitä persut eivät tee koskaan ja todistan oheisella linkillä, kuinka neljä vuotta sitten nykyiset oppositiopuolueet perussuomalaiset, sekä kokoomus olivat keskustan kanssa tekemässä aivan samaa:

    https://yle.fi/uutiset/3-8790129

    niin että se on aivan turha itkeä siellä pellonreunalla.

    1. Arto Pajari
     31.7.2020, 10:45

     Ja nostivatpa työmatkavähennysten omavastuutakin 600e –> 750e.

   2. Kuten Saku todensi faktapohjalta, niin bensanhinta ei noussut tolkuttomasti vaan palasi koronakriisiä edeltävään hintaan. Entinen kansanedustaja Soinikin älähti, ja se jos mikä kertoo hänen ymmärryksensä tasosta. Tosiasiat eivät ole häntä ennenkään vaivanneet, kuhan saa puhua höpöhöpöä. Ehkä joku vielä uskoo, tai sitten ei.

    1. Vesa Eriksson
     31.7.2020, 19:39

     Ja miten se menikään persuhallituksen aikana.

     Hiihtolomareissun bensakulut voivat olla jopa 23 prosenttia suuremmat kuin viime vuonna.

     Etelä-Suomen hiihtolomaviikko alkaa tänä viikonloppuna ja moni suuntaa lomanviettoon kauas etelän loskasta. Perheensä autoon pakkaava tulee huomaamaan, että hiihtolomareissu maksaa tänä vuonna reilusti viime vuotta enemmän.
     (Iltasanomat 2017)

  2. Ajateltaisiinko myös siltä kannalta että kun nyt kuljet sillä autollasi sinne työpaikallesi, saat siitä matkailusta verovähennykse, Kenties tuosta korotuksesta joku promille käytetään sen poiston kompensoimiseen. Muu ajo on turhaa ja useimmin vapaaehtoista.

   1. Kotitalouksien sähkölasku on kallistunut keskimäärin noin 12% vuosittain viimeisen 30 vuoden ajan

    samaan aikaan tavan duunarin palkkakehitys 1.5% vuosittain. eläkkeiden ja muiden tukien kehitys tasan 0%.Rahan arvo on vastaavasti heikentynyt yli 3 % vuosittain ja esimerkiksi ruuan hinta noussut yli 1 % vuosittain. …. Asuntojen hinnat nousseet kasvukeskuksissa pilviin ja muu suomi näivettyy pystyyn.
    Aika harva pysyy kehityksessä mukana

    1. Mistäs tuo lukema on peräisin? Jos näin olisi, sähkön hinta olisi nyt 30-kertainen verrattuna vuoteen 1990. Todellisuudessa hinta on tuona aikana noussut 240 %. Suht iso ero.

  3. Oikeistohallitusten jakamat veronalennukset suurituloisille ovat nostaneet elinkustannuksia kaikilla palkansaajilla, eläkeläisillä ja työttömillä, koska aleneva progressio on korvattava nousevilla tasaveroilla.

   Koronatuet maksetaan verovaroin. Yritystuet tulevat veroista. Pitää olla verotuloja, mutta työn teettäminen sosiaaliturvalla ei kasvata verokertymää.

   Veroa on kannettava siellä, missä on maksukykyä. Tasaveroissa suurin veroaste on pienituloisilla.

   Veropohjan rapauttaminen ja verovälttelyn torjunnan hankaloittaminen ovat kokoomuksen keinoja siirtää verotaakkaa pienituloisten suuntaan. Tämä nostaa elämisen hintaa niillä, joilla ei olisi siihen varaa.

   Samaan johtaa se, kun kunnat korottavat julkisen terveydenhuollon asiakasmaksuja. Jostain syystä tästä ei koskaan puhuta veronkorotuksena, kun nousu iskee muihin kuin työterveyshuollon piirissä oleviin ihmisiin.

   1. Jos tuolle tehdä mitään, niin tie on pahoinvointivaltioon jossa pieni- ja keskituloiset tappelevat keskenään ja rikkaat sen kun rikastuvat.

    Huolestuttavaa on että jotkut ihmiset uskovat oikeistopopulismin korjaavan nuo asiat. Ei korjaa, vaan se vaan pahentaa tilannetta kohdentamalla huomion sivuraiteille. Siksiköhän rahaoikeisto haluaa antaa tilaa äärioikeistolle.

    1. Tämä riittää jo
     1.8.2020, 12:29

     Ihan yksi lysti, mutta itse olen päättänyt, että näiden liikkumisen hinnankorotusten ja erityisesti jos hallitus vie läpi kilometrilisähimoveron autoille niin kuin suunnitelmissa on, äänestän vaikka sitten niitä oikeistopopulisteja, jos lupavat nuo lainkohdat kaataa kumoon. Inhoan heidän maahanmuuttolinjauksiaan sekä monet muut linjaukset myöskään eivät miellytä, mutta olen vain saanut tarpeekseni tästä liikkumisen haittaamisesta ja autoilijan kyykyttämisestä.

     Miinun puolestani saatte lässyttää vaikka maailman tappiin sitä, että “kaikki hallitukset nostavat autoilijan veroja” tai että “ilmastokakkahädän takia on pakko”. Ei kiinnosta. Mikään pakko ei ole autoilijalta viedä enää yhtään.

     Ja muuten tuossa tekstissä mainittua alkoliveroakaan ei ole enää aikoihin ollut mitään varaa korotella. Meillä on jo nyt koko EU:n kovin alkoholivero.

     1. taitavat oikeistopopulistit nauraa sinulle ja kaltaisillesi kun satuihin uskot heidän kertomanaan. Olet elänyt muutaman oikeistohallituksen ja jos et ihan rikas ole niin huomasit varmaan ettei se vähentänyt sinun menojasi vaan päin vastoin.

     2. 😀 Autoilijaa ei ole kyykytetty ikinä! Autoilijaa pidetään kuin kukkaa kämmenellä varsinkin kaupungissa!

  4. en ole tarkistanut aisaa mutta onko vertuksesta nykyään pois se työssä käyvän työmatkakuluja alentava vähennys? Huviajelut on huviajeluja eivätkä mitenkään pakollisia.

Kommentointi suljettu.