Taas hallituksen vika!

Parin päivän aikana on selvinnyt, että koronan toisen aallon tuleminen on ihan kokonaan maan hallituksen vika. Testikapasiteetti pääkaupunkiseudulla on loppunut kesken, ja se on maan hallituksen vika. Sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuru määräsi poliittisella päätöksellä riskimaissa matkustaneet pakkotesteihin ja karanteeniin, vaikka sellaista toimivaltaa ei poliittisilla päätöksentekijöillä ole. Kaiken lisäksi maan hallitus palkitsee nämä riskimaihin matkustaneet kahden viikon palkallisella lomalla veronmaksajien piikkiin.

Toimittajat näkyvät olevan liekeissä, kun kaiken saa taas panna hallituksen syyksi. Näin väistetään se tosiasia, että vastuu taudin leviämisen estämisestä on ihan jokaisella. Se on päässyt unohtumaan terassien avautumisen ja kokoontumisrajoitusten poistumisen myötä, ja eilen Paavo Nurmen kisoja tv:stä katsoessani huomasin yleisön istuvan kylki kyljessä ilman turvavälejä ja kasvomaskeja.

Mutta sekin on tietysti hallituksen vika. Pääkaupunkiseudun testikapasiteetti loppui kesken HUS:n henkilökuntapulan ja lisääntyneen testeihin hakeutumisen takia, joten maan hallituksen  olisi pitänyt ilmeisesti määrätä HUS toimimaan tehokkaammin, lisäämään resursseja ja taikomaan jostain henkilökuntaa. Nämä jälkiviisaat toimittajat eivät kerro, miten se olisi käytännössä tapahtunut ja mikä on HUS:n johdon vastuu.

Krista Kiuru sanoi maanantai-illan tiedotustilaisuudessa oman hallintokuntansa päättäneen, että jatkossa tartuntatautiviranomaiset määräävät tartuntatautilain mukaisen karanteenin kaikille riskimaista tuleville. Tämä on herättänyt hämmennystä, sillä tällaista päätösvaltaa ei poliitikoilla ja ministeriöillä ole. Tartuntatautilain mukaan karanteenista päättää kunnan tartuntatautilääkäri, ja kussakin tapauksessa päätös tehdään yksilöllisen riskiarvion perusteella. Laki ei tunne kollektiivista karanteenia.

Kiuru muotoili sanansa puutteellisesti. Hänen olisi pitänyt sanoa, että tartuntatautilain mukaiset viranomaiset tulevat harkitsemaan karanteenin määräämistä jokaiselle riskimaista tulevalle tapauskohtaisesti, mikäli lain edellytykset täyttyvät. Jos hän olisi sanonut näin, niin suurelta juridiselta tyrmistykseltä olisi vältytty. Tätä oletan Kiurun tarkoittaneen, sillä kyllä hän tuntee poliittisen toimivallan rajat.

Entäpä sitten tuo hallituksen omalla päätöksellään lupaama palkallinen kahden viikon loma riskimaista tuleville? Ei hallitus nyt ole mitään sellaista päätöstä tehnyt, vaan se tulee suoraan olemassaolevasta lainsäädännöstä. Jos henkilö määrätään tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin, niin hänelle maksetaan Kelan päivärahaa. Tähän ei tarvittu mitään Marinin hallituksen uutta päätöstä.

Pelin henki näyttää olevan, että maan hallitus on taas vastuussa ihan kaikesta koronaan liittyvästä, mutta kukaan muu ei ole vastuussa edes itsestään. Jos pelkästään oppositio politikoisi tällä tavalla, niin sen voisi vielä jotenkin ymmärtää. Sitä en ymmärrä, että osa mediasta lietsoo kansaa hallitusta vastaan puutteellisilla ja jopa valheellisilla uutisilla.

Keväällä korostettiin kaikkien vastuuta, mutta näköjään nyt vastuu on vain maan hallituksella. Hallituksen pitää taas tulla niistämään nenät ja pyyhkimään pyllyt, ja jos se ei tule, niin hallituksen on erottava.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (47)
 1. Voi tuska tätä maailmanmenoa ja fiktio jyllää monessa piirissä. Ihmetellä täytyy.

  1. Nyt on naisenemmistöinen hallitus ja ilmeiseti heidät katsotaan maan äideiksi joittenkin taholta ja äidin osahan on että jos perheessä menee jokin vikaan tai sairastuu kantaa äiti kaiken vastuun parenemisista ja asioiden taas hyväksi saattamisesta. Esim Sipilän halllituksen aikana ei kansa yleisesti katsonut hallituksen olevan vastuussa yhtään mistään ja lehdistö varsinkin vain hehkutti sitä kaikkea hyvää mitä hallitus teki vaikkankin kansalaisista iso osa oli ihan toista mieltä siitä ”hyvästä” mitä saivat. Aik sairasta vaaatia hallitusta jokaisen kansalaisen tekemisistä vastuuseen ikäänkuin koko kansa olisi todettu kyvyttömäksi ottamaan vastuuta itsestään ja hallituksen heidän holhoojikseen .

 2. Peräkammarista huutelija
  12.8.2020, 11:04

  Päinvastoin pitäisi riskimaihin menijöiltä allekirjoituttaa yhteiskunnan vastuuvapaus karanteenin aiheutivista kulukorvauksista ja toimista ihan siinä lenotkoneen tai risteilyalukseen astumisen yhteydessä.Poistullessa kävellenkaranteenitelttaan. Pakkokaranteeniteltta lentokentän reunalla tai sataman vieressä. Letkulla vettä, trangia ja laatikossa puuroaineksia. Ei sen kummempaa. Mitäs menitte makoilemaan sinne riskimaan viruslinkoon passattaviksi.
  Eli jos matkustaa väen vängällä riskimaahan ja joutuu karanteeniin, ei mitään korvauksia ja maksakoot itse omasta jääräpäisyydestään. Ja vielä veloittaa ne koronatestitkin sekä mahdolliset sairastumisen aiheuttamat hoitokustannukset. Tietysti sellaiset 120€/vuorokausi veloitus vielä karanteeniteltassa oloajalta.

  Kaikessa nykyisin yrittäjiä, virkamiehiä , ministereitä myöten alkaa olla että omaa vastuuta tarvitse olla ja kyllä se valtion pitäisi avustaa ja tukea.

  Lyhytnäköisyyttä on ihmisissä mutta niin on myös järjestelmässäkin ja päättäjillä, sitä ei voi kieltää kukaan. Toki kaikkeen ei voi olla yhtäaikaa varautunut sataprosenttisen varmasti, mutta parempaan varautumisen tasoon kyllä on mahdollisuutta.
  Tärkeysjärjestys ei saa olla näissä asioissa yritykset ja osingot sitten vasta jossain seitsemäntenä ihmisarvoinen elämä ja ihmishenki.
  Talous edellä ajattelu on pienen koronahädän jälkeen taas vallalla.
  Ainoa asia mikä näkyy pysyvän muutumattomanan on että työttömiä pitää rangaista ja ankarimman mukaan.

  Jotenkin vain kyllästyttää tämä oravanpyörä ja ainainen valmiin vinkuiminen joka kohdassa.
  Onneksi Saku jaksaa taistella tuulimyllyjä vastaan. Hyvä Saku ( vaikka kaikista asioista olekkaan samaa mieltä ) Teet arvokasta työtä nostamalla asioita esiin.

  1. Hannu Ala-Olla
   12.8.2020, 13:21

   Jolloin saadaan aikaan tilanne, jossa ihmiset välttävät karanteeniin joutumista, ovat noudattamatta määrättyä karanteenia ja vaikka tarvittaessa karkaavat karanteenista. Vaihtoehdoksi jäisi karanteenin muuttaminen vankeuden kaltaiseksi, josta ei pääse karkaamaan.

   Kyllä nuo Tartuntatautilain korvaukset ovat ihan harkittuja ja syystä asetettuja.

   1. Peräkammarista huutelija
    12.8.2020, 15:29

    Kyllä kyllä , psasit varmaan lukea, etten aivan tosissani tuota pakkokaranteenia kirjoittanut

Kommentointi suljettu.