Jäljet pelottavat

Viime perjantaina julkaistu valtiovarainministeriön virkamiesten esitys työllisyystoimiksi tarjosi kaikille keppiä. Kuten odotettavissa oli, niin kokoomus otti virkamiesten esityksen oman esityksensä pohjaksi, mutta lisäsi kepin antamista työttömille ja köyhille. Puolue pysyy sinnikkäästi linjallaan, jonka mukaan työttömät ovat laiskoja ja heidän saamansa tuet liian suuria. Lisäksi he asuvat liian hyvissä asunnoissa. Heitä pitää kannustaa leikkaamalla tukia.

Kokoomus siis ehdottaa omavastuun palauttamista asumistukeen, yleisen asumistuen indeksikorotuksen jäädyttämistä ja työttömyysturvan korotusten perumista. Tätä sanotaan kannustinloukkujen purkamiseksi.

Asumistuessa on jo omavastuu, mutta monella toimeentulotuki korvaa asumistuen jälkeiset asumismenot kokonaan. Kokoomus esittää toimeentulotuen leikkaamista siten, että sillä korvattaisiin asumismenoja nykyistä vähemmän. Näin kannustettaisiin ihmisiä tekemään työtä ja asumaan edullisemmin. Epäselväksi jää, missä niitä edullisempia asuntoja on ja onko niiden sijaintipaikkakunnilla töitä tarjolla. Yleensä se menee niin, että mitä edullisempaa on asuminen, niin sitä vähemmän paikkakunnalla on työtä tarjolla.

Mutta näillä toimilla kokoomus kuulemma löytää lisää työpaikkoja. Kun vielä hyvätuloisten verotusta kevennetään, niin työpaikkoja ilmestyy taas lisää. Samoilla linjoilla on EK, jonka mukaan esitettyjen työllisyystoimien ja veronkevennysten lisäksi tarvitaan valtion omaisuuden ja omistusten myymistä. Näin EK:n mielestä hillittäisiin velkaantumista ja tuettaisiin yrittämistä.

Ihan kaikkia näitä keinoja kokeiltiin Sipilän hallituksen aikana, ja jäljet pelottavat. Kokoomuksen kannatukseen tällaiset esitykset eivät edes toteutettuna vaikuta, mutta keskustan kannatuksen ne pudottivat pohjalukemiin. Sipilän hallitus leikkasi tukia ja myi valtion omaisuutta, ja juuri siihen talouden koheneminen perustuikin. Kun köyhien elämä tehtiin kurjemmaksi ja tuottavaa omaisuutta myytiin, niin rahaa säästyi pussin pohjalle. Siinä vain on semmoinen ongelma, että köyhät eivät opi elämään syömättä eikä niitä työpaikkoja löydy heitä kiusaamalla. Omaisuuttakaan ei riitä myytäväksi loputtomiin, sillä ne jatkuvasti valtion kassaan lypsävät lehmät loppuvat myymällä.

Kokoomus on selkeästi hyväosaisten puolue, mutta unohtaa sen tosiasian, että Suomen yrityksistä yli 90 prosenttia myy tuotteitaan ja palvelujaan tavallisille ihmisille. Kun ihmisten tuloja leikataan, heidän ostovoimansa heikentyy. Samalla hiipuvat varsinkin pienyrittäjien tulot.

Lopuksi siteeraan taas Pohjantähden Akseli Koskelaa:

– Minä olen yhden asian huomannut niissä kumminkin. Ne puhuu omista asioistansa aina niin kuin ne olisivat Suomen asioita: Meidän maanviljelyksemme ei kestä sitä. Suomen talous ei ole niin vankalla pohjalla. Kansamme toimeentulo ei salli työajan lyhentämistä. Teki niitten mieli mitä hyvänsä, niin se on maan etu, kansan etu, meidän yhteiskuntamme. No, kyllä ne siinä oikeessa ovat. Niitten yhteiskunta tää onkin ja niitten Suomi tää onkin.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (81)
 1. Rosa Warski
  20.8.2020, 07:58

  Jos EK:sta olisi kiinni, Suomi myytäisiin tilkkutäkkinä kansainvälisille firmoille. Itsenäisyys olisi pelkkä merkityksetön sana.

  Nykyinen Kokoomus olisi tässä innolla mukana. Lisäbonuksena Suomesta tehtäisiin Itä-Eurooppa -tyylinen halpatyömaa. Kun näin kävisi, haukuttaisiin ”vasemmistoa”.

  Historialla on ironinen huumorintaju.

  1. Kun keväällä eduskunnalle luovutettiin kansalaisaloite Suomen vesivarojen yksityistämisen kieltämiseksi, puolueet kilpaa vakuuttelivat ettei pohjavesivarantojamme myydä sijoittajille. Kokoomus päästi kuitenkin julkisuuteen epämääräisen twiitin, josta puuttui EI-sana, joten aivan varmasti yksityistämiseen palataan ennemmin tai myöhemmin, jos kokoomus on tulevissa hallituksissa.
   Kokoomuksen aloitteestahan on tehty valmistelua vesilaitosten yhtiöittämiseksi.

   Petteri Orpo sanoi Sipilän hallituksen aikaan, että ”hallitus pelastaa suomalaiset ylikansallisilta terveysyrityksiltä” samaan aikaan kun kokoomuksen kansanedustajien pyöröovi kävi tiuhaan näihin yrityksiin ja niille valmisteltiin käytännössä verotusoikeutta Suomeen. Kun uskottavuus kerran on mennyt, sitä on vaikea palauttaa.

   Kansallisomaisuus on kaupan ja tuntuu että viimeisen n. 10 vuoden aikana julkisuudesta on kadonnut pitkälti keskustelu investoinneista, tutkimuksesta ja kehityksestä, samalla kun koulutuksesta on leikattu kaikilla asteilla. Talous- ja työllisyyskeskustelu pyörii velan ja tukien ympärillä, siten että yritystuista rakennetaan nk. uutta normaalia ja sosiaalitukien saajia syyllistetään. Samalla jätetään huomiotta uusliberalistinen rakennemuutos: digitalisaatio, ulkoistaminen, verovälttely, tuloerojen kasvu jne. Se raha mikä aiemmin sijoitettiin tuotantoon ja työllistämiseen menee nyt arvopapereihin.

   1. Kirjoitat terävää asiaa. Kaikkien pitäisi tajuta tämä.

   2. ”…Kokoomus päästi kuitenkin julkisuuteen epämääräisen twiitin, josta puuttui EI-sana, joten aivan varmasti (vesivarannon) yksityistämiseen palataan..”
    Valitettavasti on mahdollista, että joudun tämänkin kauhuskenaarion elämään todeksi. Juuri tuli kaupungin vesilasku, veden ja jäteveden perusmaksu on 4,92 eur + alv per kuukausi ja vesikuutio maksaa 1,23 eur + alv ja jätevesi 1,99 eur + alv.
    Kun yksityiset pääsee saalistamaan tästäkin luonnonvarasta, niin riittääkö enää omat rahat vai pitääkö alkaa varastaa? Vai säännöstelläänkö vettä varallisuuden mukaan ja tarvittaessa vesi ei enää juoksekaan kaiken aikaa, jos vesilasku jää maksamatta. Vesi on elementti, jota kaikki tuntuvat Suomessa pitävän itsestäänselvyytenä. Sen jälkeen kun se on yksityistetty, se on kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys.

  2. Otto Liimatta
   20.8.2020, 22:30

   Tämä myyntihän on jo loppusuoralla.

  3. Otto Liimatta
   20.8.2020, 22:32

   Myynti on loppusuoralla.

  4. Nyt kun Riku Aalto Teollisuusliitto ja Minna Helle Teknologia teollisuus solmii käytännössä keskitettyja sopimuksia. Niin EK:lle jää aikaa kokoomuksen politikointia vahvistamaa. Gallup tulos sai EK heti reagoimaan kokoomuksenkin puolesta. Pitkän elämäni ajan oikeisto ja ns vapaa lehdistö on haukkunut,että Ay liike tekee liikaan politiikkaa. Se on saanut jopa suuren osan ihmisiä uskomaan tuota. Entinen EK:n sosialijohtaja Lasse Laatunen sanoi sen suoraan haastattekussaan. ”EK:n johtajilla ei ole enää muuta tekemistä kun politikoida ja kuitata 30,000 e kuukausipalkkoja”.

   1. Ihan sääli tulee noita EK:n vapaamuurariraukkoja. Kun pitää ison palkkansa edestä olla puuhaavinaan jotain, edes yrittää puhua leikkiä tosissaan!

 2. Jukka Laine
  20.8.2020, 08:06

  Ei työttömiä työllistetä leikkauksilla tai muilla tempuilla. On tehtävä laki, jonka mukaan avoinna olevaan paikkaan on työllistettävä työtön, jos tämä hakee paikkaa ja täyttää hakuehdot. Ja pitkäaikaistyöttömät ensisijaisesti.

  1. Riikka Leikola
   20.8.2020, 17:55

   Jukka Laine: tällä tavalla saataisiin loputkin työpaikat piiloon. Työnantajalla pitää olla oikeus palkata kenet haluaa (virkoihin toki kelpoisuusehdot ja heistä pätevin ja sopivin).

Kommentointi suljettu.