Huhusta uutiseksi

Eilen meille uutisoitiin ilmeisen vakavissaan, että entinen pääministeri, entinen SDP:n puheenjohtaja ja nykyinen eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Antti Rinne haluaa ministeriksi hoitamaan työllisyysasioita. Toisen uutisen mukaan nykyinen pääministeri ja SDP:n uusi puheenjohtaja Sanna Marin väläytti kuntavaalien siirtämisen mahdollisuutta, jos tautitilanne pahenee.

Kumpikaan uutinen ei pidä paikkaansa. Rinteeltä ei ole saatu minkäänlaista vahvistusta hänen haluistaan ministeriksi ja Marin ei ole siirtämässä kuntavaalien ajankohtaa. Rinteen tapauksessa uutinen perustui epämääräiseen huhuun ja kuntavaalien siirtämisestä Marin sanoi kysyttäessä vain, että jos tautitilanne pahenee, niin sitten asiasta saatetaan keskustella. Mitään suunnitelmaa tai edes aikomusta siirtää vaaleja ei kuitenkaan ole.

Faktojen puute ei nykyisin estä uutisointia, vaan faktat vain pilaisivat hyvän uutisen. Tällaisen uutisoinnin tarkoitus näyttää olevan vain epäilyksen varjon luominen päähallituspuolueen ylle. Jotain ne siellä kuitenkin kähmivät, ja kansalla on oikeus tietää. Rinteellä on pakko olla haluja takaisin ministeriksi ja SDP aikoo sinetöidä valtansa siirtämällä vaalien ajankohtaa. Niinpä kokoomus esitti heti jyrkän vastalauseen vaalien siirtämiselle ja perussuomalaisten kenttäväki pääsi puhumaan punavihreästä diktatuurista.

Vielä muutama vuosi sitten oli helppoa erottaa valeuutinen oikeasta, kun vain katsoi jutun julkaisijan nimen. Jos kyseessä oli MV tai jokin muu lukuisista vaihtoehtoisia totuuksia levittävistä verkkomedioista, niin jutun tiesi olevan joko epäluotettava tai ihan suoraa valehtelua. Nykyisin näin ei valitettavasti aina enää ole, vaan arvostetut mediat tekevät huhuista uutisia tai ainakin paisuttavat vähäpätöisen tosiasian merkittäväksi uutiseksi.

Rinteen halu ministeriksi on huhu, jonka alkulähdettä ei tietenkään kerrota, vaan puhutaan lehden omista tietolähteistä. Marin taas ilmoitti järkeenkäyvästi, että jos tautitilanne pahenee, niin saattaapa hyvinkin olla, että vaalijärjestelyistä joudutaan hallituksessa puhumaan. Se ei tarkoita vaalien siirtämistä, vaan korkeintaan joitain erityisjärjestelyjä vaalien toteuttamiseksi. Näitä asioitahan on pohdittu kaikissa niissä maissa, joissa jotkin vaalit ovat korona-aikana ajankohtaisia.

En tiedä, mikä saa luotettavina pidettävät mediat tekemään tällaisia valeuutisia. Toimittajat saattavat olla tunareita tai median on taisteltava uutisnälkäisten sieluista ja rahoista. Näillä niin sanotuilla uutisilla on kuitenkin ikävä taipumus muuttua monen mielessä todeksi. On sinänsä surullista, että luotettavuuttaan korostava media sortuu tekemään juuri sitä samaa, mitä sanoo vastustavansa.

Minä voisin kertoa omiin lähteisiini perustuvina tietoina, että valtamedia on saanut omistajiltaan määräyksen kampittaa nykyistä hallitusta kaikin mahdollisin ja mahdottomin tavoin, jotta saataisiin yksityistämistä ja julkisen talouden romuttamista edistävä hallituspohja takaisin.

Sitä en tietenkään kertoisi, että keksin huhun itse tai että tarinan on pakko olla totta, koska luin sen netistä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (51)
 1. Pipsa Mäntykangas
  24.8.2020, 11:00

  Ihan mielenkiinnosta katsoin, että IS uutisoi SDP: n uudesta logosta oikein asiantuntijan avulla vähättelevään sävyyn. Ja kommentiosio auki.

  Sen sijaan Veikko Vallinin twiitistä julkaistiin hänen pahoittelunsa täysin neutraalisti.Toki antaen tilaa Vallinin näkemykselle mustakaapuisista asuista.
  Ja kommenttiosio tiukasti kiinni.

  1. Jukka Laine
   24.8.2020, 12:54

   Norjassa oli ykkösuutinen kun sikäläiset ”kansallismieliset” levittivät kuvaa tyhjistä bussinpenkeistä väittäen niiden olevan mustakaapuisia terroristeja.

   1. On tallessa vielä se kuva.

 2. Jossain sanottiin että median kellokkaille on annettu ohjeeksi kampittaa nykyistä hallitusta saadakseen vaikka “persuhallituksen”. Levikin vuoksi tietysti.
  Meinaan olisi helpompi puhua totta – senverran olisi varmaan värikkäämpää.
  Tätä uutista saa levittää vapaasti. Lähdesuojaan vedoten en kertojaa voi paljastaa, mutta totta varmaan on

  1. Markku Kemppainen
   24.8.2020, 19:52

   Media on ekn käsikassara. Ek haluaa tänne köyhiä ja nöyriä työläisiä, jotka pysyvät rähinöitsijöiden avulla kurissa.

Kommentointi suljettu.