Mahdoton ajatus?

Kun SDP:n puheenjohtajaksi valittu pääministeri Sanna Marin asetti linjapuheessaan pitemmän aikavälin tavoitteeksi työajan lyhentämisen tuottavuuden kärsimättä, niin se tuntui joidenkin mielestä olevan todella vaarallista puhetta. Oppositiopoliitikot, lehtien pääkirjoitustoimittajat ja kolumnistit kiirehtivät kertomaan, että se ei mitenkään käy, ei varsinkaan tässä taloustilanteessa. Jopa hallitusyhteistyön on arveltu nyt vaarantuvan, kun pääministeripuolue rupeaa tällaista vaatimaan. Pohjanoteerauksen taisi tehdä entinen ministeri Paula Risikko, jonka mukaan  ajatus kuuden tunnin työpäivästä ainakin hoiva-alalla on mahdoton. Eihän potilas lopeta sairastamistaan kuuden tunnin jälkeen.

Näin sujuvasti sivuutettiin se tosiasia, että yhden hallituspuolueen pitkän linjan tavoite ei ole sama asia kuin istuvan hallituksen hallitusohjelma. Kuten Marin puheessaan totesi, niin voidaan varmasti listata lukuisia syitä, miksi työajan lyhentäminen olisi haastavaa tai joidenkin mielestä mahdotonta. Niin on totisesti tehty.

Niin on tehty ennenkin. Työaikaa on lyhennetty monta kertaa, vaikka sitä on aina pidetty täysin mahdottomana täysin samoista syistä. Ne ajatusta mahdottomana pitävät ovat aina olleet niitä, joista Pohjantähden Akseli Koskela sanoi näin:

“Minä olen yhden asian huomannut niissä kumminkin. Ne puhuu omista asioistansa aina niin kuin ne olisivat Suomen asioita: Meidän maanviljelyksemme ei kestä sitä. Suomen talous ei ole niin vankalla pohjalla. Kansamme toimeentulo ei salli työajan lyhentämistä. Teki niitten mieli mitä hyvänsä, niin se on maan etu, kansan etu, meidän yhteiskuntamme. No, kyllä ne siinä oikeessa ovat. Niitten yhteiskunta tää onkin ja niitten Suomi tää onkin.”

Vuoden 1785 palkollissäännössä sanottiin, että palveluskuntaan kuuluvilla on seitsemän tuntia nukkuakseen, tunti lukeakseen hartauskirjoja, kaksi tuntia syödäkseen, kaksi tuntia levätäkseen ja kaksitoista tuntia tehdäkseen työtä, mutta sen tulee tapahtua miehen tavoin. Sitten yhteiskunta ja työelämä muuttuivat, mutta kahdentoista tunnin työpäivä jäi. Kun sosialidemokraatit Forssan kokouksessa 1903 asettivat tavoitteeksi kahdeksan tunnin työpäivän, niin sitä pidettiin täysin mahdottomana ajatuksena. Kuitenkin se toteutui vuonna 1917.

Senkin jälkeen työaikaa on lyhennetty monin eri tavoin. Tuli palkallinen vuosiloma, jota on vähitellen pidennetty, ja 1960-luvulla työviikko lyhennettiin viisipäiväiseksi. Kaikkia näitä muutoksia ovat samat tahot vastustaneet aina samoilla perusteilla. Suomen talous ei ole niin vankalla pohjalla ja kansan toimeentulo ei sitä salli. Silti mitään romahdusta ei ole tapahtunut.

Nykyisen kvartaalitalouden aikana pitkän aikavälin tavoitteet tuntuvat olevan täysin vieras ajatus. Visioita ja toimintastrategioita kyllä kirjoitellaan, mutta ne tähtäävät aina kasvunäkymiin, eivät koskaan ihmisten hyvinvointiin ja koko yhteiskunnan kehittämiseen. Elämässä on ja pitää olla muutakin kuin työnteko, ja työelämän vaatimukset kovenevat jatkuvasti. Loppuunpalamiset ovat arkea, palkkatyötä ei riitä läheskään kaikille ja tuloerot kasvavat. Jos tätä halutaan, niin silloin tietysti pitääkin tyrmätä kaikki työelämän muutoksiin kohdistuvat vaatimukset, mutta perustelut on esitettävä rehellisesti.

Rehellinen pitää olla myös odotusten suhteen, että ei kävisi kuten Punaisen viivan Topi ja Riikka Romppaselle ensimmäisten yleisten ja yhtäläisten vaalien jälkeen:

“Piti tulla tuossa tuokiossa valkeat leivät ja valkeat puurot, silavat ja rokat? Piti tulla eheät paidat ja kuvakirjat lapsille? Piti tulla nisukahvit ja lämpöiset turkit vilusta värjöttäville? Ihmemullistukset tuleman piti punaviivan perässä – miksi ei tullutkaan.”

Muutokset vievät aikaa, mutta tulevat kuitenkin joskus. Mikään ei ole niin pysyvää kuin muutos.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka tyoelama
Kommentit (97)
 1. Esko Saariaho
  26.8.2020, 09:23

  Paula Risikon mielestä potilaat lakkaavat sairastamasta kahdeksan tunnin jälkeen?

  1. En kyllä näe mitään ongelmaa siinä, että kolme 8-tunnin työvuoroa jaetaan neljään 6-tuntiseen.
   Risikko on nyt aivan väärällä lääkekaapilla.

   1. Se mikä on rikollista on rikollista oli Risikon vastaus päihdepolitiikkaan lainsäätäjänä!

   2. Mirja Pekkonen
    26.8.2020, 12:47

    Noin 40 vuotta hoitotyötä tehneenä näen kyllä ihan jonkin verran ongelmaa neljässä 6 tunnin työvuorossa. Hoitotyössä vuoroja ei voi nyt enkä usko että koskaan voi vaihtaa pelkästään sanomalla pukukopilla moikka ja hei.

    Nykyisin ongelma on hyvin monessa paikassa ratkaistu 10 tai jopa 10.5 tunnin yövuorolla. Pidennetty yövuoro sallii päivä- ja iltavuoroihin vaihtelevuutta ja mahdollistaa päällekkäiset työajat vuoroja vaihdettaessa.

    Aivan samalla tavalla yövuoro voi toki olla 8 tai 8.5 tunnin mittainen, jolloin vuorojen vaihtuessa voidaan olla päällekkäisiä aikoja työssä ja siirtää potilaiden hoitoon liittyvät ohjeet ja määräykset luotettavasti hoitajalta toiselle.

   3. Kaisa Jyräs
    26.8.2020, 13:34

    Hoitajathan tekevät 10- tuntisia yövuoroja. Samoin sunnuntaisin ja juhlapyhinä on vuoroja muutettu 10- tuntisiksi. Kyse on siis kokonaistuntimäärästä, joka jaksotellaan miten se työn kannalta tehokkainta on. Ei myöskään hoitajien vikko -työtuntimäärät ole aina sama,Tuntimäärät lasketaan ja tasataan josain, näin tehdään, kun suunnitellaan työvuorolistat. Paula Risikko voisi edes vähän vaivautua tutustumaan hoitohenkilökunnan työoloihin
    Samoin kaikki ne puhuvat päät, jotka työstämme lausuntoja antaa.
    Harvoin, jos koskaan siellä ruohonjuuritason työntekijää haastatellaan. Samaa suosittelisin toimittajille. He he vasta asiantuntijoita ovatkin. Nyt voisi näille ( toimettomille) toimittajille antaa realiterapiaa.
    – Kouluttaa heidät koronnanäytteiden ottajiksi.
    Yksittäiseen osatehtävään voi nopeasti kouluttaa jonkun.
    Laajan ja pitkän sairaanhoitakoulutuksen saaneet vapautuu tehtäviin, jotka vaatii laaja-alaista osaamista.
    Siellä heidän paikkansa on.
    Ei lentokentillä ojentamassa informaatiopaperia, joka heitetään lukematta kadulle.
    Oli sekin älynväläys vaatis heidät sinne.

   4. Speculaattori
    26.8.2020, 14:46

    Voi tietysti jakaa vaikka tunnin vuoroihin. Mutta on muistettava, että kakussa on tietty palkkapotti sille 24 tunnille. Nyt se on jaettu kolmelle. Uudessa mallissa se olisi jaettava neljälle. Vai esitätkö laskelman mistä kumman seinästä sitä rahaa yhtäkkiä taiottaisiin niin, että kaikki ansaitsisi kuten ennenkin mutta tekisivät töitä kaksi tuntia /vrk vähemmän?

    1. Ilmeisesti Speculaattorilta on jäänyt lukematta uutinen, jossa selvästi kerrotaan, että työn teho kasvaa kun tehdään lyhyempää päivää. Eli työ on tuottavampaa.
     Sieltä se lisäraha löytyy.

     1. Sampo Makkonen
      26.8.2020, 19:01

      En usko, että näin käy kun koko työuraa tarkastellaan. Kun olet tehnyt 8h päiviä, mielialasi nousee kun tarvitsee tehdä vain 6h. Aikaa myöden siihen tottuu ja työteho palautuu samalle tasolle. Joo, en ole perehtynyt näihin tutkimuksiin.

     2. Speculaattori
      26.8.2020, 22:29

      Hurjasti se saakin kasvaa, että pystytään kustantamaan se yhden lisähenkilön palkka. Esim. omalta kohdalta voin sanoa, että täysi mahdottomuus. Ei pysty venymään tuota 25 prosenttia. Nyt tehdään nykyinen työaika hommia minkä pystytään. 6 tunnissa tehtäisiin varsin paljon vähemmän. Eli tuo nyt on sellaista jossittelua. Ja jos toimisikin …..sitten ollaan toisessa ongelmassa: mistä työlle osaava tekijä. Eipä tahdo nykyisinkään löytyä.

     3. Vesa Eriksson
      26.8.2020, 22:39

      Tai ainakin jäi ymmärtämättä. Tuottavuuden noususta tietenkin, mutta minä en haikailisi ottaa myös parasiittisaarilta. Sais veronkiertäjätkin osallistua näihin talkoisiin.

    2. Työn tuottavuutta syövät valtavasti virheet ja sählääminen, ja erityisesti niiden jäljittäminen ja korjaaminen. Luulisi yrittäjien sentään TÄMÄN tajuavan, sekä sählingin ja virheiden asiakastyytyväisyyttä syövän vaikutuksen. Laatu kärsii.

     Sählinki ja virheet vähenevät, kun työtä voi tehdä lyhyemmän tovin keskittyneenä ja virkeänä. Ihminen jaksaa keskittyä noin kuusi tuntia.

     Vaikka maailma on muuttunut valtavasti sadan vuoden aikana, ihmisaivot eivät lainkaan, ja nyt kuormittava tietotyö tuhoaa ihmisten terveyttä ennen aikojaan. Tämä on neuropsykologinen tosiasia.

     Väki ei nuku, ei palaudu, menettää muistinsa, latistaa tunteensa, kyynistyy ja uupuu, osa surmaa itsensä. Nuoret ihmiset, joilla pää terveenä olisi vielä kymmeniä työvuosia edessä.

     Ennen menivät tuki- ja liikuntaelimet tai keuhkot. Nyt tärveltyy nuppi. Työ tulee kotiin, vapaa-aikaan ja uniin. Joten ihan ilmeisesti jotain tarttis tehdä. Keppiä on huonoin tuloksin kokeiltu.

     1. Sampo Makkonen
      26.8.2020, 19:41

      Olen tietotyöläinen ja kiinnostaisi tietää miten työni tuhoaa terveyttäni. Laitappa linkkejä tutkimuksiin, jos olisit niin ystävällinen.
      Itse en ole tällaista huomannut, vaikka yli 20 vuotta näitä töitä ole tehnyt.

      1. Useinkin on ihminen itse viimeinen kun huomaa tuollaiset seikat itsessään, sinusta en tiedä kun en tunne.

      2. Sampo Lappalainen
       26.8.2020, 22:45

       Suomessa ei ole Sampo Makkonen – nimistä henkilöä, “työläinen”.

  2. En täältä nimimerkin suojasta haluaisi haukkua Risikkoa tyhmäksi, mutta aloin nyt kovasti epäillä Risikon pätevyyttä enää yhtään mihinkään. Onpa hän myös kova vastikkeellisen sosiaaliturvan kannattaja.

   1. Olen ollut hoitotyössä vuodesta 1977. -Sipilän hallitus yksityistämisinnostuksessaan aiheutti ison loven kuntatalouteen ja se lovi on vielä täyttämättä. En tiedä minne kiky -rahat menivät tai lomarahaleikkaukset? Kunnat säästävät ja se on surullista. Ei oteta sijaisia ja ei niitä toki saakaan, kun kuntatyönantaja ajattelee kaiken rahassa ja työntekijöiden kohtelu on huonoa. Työntekijä ei voi enää osallistua edes omien vuorojensa suunnitteluun. Hoitotyön tuote, joka on terveys ei kuulosta monenkaan kuntapäättäjän korvissa hyvältä, ainoastaan liian kalliilta.
    Itse olen kuitenkin työajan jakamisen kannalla, hoitotyö on nimittäin raskasta työtä; nostamista, kantamista, jalkojen päällä oloa ja toki vaativaa lääkeosaamista ja yhteistyökykyä moneen suuntaan. Olisiko lyhyemmät työpäivät se houkutteleva tekijä, jolla saataisiin enemmän työntekijöitä. Työajan pidennys se ei ainakaan ollut, sillä se uuvutti monet aivan nuoretkin ja he ovat vaihtaneet alaa huonon kohtelun takia. Sairauslomat ovat lisääntyneet ja minua “viimeistä” oljenkortta sitten soitellaan töihin sinne uupuneiden hoitajien keskelle.

    1. Tuttu tekee tällä hetkellä 80 prosenttista työaikaa terveydenhoitoalalla. On nuori ja koki täyden työajan liian kuormittavana. Nyt tykkää työstään ja vapaa-aika/työ on hyvässä balansissa. Eikä kuulemma talouskaan kärsinyt liikaa.Tuolla liikkeellä hän ei lähtenyt alalta,vaan nauttii nyt työstään.

    2. Kiky oli työn kustannusten siirtoa yrittäjiltä työntekijöille ja osin veronmaksajille.
     Tietenkin se säästö meni yritysten maksamiin osinkoihin, isorikkaiden pohjattomiin kukkaroihin.

   2. No mutta, rouva Risikkohan on “kykypuolueen” nimiä. Eihän hänen millään tavalla kuulu tuntea minkäänlaista myötätuntoa alaluokkalaisia kohtaan! Taustaherrat eivät anna hänelle minkäänlaiata lupaa sooloiluihin.

    Muutoin rva Risikolla olisi edessään kova kohtalo: jätetään armotta pois porukasta! Voisi jopa joutua kuntouttavaan, voi hirveä sentään…?

    “Kykypuolueen” kyvykkyys näyttää nykyisin impotenssilta…?

  3. Ritu Ripeä
   26.8.2020, 15:11

   Kyllä on niin Risikkoa!

  4. Veijo Halttunen
   26.8.2020, 16:42

   No niin,en tuohon ota kantaa,mutta ajat muuttuvat.
   Näinollen tuleeko nesara & kesara Suomeen,ottakaapa hyvät ihmiset selvää.?

 2. Samppa Haapavaara
  26.8.2020, 09:26

  Työpäivän voisi hyvin jakaa suorittavassa teollisuudessa joka ei ole jatkuvaa prosessiteollisuutta, kahteen kuuden tunnin vuoroon, ja vuoro kahteen kolmen tunnin jaksoon

  siten, että työmyyjälle neljän tunnin palkanalennus, ja ostajalle korotus, tämä olisi 16,5% bruttotuntihintaan päälle,

  Tämän luulisi lisäävän tuottavuuttakin. Pekkasetkin jäisi historiaan.

Kommentointi suljettu.