Harkittu hyökkäys

Kun pääministeri Sanna Marin (sd), työministeri Tuula Haatainen (sd) ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd) vierailivat eilen lakkautettavaksi päätetyllä Kaipolan paperitehtaalla kyselemässä yritysten yhteiskuntavastuun perään, niin asiasta uutisoitiin vain sen verran, kuin katsottiin pakolliseksi. Vielä eilenkin jopa Ylen pääuutislähetyksessä nähtiin tärkeämmäksi kertoa paperiteollisuuden kovista palkoista. Nehän ovat UPM:n toimitusjohtajan mukaan verotuksen lisäksi ratkaiseva syy lakkauttaa tehdas.

UPM:n toimitusjohtajan puheet ovat saaneet selvästi enemmän painoarvoa, vaikka niistä iso osa on osoitettu virheellisiksi. Marinin hallitus on päättänyt alentaa ensi vuoden budjetissa sähköveron EU:n minimitasolle, ja tämä on kirjattu jo hallitusohjelmaan. Vuoden 2012 jälkeen dieselvero ei ole reaalisesti noussut. Paperimiesten työaika Suomessa on pitempi kuin vaikkapa  Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Saksassa. Saksassa ostovoimakorjattu palkka on parempi kuin Suomessa ja teollisuuden työvoimakustannukset olivat vuonna 2019 matalammat Suomessa kuin Ruotsissa ja Saksassa. Työtunnin kustannus oli Suomessa 37 euroa, Ruotsissa 40,2 euroa ja Saksassa 40,9 euroa.

Mutta yhteiskuntavastuusta puhuminen on jotain kommunismia ja kaikki haluavat nakertaa UPM:n 1,4 miljardin euron voittokakkua niin, että osakkeenomistajien osingot ja toimitusjohtajan 7 miljoonan euron tulot vaarantuvat.

UPM:n ilmoitus tehtaan lakkauttamisesta ja toimitusjohtajan purkaus vaikuttavat täysin suunnitelluilta ja ajoitetuilta. Kaipolan tehtaan lakkauttaminen on ollut tiedossa jo kauan, ja viime tammikuussa UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos kertoi metsäteollisuuden sulkevan Suomessa 2–3 paperikonetta, jos ammattiyhdistysliike saa vaatimuksensa läpi.

Hetki katsottiin sopivaksi nyt, kun maan hallitus on suositumpi kuin yksikään hallitus pitkiin aikoihin ja pääministeri Sanna Marin valittiin juuri päähallituspuolue SDP:n puheenjohtajaksi. Tähän hyökkäykseen lähti aluksi mukaan suunnilleen koko media yhtä aikaa, ja vasta muutamaa päivää myöhemmin vastuullisin osa mediasta alkoi kysellä faktojen perään. Se oli tietenkin liian myöhäistä, sillä vain pääuutisia otsikkotasolla seuraava kansa jäi siihen uskoon, että tehtaan alasajo on Petteri Orpon (kok) väitteen mukaisesti hallituksen veropolitiikan vika. Jussi Halla-ahon (ps) mukaan tehtaan lakkauttaminen johtuu hallituksen kiilusilmäisestä ilmastopolitiikasta.

Ihanko oikeasti ihmiset uskovat, että maan hallitus tahallaan ajaa tehtaita nurin verotuksella ja ilmastopolitiikalla? Ihanko oikeasti uskotaan ay-liikkeen kaatavan tahallaan jäsenistönsä työpaikkoja kohtuuttomilla vaatimuksillaan? Uskooko joku ihan vakavissaan, että aiemminkin häikäilemättömästi toimineen suuryrityksen voitontavoittelulla ei ole mitään tekemistä asian kanssa? Viime päivien uutisoinnin ja uutisten kommentoinnin perusteella yllättävän moni uskoo.

Kun suurpääoma, media sekä oikeisto- ja äärioikeistopuolueet liittoutuvat, niin odotettavissa on kylmää kyytiä demokratialle. Siitä voisitte lukea historiankirjoista, jos viitsisitte. Kehitys voitaisiin vielä pysäyttää, mutta ettehän te viitsi. Olette mieluummin huolissanne omasta tulevaisuudestanne, kun teitä uhkaa pudotus keskiluokasta. Siksi äänestätte juuri niitä, jotka ovat mukana pudottamassa teitä sieltä, mutta jotka syyttävät siitä muita.

Omapahan on asianne, mutta älkää sitten tulko sanomaan, että teitä ei varoitettu. On varoitettu, mutta te ette kuuntele.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (94)
 1. Lasse Kosonen
  29.8.2020, 09:38

  Media antaa ps puolueelle tilaa. Hämmennyksessä osa kansaa joka katsoo maailmaa navetan katolta tai ei pääse grillikatostaan pitemmälle on jo huolissaan elintasonsa putoamisesta. Mikä on Suomen kansan keskiarvo, monilahjakkuudeksi pääsee helpommin kuin Leonardon aikana, asiantuntijoita on koulutettu paljon, mutta keskiverto äänestäjä päättää kohtalostaan median armoilla ja ohjaamana.

  1. Keskiverto äänestäjä ei ole idiootti, eikä mene noin halpaan.
   Pitää olla keskivertoa vähälahjaisempi uskoakseen persupopulisteja tai hätääntynyttä Orpoa.

   1. Kimmo Paaso
    29.8.2020, 14:53

    Keskivertoäänestäjä on yhtä kuin kedkivertosuomalainen.

    Ja keskivertosuomalainen on juuri niin tyhmä, että uskoo orpopojan ja Halla-ahon ja ahneiden kusipäiden valehteluun…

    1. Kyllä näin on. Kun Halla-ahon yksinkertainen viesti kommunismin paluusta, mukkujen viemistä työpaikoista ja mailman lämpenemisestä ihan itsekseen uppoaa kuin kuuma veitsi voihin. Siihen ei tarvita yhtään faktaa kun viesti on helppo samaistua. Keltaisessa lehdistössä mikään ei ole niin kamalaa kuin viiden akan johtama hallitus joka ajattelee vain heikko-osaisia ja duunareita. Mukavampi on olla Nallen ja Sanoman omistajan Herlinin kelkassa.

 2. Ahti Granat
  29.8.2020, 09:42

  Yhteiskuntatutkimus meiltä ja muualta näyttää nyt löytäneen syyn, miksi keskiluokan uhattu asema ja talousangsti purkautuu populismipuolueiden kannatuksena. Enää ei olekaan kyse syrjäytetyistä ikäänkuin perinteisessä kontekstissa. Nyt siihen liitetään jo keskiluokka, jonka hyvinvoinnin uhkaajiksi kelpaavat Sakunkin mainitsemat syypäät, maahanmuuttajat ja hallitus etunenässä. Sitä on vain vaikea käsittää, miksi normaalisti koulunsa käyneet ja ammatissaankin menestyneet ovat olevinaan niin heikoilla, että heihin kyetään vaikuttamaan täysin perustelemattomilla väitteillä ja pöhköillä valheilla. Eräs syy on toki mediavirran hallinnan ammattilaissa, joissa piireissä ammutaan ensin ja kysytään vasta sitten, melksin kuin USA:n poliisioperaatioissa. Usko omaan tulevaisuuteen näyttää olevan aina sitä haavoittuvampaa, mitä enemän on menetettävää. “Pelkäähän täällä jokanen, mutta luulis sitä sentään sormen saavan liikkuun”, on yhtenä repliikkinä jäänyt mieleen muuannesta merkkiteoksesta.

Kommentointi suljettu.