Uhmakkaan vasemmistolaista puhetta?

Harvasta asiasta on keskusteltu yhtä hartaasti kuin UPM:n ilmoituksesta sulkea Kaipolan paperitehdas, ja yhtä harvassa keskustelussa sen aloittajien eväät loppuvat yhtä nopeasti. Kun UPM ilmoitti sulkemisesta, niin Petteri Orpo (kok) kiirehti syyttämään siitä maan hallitusta. UPM:n toimitusjohtaja puolestaan syytti hallituksen veropolitiikkaa ja työntekijöiden suuria palkkoja. Kun pääministeri Sanna Marin (sd) Ylen Ykkösaamussa kumosi sulkemisen puolesta esitetyt väitteet, niin keskustelun aloittanut osapuoli sanoi hänen puhettaan uhmakkaan vasemmistolaiseksi ja syytti kylmän kyydin antamisesta yrityksille.

Mitä Marin sitten sanoi? Ensinnäkin hän ihmetteli kannattavan tehtaan sulkemista. Kaipolan tehdas on ollut kannattava ja UPM kokonaisuudessaan tuottaa hyvin. Palkat ja työvoimakulut ovat viime vuosina olleet 11-13 prosenttia liikevaihdosta. Liikevoitosta on kasvava osa jaettu osinkoina, ja viime vuoden tuloksesta osinkoina jaettiin yli 50 prosenttia.

Kuva: Facebook/Pertti Honkanen

Toiseksi Marin kysyi, onko irtisanominen Suomessa liian helppoa verrattuna vaikkapa Saksaan. Vastaus on, että Suomessa joukkoirtisanominen on helpompaa kuin monissa muissa verrokkimaissa, mutta yksittäisten henkilöiden irtisanominen on vaikeampaa. Niinpä Suomessa on helpompaa sulkea kokonainen tehdas kuin vähentää väkeä yt-neuvottelujen kautta. Itse konserni ei kärsi yhden tehtaan sulkemisesta, mutta työntekijät ja tehtaan sijaintipaikkakunta kärsivät. Se ei kuitenkaan ole suuren pörssiyhtiön murhe, sillä yhteiskuntavastuu on yleensä vain juhlapuheissa käytettävä sana. Tarpeen mukaan sitä käytetään myös silloin, kun halutaan saada yhteiskunnalta yritystukia.

Marin muistutti, että Suomi elää pahinta kriisiä sotien jälkeen, joten tämä on vaikea aika suurille tehtaiden sulkemisille. Tätä tosiasiaa ei kiistä kukaan, mutta suhtautuminen siihen vaihtelee. Hallitus on käyttänyt elvyttämiseen miljardeja, mutta silti pääministeri ei saisi mennä antamaan neuvoja yrityksille. Ilmeisesti hallituksen tehtäväksi nähdään vain rahan antaminen, ja yritykset itse päättävät, jakavatko rahat osinkoina vai käyttävätkö ne investointeihin ja työllistämiseen.

Jos Marinin puheet kannattavan tehtaan sulkemisesta, irtisanomissuojasta ja talouskriisistä edustavat vain “uhmakkaan vasemmistolaista linjaa”, niin olkoon sitten niin. Ainakin kansalaisille tuli nyt selväksi, että kun asialliset argumentit loppuvat, niin siirrytään vastakkainasetteluun ja sata vuotta vanhaan poliittiseen retoriikkaan.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (103)
 1. Heikki Morgan Hämäläinen
  30.8.2020, 08:41

  Todella panee mietityttämään, kenelle vastuu kuuluu ja mistä.

  1. Hannele Tuomi
   31.8.2020, 09:28

   Sitä minäkin mietin ja sitä, että mitä miettii he, jotka sysäävät kaikesta vastuun tämän vajaan vuoden vanhan hallituksen niskaan.

 2. Antti Linnanvirta
  30.8.2020, 08:47

  Täyttä asiaa, mutta valitettavasti valtamedia on tuossa mukana ja yrittää ampua hallitusta alas. Miksiköhän?

  1. Kimmo Paaso
   30.8.2020, 08:58

   Siksi, että valtamedia on oikeiston omistuksessa.

   Ylekin on onneton media nykyisin.

   Jos Ylen toimittajille maksetaan niin hyvää palkkaa,että he tuntevat kuuluvansa porvareihin?

   Jos Ylen toimittajat ovat niin selkärangatonta porukkaa, että eivät uskalla nousta oikeistoa vastaan?

   En tiedä.

   Sen kuitenkin tiedän, että ei hyvältä näytä tulevaisuus. Suomalainen ihminen on tyhmä, ja kun iltapaskat ovat luetuimmat lehdet, kertoo se täysin kaiken …

   1. Mirja Pekkonen
    30.8.2020, 09:16

    YLE on nykyisin hyvin pitkälti kokoomuksen ja perussuomalaisten käsissä.

    1. Anssi Keskiväli
     30.8.2020, 12:08

     …ja samalla tuo änkyräporvarioikeisto väittää YLEn olevan punavihervassarien mädättämä laitos.

     Mielenkiintoista. Samanlainen yhtälö kuin sosiaalietuuksilla tänne tunkeutuvat elintasopakolaiset, jotka tulevat viemään työpaikat.

     1. Nollatunti ukko
      30.8.2020, 14:35

      Lorvailevat elintasopakolaiset, joille työ ei kelpaa tulevat tänne viemään kaikki työpaikat lorvailevilta suomalaistyöttömiltä, joille ei työ kelpaa. Näin ainakin olen oikeiston ajatukset tulkinnut.Heidän ratkaisunsa on että maksetaan työttömyysturvaa vain työssäkäyville. Ei toki palkkaa, ei ainakaan niin, että sillä eläisi. Kuka tämän työläisille maksettavan tuen sitten maksaa? Hys hys, tuollaisen kysyminen on uhmakasta vasemmistolaisuutta. Kauheata kommunismia sellainen.

   2. Näin juuri. HS ihmettelee ja kyseenalaistaa, miksi oppivelvollisuusikää pitää nostaa koronan/talousvaikeuksien keskellä, mutta ei kyseenalaista kannattavan tehtaan lopetusta ja 650 henkilön laittamista kilometritehtaalle. Näin toimii valtamedia ja “uhmakas ja vaarallinen” oikeisto.

  2. Kunnon kommari
   30.8.2020, 09:53

   Tiesit vastauksen mutta silti: Katso ketä on johdossa ja kuka omistaa mediat. Hyvin pieni rahakkaiden piiri (Herlinit perikuntineen etunenässä) ja heidän piikalikkansa ja renkinsä. Ylekin on toistaiseksi persujen ja kokkarien sekä kepulien käsissä.

  3. Meno täällä Suomessa on uskomaton. Meillä on Yle ( Kok ),MTV ( Kok ) HS ( Kok ), Il ( Kok ), IS ( Kok ), Aamulehti ( Kok ), Ellun Kanat ( Kok ), EK ( Kok ), Suomen Yrittäjä ( Kok ), Perheyrittäjät ( Kok ), Varma ( Kok) UPM ( Kok ), Tasavallan Presidentti ( Kok ) jne. Uskomaton suoritus 16-17 %:n kannatuksella kansan keskuudessa.

   1. Nollatunti ukko
    30.8.2020, 11:23

    Ylen kokoomuslainen toimittaja Katri Makkonen siirtyy näköjään konsulttiyhtiö Milttonin varatoimitusjohtajaksi. Tervemenoa. Makkonen, tuo presidentti Niinistön entinen viestintäpäällikkö, oli erityisen ärsyttävä jankkaavassa pääministerin haastattelussaan A-studiossa muutama viikko sitten. Taisi turhautua kun päämininisteri ei hämääntynyt, vaan asiallisesti vastaten vei jankuttavaa Makkosta 100-0. Makkosta ei tule ikävä.

  4. Nollatunti ukko
   30.8.2020, 10:51

   Antti, johtuu varmaan valtamedian uhmakkaasta oikeistolaisuudesta.

Kommentointi suljettu.