Köyhien asialla?

Eilen eduskunnassa käsiteltiin toimeentulotuen koronakorotusta. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas) esityksen mukaan toimeentulotukeen tehtäisiin väliaikaisesti syys-joulukuussa 75 euron korotus, joka on tarkoitettu koronaepidemiasta johtuvien ylimääräisten menojen kattamiseen. Sellaisia ovat esimerkiksi ruokakustannukset lapsiperheissä, kun lapset eivät ruokailleet koulussa tai hoitopaikassa. Myös julkisen liikenteen rajoittamisesta syntyi lisäkustannuksia.

Esitystä kiittelivät hallituspuolueiden lisäksi myös oppositiopuolueet. Vain perussuomalaiset olivat korotusta vastaan. Jussi Halla-ahon mukaan kyse on sosiaaliturva- ja köyhyyspopulismista. Jenna Simula pitää esitystä pelkkänä äänten kalasteluna koronan varjolla ja Ari Koposen mielestä korotus olisi pitänyt suunnata lapsilisiin. Kaikkein rehellisimmin asian ilmaisi sosiaalisessa mediassa Ville Tavio. Korotusta ei pidä tehdä, koska sen saavat myös toimeentulotukea saavat maahanmuuttajat.

Sieltähän se totuus tuli. Perussuomalaiset ovat valmiit hylkäämään suomalaiset köyhät, kunhan vain maahanmuuttajien elämä tehdään mahdollisimman hankalaksi. Tämä saattaa tulla ikävänä yllätyksenä kaikille niille toimeentulotukea saaville perussuomalaisten kannattajille, jotka ovat kuvitelleet saavansa enemmän sitten, kun maahanmuuttajilta otetaan tuet pois. Näinhän heille on uskoteltu.

Perustuslain mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä, joten toimeentulotukeen ovat lain mukaan oikeutettuja kaikki ne, jotka eivät voi saada toimeentuloa ansiotyöllään, yrittäjätoiminnallaan, toimeentuloa turvaavien muiden etuuksien avulla, muista tuloistaan tai varoistaan, häneen nähden elatusvelvollisen henkilön huolenpidolla tai muulla tavalla. Tämä koskee myös maahanmuuttajia, eikä asiaa ei voi muuttaa muuttamatta ensin perustuslain yhdenvertaisuutta koskevaa pykälää. Sitä taas ei tule tapahtumaan, tai jos tulee, niin sitten kenelle tahansa voidaan tehdä mitä tahansa.

Halla-aho ja Simula sanovat siis kutakuinkin suoraan, että köyhien asema ei kiinnosta heitä tippaakaan. Ari Koposen ajatus korotuksen kohdistamisesta lapsilisiin ei toimi, koska toimeentulotuki on viimesijainen etuus. Se tarkoittaa sitä, että kaikkien muiden tukien korottaminen leikkautuu pois toimeentulotuesta. Toimeentulotukea laskettaessa lapsilisät ja muut tuet lasketaan toimeentulotukea alentavaksi tuloksi, joten vain toimeentulotuen korotus tulee sen saajalle kokonaisuudessaan.

Timo Soinin aikana puolue teeskenteli olevansa köyhien ja syrjäytyneiden ihmisten puolustaja. Se kupla puhkesi heti, kun puolue osallistui Sipilän hallituksen leikkaustalkoisiin. Nyt puolue ei enää edes teeskentele, vaan ohittaa jopa kokoomuksen reippaasti oikealta koukaten. Toivottavasti tämä asia valkenee äänestäjille viimeistään nyt.

Kuvaavaa on, että kun yritystukea myönnettiin miljarditolkulla, niin edes perussuomalaiset eivät kyseenalaistaneet sitä. Nyt kaikkein köyhimmille annettavat 60 miljoonaa tuntuvat kaatavan maan talouden. Jussi Halla-ahon johtamana puolue on muutunut keskiluokasta putoamistaan pelkäävien työssäkäyvien ihmisten puolueeksi, kuten tutkijat sanovat.

Sanotaan, että suomalainen on ainoa, joka maksaa satasen siitä, että naapuri ei saa viittä kymppiä. Perussuomalaiset on ainoa puolue, joka maksaa mielellään miljardin yritystukea, kunhan vain naapurin maahanmuuttaja ja siinä sivussa myös suomalaiset köyhät eivät saa vajaata satasta.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (69)
 1. Haittaisänmaalliset syyttävät muita populismista? Aika outoa retoriikkaa, mutta jos tämäkin kupla on puhkeamassa, niin kyllähän siinä pitää (kuten sinisen menneisyydenkin) hyvin palkattujen edustajien ajatella tulevaisuuttaan. Seuraavissa vaaleissa voi olla ”kissanpennuilla silmät auenneet”ja ääniä ei enää satele, eikä pillin vihellys enään kovin kauas kanna.

 2. Jos Persut joskus vielä pääsee hallitukseen, niin voivat sanoa että ”me haluttais leikata vain maahanmuuttajien tukia, mutta tyhmä perustuslaki ei salli. Siksi joudutaan leikkaamaan myös kantasuomalaisten tukia.”
  Tämänkin persujen kannattajat hyväksyisi. Kuolevat vaikka nälkään, kunhan mamut ei saa mitään.

  1. Nybom Maritta
   2.9.2020, 11:49

   Luulenpa, että vihervassarit ovat Persujen inhokki numero yksi. Kaikki mitä hallitus tekee tai sanoo, olkoonpa sitten vaikka Persujenkin hyväksi tuomitaan koska tuli väärästä suusta. Onhan se nähty.

   1. Hannu Ala-Olla
    2.9.2020, 12:49

    Se on hieno tilanne, jossa ’inhokki numero yksi’ on mielikuvitusolento.

   2. Johan yksi persu tviittasi, että ei voi ottaa uutta Koronavilkku-sovellusta, kun Sanna Marin kehotti kaikkia sen asentamaan.

  2. Simo Tamminen
   2.9.2020, 12:06

   Uskon ettei PS halua minkäänlaiseen hallitukseen, vaikka siihen mahdollisuus tulisi.
   Edellisessä hallituksessa olo opetti, että siellä on otettava myös muiden mielipiteet huomioon ja se on jo aika mahdoton ajatus.
   Sivusta voi olla mitä mieltä tahansa vailla vastuuta.

Kommentointi suljettu.